Webcafe

Президентски избори 2016: Как да реша за кого да гласувам?

Webcafe
11.11.2016, 19:10 (обновена 11.11.2016, 21:23)
дебатът по бнт1

Снимка: © Twitter

Как да реша за кого да гласувам? Всъщност, никак не е лесно

За какво гласуваме?

На 13 ноември се провежда балотаж на президентските избори, при който гражданите трябва да излъчат нов държавен глава между двама кандидати.

Румен Радев е издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, негов кандидат за вицепрезидент е евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова.

Цецка Цачева е издигната от ПП ГЕРБ, неин кандидат за вицепрезидент е депутатът и бивш началник на Военноморските сили Пламен Манушев.

Избраният кандидат ще бъде петият президент в демократичната история на Република България и ще встъпи в длъжност веднага след изтичането на мандата на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова през януари 2017 г.

Какво е разпределението на силите преди балотажа?

Румен Радев излезе начело с 25,44% или 973 754 действителни гласа след първия тур на изборите на 6 ноември.

Цецка Цачева остана втора с 21,96% или 840 635 гласа.

Разликата между двамата изглежда минимална, но преразпределението на силите между двата тура доведе до прогнози за доста по-сериозна преднина на Румен Радев. Три социологически проучвания показват, че той е на път да спечели изборите с 10% разлика пред Цецка Цачева.

Партии, които подкрепят Румен Радев на балотажа:

БСП; ДПС; "Нормална държава" на Георги Кадиев; ПП "Екогласност"

Партии, които подкрепят Цецка Цачева на балотажа:

ГЕРБ; четири партии от Реформаторския блок (ДБГ, СДС, НСПД, БЗНС); ДОСТ; Обединени земеделци

Партии, които призоваха избирателите си да гласуват "по съвест":

Патриотичен фронт и "Атака" ("Обединени патриоти"); АБВ; ДСБ (с условието на Радан Кънев, че би подкрепил Цецка Цачева при оставка на Бойко Борисов до неделя).

Задължително ли е да се гласува на балотажа на президентските избори?

На теория, гласуването на президентски избори е задължително и както пише в Изборния кодекс - "представлява изпълнение на гражданския дълг".

В бюлетината за балотажа отново ще има опция "Не подкрепям никого", която дава възможност за алтернативен, отрицателен вот на избирателите.

Изключение от задължителността на вота се прави за лица над 70-годишна възраст, за българи, трайно живеещи в чужбина, както и при други уважителни причини.

Ако сте гласували на първия тур обаче, не сте длъжни да се явите и на балотажа - ЦИК вече приема, че сте участвали в президентските избори. Гласуването на втория тур е пожелателно, но не задължително.

Как да реша за кого да гласувам?

Ако симпатизирате на един от двамата кандидати или на партиите, които застават зад тях - изборът ви е лесен.

Но тези президентски избори са много по-различни от всички, проведени през последните 27 години - не само защото от изхода им ще се реши и бъдещето на управляващото мнозинство в Народното събрание.

Проблемът е, че никога досега първите двама кандидат-президенти не са получавали толкова ниска подкрепа на първи тур - и като дял от общия брой гласували, и като реален брой гласували граждани.

Събирателният вот за Цецка Цачева и Румен Радев е малко над 1,8 млн. гласа - или 47,4% от всички действителни бюлетини.

Мнозинството от гражданите, отишли да гласуват на 6 ноември, ще са непредставени на балотажа и ще са принудени да пуснат глас "срещу", а не "за".

Към тях трябва да добавим и всички онези 46% от българите с право на глас, които не отидоха да гласуват на първия тур и които все още се колебаят дали изобщо да участват в президентските избори.

Да гласувам ли изобщо?

Решението кой ще бъде президент не е никак маловажно - за разлика от парламентарното мнозинство, което може да се преформатира по всяко време и трае не повече от 4 години, президентският мандат е 5-годишен и трудно може да се отнеме при евентуален грешен избор.

Опциите "не отивам да гласувам" или вот "не подкрепям никого" вероятно са привлекателни за част от онези над 50%, които не са пуснали бюлетина за Радев и Цачева. Но няма действия без последствия - колкото по-малко гласуват на изборите, толкова повече улесняват победата на първия.

Решихме да проверим каква би била мотивацията на хората да предпочетат един от двамата кандидати и ето какви бяха първите три резултата от анкетата ни:

Аргументите зад вота за Цецка Цачева

1. Ще гласувам за Цецка Цачева, най-вече защото не искам "червен" президент, независимо кой е той (44%)

2. Ще гласувам за Цецка Цачева, най-вече защото не искам предсрочни избори (16,9%)

3. Ще гласувам за Цецка Цачева, най-вече заради личните й качества (15,3%)

Аргументите зад вота за Румен Радев

1. Ще гласувам за Румен Радев, най-вече заради личните му качества (62%)

2. Ще гласувам за Румен Радев, най-вече защото не искам цялата власт да е под контрола на ГЕРБ, независимо кого издигат (15,6%)

3. Ще гласувам за Румен Радев, най-вече защото не искам Цецка Цачева за президент (12,89%)

Колкото и парадоксално да звучи - по-големият дял от протестния вот на балотажа няма да е срещу ГЕРБ. Протестният вот ще бъде срещу риска от червен пробив в президентската институция за следващите 5 год.

Позитивният вот за Румен Радев обаче е в пъти по-активен и мобилизиран. Преливането на електорат по партийна линия от БСП е най-малкият фактор в микса от гласове "за" Радев. Повечето от избирателите му го разпознават като по-представителен и по-убедителен кандидат на фона на Цецка Цачева. Единственият пик в нейния позитивен вот е свързан с подготвеността и компетентността по управленски въпроси. Но дори по тази линия Цачева изостава от Радев в реални гласове.

Цецка Цачева - плюсовете


- Предвидимост, предсказуемост, системност - Цецка Цачева е класическа партийна кандидатура, от която не може да се очакват внезапни ходове и отклонения във външната политика. Колкото и странно да звучи - предсказуемостта в политиката не е недостатък, а е плюс.

- От 7 години е в държавното управление, има институционални контакти, от позицията си на председател на НС всеки ден получава доклади от службите за сигурност. Отдавна е преминала периода на адаптация към системата, който тепърва започва за Румен Радев.

- Няма как да си представим Цачева в сценария "Боянски ливади" на президента Желев, или "Иване, кажи си" на Петър Стоянов. Няма да има и повторение на двата мандата на Георги Първанов, който формира център на еднолична власт в Президентството - аранжираше парламентарни коалиции, чертаеше икономическите приоритети на кабинета, на практика беше водещ елемент във външната политика на страната, а още по време на мандата си като държавен главва положи основите на АБВ.

- Като изключим провалената й предизборна кампания (за която в ГЕРБ трябва да падат глави) - Цецка Цачева няма непростими гафове в политическата си кариера. До 2013 г. беше в неприкрит конфликт с Искра Фидосова, на чиято сметка лежат някои от най-скандалните законопроекти и назначения от първия мандат на ГЕРБ.

- Цачева е една от малкото фигури на ГЕРБ, които не си позволяват да влизат в грубо противопоставяне с опозицията - неслучайно депутатите от БСП гласуваха "за" втория й мандат като председател на Народното събрание.

Цецка Цачева - недостатъците

- Цецка Цачева не е кандидат, способен да изработи победа на мажоритарни избори, и много добре го знае. Няма харизма и лично обаяние, сама загуби двата телевизионни дебата срещу Румен Радев, беше невидима по време на цялата си предизборна кампания и подцени десните избиратели с повтарянето на клишета до втръсване.

- ГЕРБ не показа никакво желание да спечели изборите, дори напротив. Борисов държа в тайна номинацията си до последния възможен момент. На 2 октомври представи Цачева като кандидат "по метода на изключването", който едва ли не ще му пази мястото на "Дондуков" 2 до 2021 г. Обрече на неуспех кампанията на Цецка Цачева, като я обвърза с неизпълненото си обещание за оставка, след което я обяви за "грешка".

- Едва ли от президентството на Цецка Цачева може да се очаква, че ще се противопоставя остро на некачествени закони, приети с мнозинство на ГЕРБ. Само до преди няколко месеца беше един от защитниците на Изборния кодекс в най-рестриктивния му вид по отношение на гласуването в чужбина. Неслучайно загуби гласовете на емигрантите, които досега бяха традиционен електорат на Борисов.

- Сцената със сълзите заради нарушаването на "бащиния обет" в последния дебат срещу Румен Радев по БНТ беше напълно безсмислен и компрометиращ ход, лесна за разобличаване манипулация, както се видя още на следващия ден. Склонността да се "послъгва" на дребно - и то в национален ефир - не е никак препоръчително качество за бъдещ държавен глава.

Румен Радев - плюсовете


- Радев има амбиция и поведение, което привлича не само тесен ляв електорат. Беше по-убедителен на дебатите. Позиционира се като силен/силов президент в кампания, в която най-важният проблем се оказа страхът от външните заплахи (за което може да благодари на Патриотичния фронт). Има компетентност по въпросите на националната сигурност и армията, възползва се от слабостта на кабинета и по-скоро спечели симпатии от противопоставянето си срещу министъра на отбраната. Умее да играе по оста "Генерал срещу Генерал".

- БСП се постара да не пречи на Радев. Изваждането му беше умен ход от страна на партията, а още по-успешна беше маневрата на Корнелия Нинова с изолирането на АБВ от номинацията. Кампанията му беше построена правилно - за разлика от тази на ГЕРБ. След като в продължене на 2 години липсваше силна парламентарна опозиция, Радев се превърна във фаворит на избирателите, които никога не биха гласували за ГЕРБ.

- Евентуална победа на Румен Радев ще сложи край на мита за "непобедимата машина за избори" на Цветан Цветанов. Никога досега ГЕРБ не е губил национален вот, въпреки че от 2009 г. насам реалните им избиратели намаляват.

Румен Радев - недостатъците

- Колко души от онези, които ще гласуват за Румен Радев заради "личните му качества", изобщо го познават? Образът на Радев изпъква на фона на слабата кандидатура на ГЕРБ, но не е изключено ефектът да се окаже зрителна измама. Позицията му на деполитизиран генерал, посегнал към властта след демонстративен бунт срещу цивилното ръководство на МО, е меко казано смущаваща.

- Едва ли някой се съмнява, че апаратът на БСП ще се опитва да държи под контрол Радев - както чрез назначенията на екипа му в президентството, така и през вицепрезидента му Илияна Йотова. Самият той прави несполучливи опити да се разграничи от партията, в същото време охотно възприема проруската й риторика.

- Съмненията около финансирането на предизборната кампания на Румен Радев така и не бяха изчистени. Донорите на Радев преляха пари през безработни, пенсионери и социално-слаби граждани по същата схема, с която Николай Бареков превъртя над 1 млн. лева в кампанията си за Евроизбори 2014. Обясненията на Йотова, че хората "се страхували да си признаят", че са спонсорирали БСП, не са състоятелни.

- "Вие не сте ми началник, няма да ви отговоря" - тази реплика на Румен Радев от втория дебат по БНТ1 със сигурност е отблъснала немалко колебаещи се избиратели. Командирският манталитет е абсолютно противопоказен на политическата система, в която отчетността пред гражданите е приоритет No.1.

- Неочакваната "прегръдка" на Радев с Моника Маковей и "Правосъдие за всеки" три дни преди изборите е ход, който може да се сравни само с признанието за Цачевия дядо, убит от комунистите за нейна голяма изненада.

Какво ще се случи след 13 ноември?


Евентуална победа на Радев автоматично ще доведе до поредната правителствена криза. От края на Тройната коалиция през 2009 г. не е имало нито един кабинет с пълен мандат. Никой не печели от състоянието на перманентна предизборна "революция" - нито бизнесът, нито гражданите, нито администрацията.

Нито един кабинет няма възможност за планиране на дългосрочна политика, доверието в Народното събрание пада, вместо да се увеличава с всеки следващ предсрочен вот. Единствените политически сили, чийто "пазар" расте, са популистките играчи и формации.

Президентът Росен Плевнелиев ще се принуди да състави трето служебно правителство в последните 2 месеца от мандата си, без да може да разпусне парламента. Народното събрание ще гласува Бюджет 2017, паралелно с внедряване на 3-те въпроса на Слави Трифонов в Изборния кодекс и Закона за политическите партии. Всичко това - в условията на разпадащо се мнозинство - в случай на оттегляне на НФСБ и ВМРО, които не пожелаха да подкрепят Цецка Цачева преди балотажа.

Борисов ще подаде оставка, но ако няма радикална промяна на избирателната система, няма да има и радикална промяна на мнозинството в Народното събрание. ГЕРБ остава първа политическа сила, а вотът за Радев е в пъти по-висок от електоралната слабост на БСП. Ако се стигне до мажоритарни избори - ГЕРБ ще има още по-голям шанс да състави ново правителство след пролетта на 2017 г.

И отново попадаме в затворен кръг.

Oще: балотаж  бойко борисов  избори 2016  илияна йотова  как да реша за кого да гласувам  маргарита попова  пламен манушев  президентски избори  росен плевнелиев  румен радев  цецка цачева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

16 Dear Ivan | 13.11.201615:51

ПИК: "Румен Радев има далекогледство и нищо не може да прочете отблизо без очила. Сигурно и това е оказало влияние за напускането му на авиацията."

Пояснявам. За летец е хубаво да е далекоглед. Това е свързано със скоростта на летенето на самолета, който лети бързо, трябва да се вижда на голямо разстояние и да се правят бързи сметки и да се реагира навреме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

15 sim4o | 13.11.201611:53

И една отдавнашна случка от Испания , свързана е с българите:

.."Христо Стоичков, .. като играч на Барселона имал едва ли не личен пазвантин.
Анекдотът твърди, че въпросният помощник-треньор тичал покрай тъч-линията и викал: "Но Мамата! Но Мамата!"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/tvojta-majka-3554411

Не е ли време и ние, сега, да възродим този испански лозунг "Но Мамата"!, а ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

14 Dear Ivan | 13.11.201600:05

Анна Заркова:

„Олеле! Разбрахте ли сега защо плаче по телевизора г-жа Цецка Цачева? Току що премиерът го каза. Ми комунистите не са убили само дядо й, както тя се оплака. Те убили роднините й - цялата й рода! Да, бе. Не гледахте ли Бойко в "Здравей, България"? "Как нема да плаче - вика - г-жа Цачева, като комунистите са убили роднините й, ще плаче. Ми те избиха - вика, целата ни рода!!" - демек, и на Бойко родата избили, и на Цeцка, и на Цецо, и на целия му персонал. Ужас! Ани Цолова за малко да припадне. Ами аз? Таман мислех да гласувам в неделя за тях, че да не ми спрат тока, както чух, че щели да правят, а то - какво сега? Ми те го закъсали много, бе. Целите в траур."

Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

13 Dear Ivan | 13.11.201600:02

Петьо Цеков, журналист:

„Искам да обърнете внимание на датата. Андрей Ковачев обяснява преди седмица, че дядото на ЦеЦа е убит през 52-а. Т.е., Ковачев разказва тази история ПРЕДИ Цачева да я разкрие за първи път по БНТ. Вижте и дописката от Дневник, тя е от 2011. Смело мога да предположа, че Ковачев и "Дневник" не са били на смъртния одър на таткото на ЦеЦа и, че ЦеЦа е знаела какво да прави с кърпичката, която предварително е поставена в левия й джоб.“

Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

12 Dear Ivan | 12.11.201623:44

ТКЗС в политиката се оказа една много лоша форма на управление Много щастлив

Ееех, какви текезесета имаше едно време!

Ето тука една възторжена реклама на съвременното ТКЗС Много щастлив

https://www.24chasa.bg/novini/article/5867201
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

11 Уточнител | 12.11.201621:37

ГЛАСУВАЙ ЗА БЪЛГАРИЯ
затова
ГЛАСУВАЙ ПРОТИВ РУСКАТА АГЕНТУРА
следователно
ГЛАСУВАЙ ПРОТИВ РАДЕВ ЧервеноРуския генерал
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

10 sim4o | 12.11.201620:21

.. "страхът от външните заплахи (за което може да благодари на Патриотичния фронт)..."
-------------------
Май трябва да благодари най-вече на Сорос!... Много щастлив Много щастлив

П.П
Какво стана с вувузелата, дето се надуваше за опасния Путин и за необходимостта от хибриден отпор?
Вече такава външна заплаха няма ли, въобще имало ли е някога, или има и сега?
Я си се изяснете, та да няма разнобой по опорните точки!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

9 sim4o | 12.11.201620:16

Бе и аз утре нямам мой кандидат , но реших, ще ида!

.. иначе ей малко информация, няколко секции само:

Анкара
Радев - 24 Цачева - 110
Радев - 12 Цачева - 401
.....
Бурса
Радев - 14 Цачева - 475
Радев - 5 Цачева - 492
Радев - 7 Цачева - 265
....

Буюуккаръштъран
Радев - 0 Цачева - 252 ( 30 недействителни)
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

8 vanko | 12.11.201616:29

За любителите на сигурни залози:

Генерал ще спечели, генерал ще плаче (цитат).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

7 Шамито | 12.11.201615:25

Ванко.Иди за гъби утре и не се учудвай че ще се гъбаркат с ТЕБ през следващите години.Какво право ще имаш да критикуваш ако не си участвал в избора.
   

оценка

+0 -0