Webcafe

Бате, баси пушилката

Бате Гойко
31.01.2011, 18:31 (обновена 02.02.2011, 07:39)
Цветан Цветанов и Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Бате, провери сметките на Цецо Цветанов, иначе трябва да смениш всички в "Булгартабак"...

Бате, дим и димки в тая държава. А от пушека нищо не се вижда - кой какво прави, на кого го вади, само ти гасиш пожарите с някоя кофа по медиите. Лиснеш една и айде пак се понесе дим над водата.

А под водата - скъп хляб, скъпо олио, скъпи цигари - легални. За другото скъпо няма да отварям дума. Жената реже кашкавала като хартия за цигари.

Бате, може ли да смята Цецо? Фана вчера некво цехче за цигари, после се похвали с операция "Фабриката". Нещо се опери, възвърна си кръщавките. Сигурно защото чу, че Янето ще ходи в чужбина - политиката не му отърва тука, и Наско Семов ще го наследява. Може и да (се) сложи край на записите - през който трябва,  понапускаха.  

Та за Цецовите сметки ми е думата. Нелегалният цех за цигари в с. Патриарх Евтимово, би имал капацитета да произведе количества, колкото е една трета от целия пазар в страната. Това го казва твоят вицепремиер и вътрешен министър.

Аааа, Бате, не така - ептен за малоумници ни взехте. Дай да смятаме.

Ето, чета, че през 2010 г. у нас са продадени 10.6 млрд. къса цигари. (Тоя пазар е бил 17 милиарда през 2008-а...) Ако следваме Цецовата аритметика,  цехът можел да произведе почти 3.2 милиарда годишно.

У нас пушат над 3 милиона българи, тури ги три милиона, айде. Много се пуши - над 3000 къса на година, аре тури ги точно три хиляди - за по-лесно. Като прибавим и чужденците, дето идват и пушат, си е така.

По-нататък - колко е пазарният дял на "Булгартабак". Едни казват 35%, други 43%. Добре, 40 на сто да е. Ми, Бате, то излиза малко повече от това, дето цехът уж можел да произведе. Значи, едно цехче от Патриарх Евтимово, с 10-15 души работници, срещу двете фабрики на "Булгартабак" в Благоевград и София и най-малко трийсе пъти повече работещи?!

Ако е верно, тутакси мениджърите на холдинга да се уволнят и да се вземе така нареченият (в съобщенията на МВР) инженер Ангел Петров, дирижирал и организирал технологичния процес. Човекът е бивш кадър на "Булгартабак" и плащал на хората по 300 евро на вечер за работа. Бате, тия да не са китайци бе - откъде я вадят тая производителност?!  Цецо казва, че можели да правят по 80 мастербокса на вечер. Значи, за петнайсетина дни пълнят тир.

Значи, всичко се изволня от "Булгартабак" и хванатите се пращат да въртят общественополезен труд, като покажат как се трудят за държавната хазна.

Бате, чакам ти да кажеш правилния отговор на задачката, дето Цв.Цв. смята, че я е решил. Ма какъв ти цех, каква фабрика, то направо си е клъстър. Обаче операция "Клъстъра" не върви, не е благозвучно, а и думата върви с обяснение що е то.

Както и да е. Нема да се задълбаваме. Може и да съм се объркал. Шурето ми провери сметките, вика - прав си. Ама аз и за задачата по ТВ "Европа" бях прав, пък то накрая кво излезе? Пита ме една красавица колко е 2+28-(2х15)+3+13-3+7-8+(4х2)+10=?. Пускам есемеса - 2.40 лева с ДДС, пиша 30, а оная ми обръща листа и на него - 732. Баси Call tv-то. 

Шурето, той поне е с диплома за инженер, бива го, смета-смета и трийсе го изкара. Толкоз си е, Бате. Ама все ни лъжат. Като с хляба. Що поскъпва хляба, Бате? Как допускаш ти това да стане, като ще избираме наесен кметове и президент? Лев и трийсе за 700-800 грама никъв хляб, тва е обирджийство.

1:2:4. Знаеш ли това кво е - формулата, по която се смята цената на хляба. Зърно-брашно-хляб – всичко е за килограм. И аре смятаме. Обаче зърното няма да го смятаме по сегашните цени. Що ли - ами щото всички се запасиха от лятото, когато зърното се изкупуваше по 20-25 стотинки за кило от хората. Ето затова. И какво излиза - 25 стотинки-50 стотинки-левче. Да, ама не, казват тия, дето произвеждат. Трябва им над 200 процента печалба.

На борсите има брашно за 500-600 лева за тон, а никой не купува. Не купува, щото имат от запасите, а го шиткат хляба по надутите цени.

Бате, аз и на сметките на Миро Найденов не вярвам. Как така през 2009 г., когато реколтата беше 3.6 млн. тона зърно, хлябът и брашното не поскъпваха през ден. През 2010 г., когато реколтата беше 3.9 милиона тона (!!!), цените се вдигат?! Питам аз кой изнася зърно и кой позволи спекула на наш гръб.

До 1 януари от България са изнесени 1.586 млн. тона пшеница - официални данни са това на Националната служба по зърното и фуражите. Това е с 45 на сто повече от предходната година. От тях 69 % за ЕС - 1.098 млн. тона. Износът за трети страни е предимно за Бангладеш, Виетнам, Южна Корея, Израел, Филипини, Тунис, Либия, Мароко, Египет и Турция.

Според Найденов оставали 1.583 млн. тона, достатъчни до новата реколта. Е що поскъпва хлябът тогава...

Същото е и за олиото, Бате. Питам и отговор не искам, искам мерки. Шурето - и той.

Добивът на слънчоглед от реколта 2010 г. е 1.461 млн. тона - т.е. по-голям е с 11.61% спрямо реколта 2009 г. Хем има повече суровина за олио, хем още през декември производителите предлагаха с близо 40% по-скъпо стоката си спрямо 2009-а, когато реколтата е била по-слаба.

Тва, Бате, с международните борси хич не ми се връзва. Връзва ми се с наговаряне и сдружаване. В смисъл дружно да дерем платеца.

Нищо друго няма да ти кажа. От тия сметки така се разгорещих, че ще си сипя една ракия - домашно производство, ще свия една цигара - домашно производство, и ще пусна телевизора. И, Бате, мноооого се надявам да не видя там Дянков, Мянков, Цецо или Миро БДС-то, дето да ми кажат кви сме отличници и кви храни трябва да ядем.

Тогава такъв пожар ще стане, че и ти не мож го изгаси... 

Oще: бате  бойко борисов  записи  срс 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

30 simlevs | 03.02.201114:21

Много щастлив до червеното изкопаемо rowan q
много съм затруднен с избора на хапчетата .ти понеже много често ги ползваш ,заради пернаментното бойколизане знаеш повече за тях .когато станеш на моите години ,тогава ми давай съвети !приятно изтрезняване след буйното празнуване на петльов ден !
вземи със себеси шушо буда( б.борисов ) и бегом в северна корея . там ви е мястото на всичките умствено увредени от шайката гейрб .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

29 Rowan | 03.02.201110:40

@ ( 29 ) simlevs | 03.02.2011 10:21

Козметика е това което си спомняш. Нещо символично на фона на приватизацията която направиха същите тези които ги хвалиш.

ПП: Пак не си си взел хапченцата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

28 simlevs | 03.02.201110:21

АНДРЕА ,
АЗ ПИША САМО ФАКТИ .НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА ИЗДИГАМ косов КАТО ИДОЛ. ТОВА НАВЕЖДАНЕ ПРЕД гейрб И б.борисов ,ШЕ ДОВЕДЕ ДО ПОЛИТИЧЕСКАТА МУ СМЪРТ . КОЛКО ДА ИМА ОСЪДЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ТОВА Е РАБОТА НА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА . ЗНАЕТЕ ,ЧЕ МНОГО ХОРА ОТ ТЯХ СА БИЛИ ЧЛЕНОВЕ НА бкп И СЪТРУДНИЦИ НА дс . ОСВЕН ТОВА КОНСТИТУЦИЯТА ОТ 1991 ГОД КОМУНИСТИТЕ СИ НАПРАВИХА ТАКАВА ЗА ГИ ПАЗИ ИМЕННО ЗА ТЕХНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ . КАКВИТО И КРИТИКИ ДА ИМА ЗА ПРАВИТЕЛСВОТО НА ОДС ПРЕЗ ПЕРИОДА 1997-2001 ГОД ,НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТРЕЧЕ ,ЧЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ БЯХА НАПРАВЕНИ РЕФОРМИ ,БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОИТО СЕГА БЪЛГАРИЯ Е В ЕС И НАТО . БЯХА ИЗГОНЕНИ РУСКИ ДИПЛОМАТИ ЗА ШПИОНАЖ, ТУРСКИЯ КОНСУЛ В БУРГАС ,СЪМНИТЕЛНИ РУСКИ , СРЪБСКИ ,ГРУЗИНСКИ И АРАБСКИ БИЗНЕСМЕНИ .НЕ БЯХА ДОПУСНАТИ ДА МИНАТ РУСКИТЕ ВОЙСКИ В КОСОВО .НЕ БЯХА ПУСНАТИ КОСОВАРСКИ БЕЖАНЦИ . ЗАБРАВИХ МАВЗОЛЕЯ И ПАМЕТНИКА НА ТУРСКИТЕ ТЕРОРИСТИ , БЯХА РАЗРУШЕНИ .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 02:00

27 Andrea Ivanova | 03.02.201102:27

simlevs
Правилно казано, но щом режима е престъпен, къде са престъпниците?
Или само с режима ще си остананем?
Костов, колкото и големи качества да има и е с класа над всичките ни политици, си е едно червено мекере...
Както осъжда комунизма и политиката на Герб така и кротко си гласуват след това в праламента, в най-лошият случай "въздържал се"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

26 simlevs | 02.02.201114:35

Бесен thea , ПРИ ТЕБ ВСИЧКО ЗАПОЧВА И ЗАВЪРШВА С гейрб . ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ ОЩЕ НА 01,02,1992 ГОД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ,ОТДАВА ПОЧИТ НА УБИТИТЕ ОТ народния съд МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ . ТОГАВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС Е СТЕФАН САВОВ ,СИН НА ДИМИТЪР САВОВ - МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ ПРИ ИВАН БАГРЯНОВ . ПО КЪСНО ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ИВАН КОСТОВ ВСЯКА ГОДИНА СЕ ПОЧИТА ТАЗИ ДАТА . ОСВЕН ТОВА ТОГАВАШНОТО НС ОБЯВИ комунистическия режим ЗА ПРЕСТЪПЕН . ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ШМЕКЕР б.борисов БЕШЕ ВЕРЕН НА ЛЮБИМАТА СИ бкп (бсп) СМЕНЯШЕ ПАМПЕРСИТЕ ТУ НА т.живков , ТУ НА МАДРИДСКИЯ МОШЕНИК кобурготски И ОТВРЕМЕ НА ВРЕМЕ УЧАСТВАШЕ В МУТРЕНСКИЯ БИЗНЕС . ЗА МНОГО ХОРА ДА ЖИВЕЕШ ПРИ комунизма БЕШЕ НАКАЗАНИЕ , А ЗА ДРУГИ КАТО ТВОЯ ЛЮБИМЕЦ б.борисов ПРИВИЛЕГИЯ .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

25 Rowan | 02.02.201112:09

@ ( 20 ) MacAllister | 01.02.2011 20:25

С линията на развитие съм съгласен, но с предложените хора... Той и Симеон дойде с хубави идеи, но си остана само с идеите, защото нямаше екип доверени и проверени лица с които да ги реализира. За фаворита Луджев, хм моето лично мнение за него, е че е много хлъзгав, в рамките на година например си сменя платформата (доколкото я има) по няколко пъти, споредзависи от обстановката. Като цяло сценария е нереален, няма как да вземе властта никой от тях. Лично аз не бих инвестирал сили да разсъждавам дори и в коментар тук върху обречени каузи. За ББ му се чудя, толкова ли не му увря тиквата, да си привлече няколко глави способни да мислят и лоялни към държавата, за да подкара нещата по-твърдо и с ясна посока + няколко сценариста на изявите му за да спре да се излага публично. Малко му трябва за да се бетонира на върха за още няколко мандата след всичките провалили се преди него, при условие че преживя дъното на кризата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2010, 22:41

24 неутрална | 01.02.201123:56

Теа Атанасова Усмивка
Разбира се, че не е обикновен ден, Трифон Зарезан е алкохолик
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.01.2011, 13:08

23 марин маринов | 01.02.201121:57

Комунизмът може би...но комунистите и техните оторочета са днешните олигарси Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

22 Bichkiiata | 01.02.201121:52

MacAllister

Само като ти прочета името и ми се допива Килкъни ( а съм на работа) зарад туй не чета постовете ти оти са много дълги и не знам колко бира ще трябва да излоча после.
А за гус'ин Маринов:
Комунизмът си отиде спете спокойно деца!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.01.2011, 13:08

21 марин маринов | 01.02.201121:46

Другарю макари и със ирланско име.Венсеремус.

Предлагате другаря Луджев зъвършил ПОЛИТИКОНОМИЯ, най-върлия защитник на А.Петров...?!?!?

Само първите 2 изречения от вашя пост ме кара да НЕ ЧЕТА останалите пропагандни глупости на човек изживял младините си по времето на тоталитаризма, човек видимо малко над 40-те с промит мозък ... !

Не сте виновен Вие, системата е била такава и си е свършила добре работата.
Заради хора като вас сме в това положение. Вие другарю до края на дните си ще подкрепяте комунистите, колкото и да ви тъпчат и унижават !

Това е като да споря с Хитлер за правата на евреите или със Сталин за човешките права на хората БЕЗМИСЛЕНО Е !

Колко само е перверзно,пошло,лицемелно,абсурдно така наречените комунисти да говорят за ЧОВЕШКИ ПРАВА И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА !

Та за вашия фаворит проф. Луджев, обясни как бившата барета, съветник в ДАНС, хабилитиран доцент по икономика, випусник на милиционерското сержантско училище в Пазарджик и пр. е станал жертва на американските тайни служби.
Именно те били го нарочили за жертвен агнец. А Петров просто имал легален бизнес, бил сериозен бизнесмен и офицер. Срещу него нямало никакви доказателства, а арестът му бил саморазправа на Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Нямаше да обърна внимание на Луджев, ако периодичните му изяви (очевидна е заслугата на бТВ в този ексхумационен процес) не предизвикваха няколко въпроса.

Първо. Завършилият политикономия, но станал професор по история Луджев твърди, че срещу Петров няма никакви доказателства. Добре, но откъде знае Луджев? Да не би да е чел прокурорските папки? А той с какви доказателства разполага, че Петров не е „октопода”, а честен бизнесмен? Нека не се прави на Матросов, а да ги каже и покаже. Адвокатите на Петров ще са му благодарни.

Второ: Петров бил жертва на американските империалистически тайни служби. Направо сензационно. Но Луджев, дай доказателства. Иначе ще излезе, че говориш глупости или някой ти е платил да пласираш този конспиративен тюрлюгювеч. Все едно някой да твърди, че самият Луджев е американски шпионин, защото се е срещал с някогашния секретар в посолството на САЩ в София Джон Кунстатер...

Трето: Рейтингът на Цветан Цветанов се крепял на акциите на МВР. Хората пък приемали това, защото обичали да ги лъжат. Народът не си давал сметка за истинската стойност на целият набор от операции за свободата на правовата държава, която е поставена на карта сега с безграничните правомощия и безотговорните действия на полицията, твърди Луджев. Как така политикономистът-историк се оказа и вещ народо-психолог? Хората обичали да ги лъжат. Народът бил прост и не разбирал безотговорните действия на полицията. Доста смело и претенциозно.

Четвърто: Случайно Луджев да е чувал за заплахи на Алексей Петров към журналисти? Не? Ами да се поинтересува или да пита Първанов, Станишев, Сертов. Да поговори и с хора от медиите, ако те се съгласят, което съвсем не е сигурно, имайки предвид себеотрицателното му поведение по отношение на Петров. Споменавам само журналисти, защото нямам претенции да знам подбробности за останалите обвинения. Те са работа на прокуратурата.

Прекрасно е да има различни гледни точки и позиции в едно демократично общество. Изявите на Луджев обаче на моменти приличат повече на манипулация, отколкото на лично мнение. Има доказателства за това. На 15 март 2010 г Луджев, пак по бТВ, заявява, че Първанов вкарал Борисов в политиката. Хитро и подличко внушение, но пак без доказателства. Видите ли, тия двамата се карат наужким, а всъщност са комбина, жужи мухата на Луджев.

Пак по същата телевизия професорът-историк мъдро коментира изявление на президента, че трябва да се отворят икономическите досиета. "Това е ясна политическа позиция на Първанов. Първанов е много опитен политик.(...) Това е удар срещу управляващите и директно срещу министър-председателя Борисов. Кога олигарсите станаха такива – първи въпрос. Втори въпрос – кой даде банките. Вие се сещате как случаят със стенограмата на разговора с Дянков, Борисов реагира много странно – "Ударът е насочен срещу мен". Там има една реплика, която е много интересна, за банките и кой има банки и кой получи банки. Първанов никога не е задавал случайно въпроси (...) То е ясно какво иска да каже: "Аз искам да се разбере кои хора управляват в момента България, кои са олигарсите, за които вие говорите”. От тези думи излиза, че Луджев, а не Борисов е запленен от качествата на Първанов.

Още по-преди, на 10 юни 2009 г., в едно интервю Димитър Луджев се прави на Колумб или поне на социолог със следната констатация: „ГЕРБ е вътрешнопартиен въпрос на БСП”. Следва и аргумент: ГЕРБ и БСП ще се коалират, защото са хора „от един корен”.

Разбира се, Луджев има право да обича. Заради подобни чувства би участвал вероятно и в гейпарад, ако се наложи. За разлика от бившия политик и настоящ учен обаче, аз съм убеден, че хората не обичат да ги лъжат. Ама никак. Не е лошо да го има предвид.

След подобни изяви е нормално да се запитаме, защо проф. Димитър Луджев защитава така всеотдайно доц. Алексей Петров. Възможно е, защото е борец за правда и свобода. Или пък, защото понякога човек е мотивиран да го прави. Мноооого мотивиран.

Най-новото ще си имаме кандидат ПРЕЗИДЕНТ ПОМАК-АГЕНТ-МУТРА-ДОЦЕНТ-ОБВИНЯЕМ В ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЧЕСТИТО ДРУГАРИ ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКАТА СЪЮЗ СЪС СЕВЕРНА КОРЕА !!!

Чак се очудвам как е възможно да има още хора незнаещи какво се случва в тази държава.Как 20 години поне малко не се усетиха, какво правиха комунистите с България до къде ни докараха ... !?!

Ще спирам да чета и пиша в този форум, явно усилията са ми напразни и този народ си засружава съдбата :-( пс пс Луджев...принс Кирил...ще се побъркам...!?!?
   

оценка

+0 -0