Webcafe

Историчарят vs Младенов

Петър Николов
30.11.2012, 14:23 (обновена 02.12.2012, 16:55)
Божидар Димитров

Снимка: © Владимир Петков

Ако усилията на външните министри на България и Македония са успешни, обидите на Божидар Димитров ще се обезсмислят от само себе си

Наблюдава се висока корелация между приближаването на края на годината, когато Македония очаква да получи дата за започване на преговори за членство в ЕС, и обидните коментари на историка Божидар Димитров за едно или друго в Македония.

(Започне ли Македония преговори за членство в ЕС, дали няма да намалеят молбите на македонците за бг гражданство...)

В деня, в който македонският министър на външните работи Никола Попоски - и македонски медии, приветстват писмото, изпратено му от първия ни дипломат Николай Младенов, в което се предлагат три стъпки за добросъседски отношения, Димитров отново се изказа.

Този път, че македонското знаме е копипейстнато от японското и е известно с прозвището "вентилатора"... Заради което утре ще има най-вероятно взрив на възмущение и нови обиди в македонските медии, които го дебнат като гарга сиренце всеки път, когато си отвори устата. Той пък дебне тях - и така се легитимират един друг. Стари известни похвати.

Добре би било Борисов да забрани медийните изяви на партньора си по карти, ако държавността му е по-мила. Пък и в качеството си на какъв се изявява нонстоп по медиите Божидар Димитров? Той е директор на Националния исторически музей, но вместо да говори за антики и ценности, нелегалния им пазар, търговията с тях и пр., последния път, когато встъпи в ролята си на такъв, беше новината за "вампира", изложен в НИМ.

В България има достатъчно ерудирани историци и балканисти, за да се дава непрекъснато думата на човек, сътрудник на бившата ДС по линия на културно-историческото наследство, чиято единствена цел изглежда е да суспендира всички усилия за добросъседски отношения с Македония.

Бугарският историчар, както го наричат македонските медии, е известен с езика на омразата към Македония. Приносът му като историк по балканската тематика не е известен.

В главите на историчаря - и други като него, се мярка картата на една разцепена Македония. Дават ли си сметка тези хора, че държавица като България няма механизмите и икономическата мощ да се справи с подобно бреме?

В навечерието на важно за Македония решение Димитров засилва изявите си. Докато министърът на външните работи Николай Младенов се опитва да наложи уравновесяване на тона и нормално сътрудничество. Успее ли, хора като Божидар Димитров стават излишни.

Дали пък ДС не си отмъщава на Младенов по този начин?:))


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

20 v guza | 23.12.201223:51

Браво на автора! Браво и на уебкафе. Тъжно за коментарите, макар и очаквано. Ние живеем в миналото, защото ни е срам от настоящето
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.04.2011, 20:47

19 Kalin Palin | 12.12.201215:10

Имам чувството, че авторът П.Николов е защитник на македонизма,на измислената им история на македоноидите!!!Как може един уважаващ себе си саит да публикува това?И аз не харесвам Б.Димитров понякога, но по отношение на Македония и македонците е много по прав, отколкото мекушавия Н. Младенов.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.11.2012, 13:34

18 Cvetan Cvetkov | 03.12.201213:49

Може да е всякакъв Б.Д., но нали се хвана на бас с официалните власти в РМакедония,който мисля, те няма как да спечелят,..а баса беше един исторически документ, който да докаже измисления произход на Македония.
Истината е една и тя трябва да се казва ,колкото и да ги боли братята македонци и те няма как да открият подобен документ.
Македония е земя българска,или както се изразяват някои- "лайното" на Балканите,което е разделено на две от колелото на историята..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

17 Уточнител | 02.12.201221:24

Интересно какви пък са свързаностите на автора - др. П. Николов с АБпФК.
Защото позоваването на ДС едва ли може да заблуди някого. Всички знаят, че
БД е бил агент на КДС (а следователно и на КГБ) и че сега досието му е в една сграда (на Лубянка) в Москва, а също и че на коментарите му по исторически въпроси, в които е набъркана и Русия, много много не може да му се вярва. Но това не значи, че трябва да се хвърля кал за исказваниятя му отн. БЮРМ. Независимо от намеренията му (най-вече може би славолюбие и стремеж към самоизтъкване) позициятя, която заема по отн. на БЮРМ, НАПЪЛНО съвпада с българските нац. интереси. И обратно - позициятя на автора на пасквилчето, др. Николов, НАПЪЛНО противоречи на тези интереси. Пак повтаряме - никак не ще е чудно, ако др. П. Николов се окаже от АБпФК (син, внук, племенник или от клиентелата...)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

16 edin slep | 02.12.201212:34

Много е интересно, когато стане предизборно време (година - година и нещо преди парламентарни), форумите се заливат от организирана социалистическо - комунистическа вълна. Особено активни са в изданията, които подържат по-дясна редакционна политика. Наред с емблематичните "др. Иванов" и "Мунчо", които за защитници на "безаналоговите" постижения на соцалистическите диктатури, активни са и всякакви други, често не особено грамотни, които ден и нощ громят всяка критика към светлите дни на социалистическото минало, хвалят вождовете и обясняват, че то да си работил за ДС е не срамно, ами похвално. Път тези истории за концентрационните лагери в Белене, Ловеч, Скравена, където хиляди българи българи намират смъртта си, а трупове няма, защото с тях са хранени прасета - това са измислици за наивници и пропаганда на ЦРУ.

Толкова сте дразнещи "другари", че и на умерени хора като мен им се дощява да се появи един нашенски аналог на Пиночет (непример). Хем да ви разкара от икономиката, където управляваните от ДС олигархични структури паразитират и убиват или морят всеки нормален икономически субект. Хем пък не анагажираните с политическо мислене хора да съзрат, че е възможна самостоятелна външна политика, а във вътрешната да се появи онова чувстов на срам пред избирателя, което кара политиците в нормалните страни да подават оставка при гафове, а не като у нас - "ами ако ми я поиска ... (името на актуалния вожд).
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

15 don Pozo | 02.12.201211:09

Your majesty , те сорустутките са по форумите и конкретно по-долу.
Агент на своите служби за тях е враг, а агент на ЦРУ каквито са всичките "управници" е наш човек. Нали им плащат и ги държат на власт.
Да не забравят Нориега обаче. Каво ме интересува Македония дали с сърбее?
Тя нашата Булгаристан е колония на половиния свят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

14 Гризли | 02.12.201210:50

"Докато министърът на външните работи Николай Младенов се опитва да наложи уравновесяване на тона и нормално сътрудничество. "

Кое точно е нормалното сътрудничество?! Ние да се чудим как да помагаме на мЪкедонците, а те постоянно да ни плюят в лицето?!
Уравновесяване на тона ли?! Съгласен съм - със съвсем равен тон и безизразен глас трябва да гласуваме против членството на мЪкедония в ЕС! Докато не се научат да ни уважават като държава и като съседи!

А Божидар Димитров може да е всякакъв, но е единствения, който си позволява да казва такива неща! Има нужда от такъв човек, не може само да се мълчи и да кършим пръсти, с надеждата че някога мЪкедония ще се поправи и ще постъпи като добро другарче!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

13 edin slep | 01.12.201222:08

Добра статия, Божката Димитров е ужасен в ролята си на историк - меко казано е посмешище. За сметка на това е идеален за създаване на интриги или пласиране на неистини.

Впрочем - твърде много агенти на ДС пълзят из медиите и Божо и Иван Желев. Единия експертства по държавните, а другия по църковните въпроси. Господарите им от ДС са ги подбрали с камшика - аман от комунисти. Както от "богослови", така и от "историци"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

12 My Majesty | 01.12.201213:10

Аууу, сорофците пак са платили на някого, за да напише поредното нескопосано пасквилче. Божидар Димитров може да е бил агент на ДС, но това какво общо има с познанията му по история.
А защо авторчето на пасквилчето не се запита защо са толкова доволни "макетата"от условията на еврейчето Николайчо? Защото всъщност не представляват нищо, което да защити интереса на България.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 22:38

11 шщд | 01.12.201212:56

Автора на тоя пасквил да влезе в македонските форуми и да види как самите макета са съгласни с изказванията на Божидар Димитров. И защо да не заприличаме на гърците? Не може постоянно да им търпим нападките и фантасмагориите!
   

оценка

+1 -0