Webcafe

#накафевДАНС

Емилия Милчева
19.07.2013, 13:57 (обновена 21.07.2013, 15:51)
писанчев

Снимка: © dariknews.bg

Владимир Писанчев, досегашен зам.-шеф на ДАНС, беше избран да оглави агенцията, предложена преди това на Делян Пеевски

Новият шеф на Държавна агенция "Национална сигурност" Владимир Писанчев обяви след избора си: "Особено внимание смятам да отделя на медийната политика. 99% от работата на агенцията е неизвестна за хората. Повишените изисквания за прозрачност може да се постигнат и чрез медийната политика".

Сигурно. А стратегията за медийна политика сигурно ще предвижда по някое и друго интервю и контролирано изтичане на информация.

Стига да искат гражданите да се информират, може да започнат с изчитане на Стратегията за наицонална сигурност, приета през 2011 г. Какво друго искаме да знаем - срещу кого има дело за оперативна разработка, кой е подслушван и защо ли? Лично мен като гражданин ме интересува покрила ли ДАНС сигнал срещу Мирослав Найденов преди три години или не.

Странно като ги говори тия работи г-н Писанчев какво си мисли? Най-важното, което искаме да знаем, е дали ДАНС е превърнат в новото Шесто, като събира информация за противниците на управляващите. Но в това трябва да ни убедят, не да избират с кои медии да си партнират, защото медиите си ги знаем - по доносите, с които са захранвани преди акции.

Със сигурност никой от българските граждани не иска да знае как функционира ДАНС и звената й - финансовото разузнаване, ГДБОП и др. Със сигурност изискванията за прозрачност изискват от контраразузнаването да няма пробиви в националната сигурност като атентата на летище Сарафово в Бургас или издънки като "имамското дело". Предотвратяването им би означавало, че публичните средства не отиват нахалост.

Със сигурност функциите на ДАНС изискват да следи перат ли се у нас и през кои фирми "горещи пари" от Далечния и Близкия Изток, (освен във ВЕИ), и как са им противодействали. И къде е отишла събраната чрез FinSpy информация. Със сигурност...

Всичко друго са алабализми. Иначе Писанчев и обкръжението му могат да започнат с "прозрачността" от една страница във Facebook - все ще си намерят някое "Криси", което да я измисли за 50 000 лева :) (все пак не трябва да се пада под този вече установен праг). Само да не забравят да си поръчат и броя на "лайкванията".

Или да обявят конкурс за есе: "Най-добрият агент, когото познавам". Печелившият получава работа, (ама най-вероятно няма да е в ДАНС).

Може и да се възползват от една позната им тактика още от времето на "Галерия" - за която г-н Писанчев казва, че е бил само "изпълнител". Да канят журналисти на беседи с кафе. Таман да попитаме кои са тия хора в ДАНС, подписали онова писмо от името на едни "достойни прокурори" и как ще се реши проблема с политизирането на службата.

А в името на прозрачността, темите, които ще се обсъждат, може да предложи свободното гражданство. #накафевДАНС би могъл да стане един нов и любим хаштаг в социалните мрежи, стига да има кой да го промотира. Тук "Криситата" няма да свършат работа, така че нека да е някой спец по социален маркетинг.

Така общество и контраразузнаване ще си валсират до откат. #ДAHCwithme -2.

Oще: #дahcwithme  #накафевданс  владимир писанчев  галерия  данс  медийна политика 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.