Webcafe

Брат Москаль*?

Емилия Милчева
05.12.2013, 13:13 (обновена 06.12.2013, 13:37)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

Министър Драгомир Стойнев ще трябва да се готви за преговори с Москва за "Южен поток" - и този път съобразени с Третия енергиен пакет на ЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев няма да спази поетия от него "личен ангажимент" да бъде публикуван договорът за изпълнението на проекта "Южен поток"... когато бъде подписан.

Ще трябва да се подготви нов, е последното нареждане на Европейската комисия, което България и останалите страни-членки на общността, през които ще минава тръбата, няма как да не спазят.

Това означава, че Стойнев, заедно с премиера Пламен Орешарски и "нашите" хора, които изпоназначиха в БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще трябва да се готвят за нов кръг преговори с "Газпром".

Властта така се смълча по новината на деня, че Брюксел отхвърля тръбата на Москва и изисква предоговаряне, че се чува как обилно се поти. Толкова бързаха, дори и заварка направиха, а сега... Двустранните договори за изграждането на "Южен поток", сключени между Москва и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия са в разрез със законите на ЕС и трябва да се предоговорят. В противен случай ЕК ще започне наказателни процедури.

И това след като отчуждаването на земите по трасето беше спазарено - и кеширано, а за проектант и строител на тръбата се готвеха едни познати фирми.

Минава 16 часа, новината е от вчера, а коментари няма - значи няма и разпратени опорни точки.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер предупреди още през есента на 2010 г. да променим сключеното при тройната коалиция междуправителствено споразумение за "Южен поток" - от 2008-а, така че да отговоря на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС - тоест достъп до тръбата да получат и трети страни, компании от ЕС.

Споразумението за "Южен поток" ни е наследство от разпадналия се "Голям шлем", който се канеха да ни наденат Георги Първанов и Путин: АЕЦ "Белене", нефтопровода Бургас-Александруполис и газопровода "Южен поток".

Макар че през 2010-а премиерът Бойко Борисов най-нагло обясняваше, че са се консултирали с Йотингер по време на визитата на Путин у нас заради тръбата.

Нареждането на Европейската комисия идва и в момент, в който Украйна е раздирана от протести, избухнали заради отказа на властите там от евроинтеграция и връщането в орбитата на Кремъл.

"Южен поток" беше замислен от Москва именно като алтернативно трасе, което да заобикаля Украйна при преноса на руско синьо гориво за Европа. Сега оттам се транзитира близо половината от количествата руски газ за Стария континент.

Украинците недоволстваха срещу "Южен поток", а анализатори обявиха, че "Газпром" едва ли ще има капацитет да запълни и двата тръбопровода. Но фактът, че Русия се реши на проекта е едно от най-сериозните доказателства, че в Кремъл са наясно как в недалечно бъдеще Украйна все пак ще се измъкне от орбитата им.

Така че сега Киев - и по-скоро поддръжниците на евроинтеграцията, са печелившите. Предоговаряне на споразуменията означава край на надеждите през 2015 г. по тръбите на "Южен поток" да потече газ. А Брюксел продължава - чрез различни свои представители - да повтаря и потретя, че държи вратата пред Украйна отворена.

В края на деня Министерството на икономиката и енергетиката се престраши да излезе с позиция, в която казва, че България ще спазва изискванията на ЕС - като страна членка, и три пъти, под различна форма, казват, че ЕК трябва да има важна и активна роля в новите преговори... Защо - нима не познават разпоредбите на Третия енергиен пакет?

*Москаль -  (укр. москаль, белор. маскаль, польск. moskal) в украинския, полския, белоруския езици - прозвище, употребявано за руснаците. Обичайно се употребява с оттенък на презрителност, пренебрежение, а също и в шеговит смисъл. (По Wikipedia)

Oще: газпром  драгомир стойнев  ес  русия  сергей станишев  споразумения  украйна  южен поток 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

19 pepe | 09.12.201316:13

Бойчо, точно там е проблема, че България няма да получи никакви пари за преминаването на този тръбопровод и газа през него през територията й, не го ли разбра. Парите, които Русия ще плаща за транзита на газа на запад ще отиват за покриване на заема за строителство, който руснаците отпускат - т.е. ще си ги преместят от единия джоб в другия, но ще им ги плащаме с лихви. Самото строителство че се осъществява главно от чужди фирми - различни за различните части - тръби, станции - защото просто няма български фирми, които да имат технологии и опит за това, така че тия българчета, дето са готови и мама си да продадат зада се доредят до тая софра - няма да ги огрее нищо друго, освен изкопни работи - ще им я вземат мамата и нищо няма да получат срещу нея. Накрая, след примерно 20 години, като я изплатим - а руснаците напълно определят условията за това - цени на продажби, количества..., тръбата ще стане формално наша /доколкото аз съм запознат/ - проблема е, че вече ще е негодна /от старост/ и ще трябва да се подменя.
И къде в цялата тази работа има нещо, което България печели? Какво ще спечели - една тръба, която минава под земята и, която тръба не е нейна, контролира се изцяло от други, пари от нея не получава абсолютно никакви.
И даже западноевропейските страни имат много по-голяма полза от тази тръба, отколкото ние тук - тя е просто зада свърже Русия със Западна Европа, като в максимална степен ни прескочи - ние в момента се явяваме неприятно препятствие. Самоче западняците искат по тази тръба да могат да пускат и друга газ - с който друг си сключат договор - нашата полза е, че от това все пак може и да видим някакви транзитни такси - поне няма да са изцяло под контрола на руснаците.
Не мога да разбера, къде в цялата тази работа виждате нещо за нас, за България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

18 Boicho Boichev | 09.12.201313:29

Да се радваш, че България ще загуби солидно количество пари.Способни сте ,наистина.Тези пари са необходими повече на Украйна,нали.Абе как се събрахте толкова идиоти на едно място?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

17 vanko1 | 09.12.201310:35

прокопи, вътрешната ти информация е външна Смее се http://www.webcafe.bg/id_955742369 Смее се дали имаш вътрешно инфо защо са го пректарили така внезапно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

16 Citizen X | 09.12.201310:29

Мале, на платените москали явно са им обещали 13-и, Коледен хонорар.

Бойче, верно земи ни осветли според както те подкани батко Джони. Щехме, ли, да маршируваме? С песен? Ехаа... Ощи ко?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

15 Frida | 08.12.201315:17

аха, вероятно банките не са информирани за становището на комисията. е, даму мислят...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

14 Прокопи | 08.12.201312:21

Е как кой?! Парите обикновено идват от банки. В този случай италиански, френски, немски, холандски...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

13 Frida | 08.12.201311:48

добреде, но кой ще го финансира и има ли предвиден ресурс за неустойки и санкции?
щосе отнася до вигенин - нямам представа и не ме интересува персонално.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

12 Прокопи | 08.12.201311:31

Фрида,

малко инфо отвътре: има договор за доставка, има договори с купувачи (тези които стоят на изхода на тръбата), има договор за финансиране на проекта. Договор за строителство, специално в България, ще бъде подписан като се избере строител.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

11 John Smith | 08.12.201311:27

Евростандарти Много щастлив , ти ма уби Много щастлив
Украйна е най- големият износител на слънчоглед и олио за Европа. Пак да повторя- НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЛЪНЧОГЛЕД В СВЕТА Удивителна
Без Украйна няма да можеш да си изпържиш едно кюфте ,Фридке Много щастлив
Я кажи сега.....нещо за Вигенин, от ваште ли е? В кибуц ли е расъл?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

10 Frida | 08.12.201311:14

мистърсмит не споменава за следите от чернобил, които едва ли ще са в рамките на европейските стандарти.
иначе, моментът е преломен. западът има шанс на стратегически удар по енергийните путинови ламтежи, благодарение на атомната страст на аятоласите. сами паднаха в изнудваческата клопка, на която бяха свикнали.
затова и путинката е бесен- другище командват пазара.
към защитниците на -южния поток- един въпрос - как ще се финансира изпълнението на проекта - строителни работи, юридически иадминистративни процедури, доставки ипр. ако няма подписан договор?
   

оценка

+0 -0