Webcafe

Опасният "нов антисемитизъм" на Германия

Webcafe, по Политико
22.05.2018, 18:36 (обновена 24.05.2018, 17:54)
скинари

Снимка: © Getty

"Реемиграция сега" - част от лозунгите на крайнодесните

Крайнодесните движения в Германия обединяват усилия срещу антисемитизма, за да поведат война и срещу мюсюлманските емигранти.

За много германци възстановяването след Втората световна война е не само икономическо и политическо, но и морално. Усилията да бъдат изкупени греховете от войната и да се премахне стигмата на антисемитизма определя политиката на страната в следващите 50 години.

Сега, две години след като канцлерът Ангела Меркел отвори границите за бежанци, прииждащи от размирна Сирия, неуморните опити на Германия да се раздели с антисемитизма преживяват нов обрат заради атаките, идващи от мюсюлмански младежи.

Крайнодясната Алтернатива за Германия вижда в това възможност.

Партията е позната с неонацистки възгледи, която започва да използва предразсъдъците срещу евреите сред мюсюлманите, за да се бори с новия си враг.

По този начин Алтернатива за Германия обединява проблемите на антисемитизма и миграцията, опитвайки се да принуди немските политици в лицето на Меркел и коалиционните й партньори да избират между защитата на еврейските общности и защитата на миграционните политики. Дилемата, разбира се, е фалшиво създадена, както го доказват и фактите.

Разбира се, атаките от мюсюлмани към евреи в Германия са добре документирани, а данните за посегателствата дават представа за всеобхватни антисемитски настроения.

Германия отвори границите си за турски работници през 1961-а и културно унаследеният антисемитизъм на тези малцинства остана извън угризенията, обхващащи страната след Втората световна война. Причината е, че мигрантите не виждат себе си като наследници на престъпните убийства, случили се по време на нацисткия режим, и антисемитизмът сред тях е по-откровен.

Той служи като неприятно напомняне за разбирания, които Европа е щастлива отдавна да е оставила зад гърба си.

Но фактът, че антисемитизмът е общ за мюсюлманските малцинства в Германия, както и в цяла Европа, не е нещо ново за немското правителство. Под управлението на Меркел то е принудено да издава публични осъдителни присъди за сплашване, тормоз в училище, на обществени места и онлайн.

На пръв поглед анекдотичните данни за прояви на новия антисемитизъм могат да бъдат и доста тревожни. Тенденцията е еднаква навсякъде - около 29% от мюсюлманските общности изповядват антисемитски възгледи, а антисемитските настроения сред германците се движат между 25 и 27%.

Мисълта, че тези тенденции се засилват с прииждането на мигранти от Близкия Изток след 2015-а, е примамлива, но средният брой изблици на антисемитизъм в Германия остава непроменен през последните 15 години. Ясно е, че дискриминацията срещу евреите не може да бъде смятана за ново явление, дължащо се на притока на бежанци.

В действителност антисемитските прояви от 2016-а насам леко намаляват, което означава, че не можем да приемем бежанската криза като повратна точка.

Както и другаде в Европа, мюсюлманските мигранти се превърнаха в рекламен плакат на крайнодесните популисти. Алтернатива за Германия спечели голяма част от подкрепата си в източната част на страната, открито флиртувайки с анти-мюсюлмански групи като ПЕГИДА.

Партията също така използва всяка възможност, за да се противопостави на политиката на Меркел и отворените за мигранти граници. В нея те виждат източника на социалните проблеми, вандализма, сексуалното насилие и подчертават всеки път, в който тези престъпления за извършени от мюсюлмански бежанци.

Да оставят мюсюлманските малцинства да бъдат завладени от антисемитизъм е хитър политически ход за партия, която се опитва да изчисти имиджа си. Затова Алтернатива за Германия тръгна на анти-бежански кръстоносен поход и започна да търси евреи, които да присъедини към него.

Партията изказа подкрепата си за Израел, обвини традиционните партии в подбуждане на антисемитизъм и се определи като гарант за мира в Европа.

През последните няколко месеца натискът, упражняван от крайната десница, доведе до криза на политическата идентичност сред традиционните партии в целия политически спектър.

Съзнавайки, че губи гласове заради Алтернатива за германия, десницата повтори като ехо осъждането на мюсюлманския антисемитизъм. Междувременно левицата се присъедини към споровете в опит да си върне идентичността на най-голям защитник на човешките права.

Меркел се оказа в неизгодна позиция и се превърна в нарушител на собствената си миграционна политика и като причина за това посочи така наречения от нея "нов антисемитизъм".

Проблемът за това явление в Германия трябва да бъде идентифициран, но е напълно погрешно от трибуната да се посочват като виновни само мюсюлманите. В крайна сметка по-доброто образование и интеграция могат да помогнат за промяна в настроенията.

За крайнодесните манипулирането на дебата като избор между еврейските общности в Германия с целия исторически "багаж", който носи това, и пренебрегването на последните мюсюлмански мигранти е удобен начин да разсеят вниманието от собствените си съмнителни идеологии.

Но това е фалшив спор, който водещите политици в страната не могат да си позволят. И все пак, те вече попадат в капана...

Oще: алтернатива за германия  ангела меркел  антисемитизъм  бежанци  германия  евреи  крайнодесни  мигранти  мюсюлмани  нацисти  неонацисти 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

10 sim4o | 21.07.201816:30

Уточнител | 23.05.201811:24

ПРОЛЕВИЧАРСКА СТАТИЙКА
---------------------------------

Вие - соросоидчетата червенушки, нищо старо не сте забравили и нищо ново не сте научили, а Уточнителю?

Вас червеното знаме роди - вас не ще ви изплаши смъртта? Много щастлив Много щастлив
Вейте, вейте червено знаме - подскачайте ..
Малко ви остава! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

9 Specifier | 21.07.201813:28

ОБЩО ВЗЕТО

във форума има единодушие, относно левичарските пропагандни изцепки(само червения Шашми не се вписва, но това е нормално)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

8 Specifier | 21.07.201813:25

ПОЛИТИКО

са политкоректни левичари! Кой твърдеше, че били неутрални? Просто са по-прикрити и коварни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2014, 21:47

7 boian | 24.05.201820:02

Хванали са му цаката левундерите.
Ако някой не ти харесва, лепваш му етикета "поулист" и "крайнодесен" и си готов.

Мани, мани, ако това са лидерите на Европа - отидохме в киреча.
Даже щраусите са по-адекватни.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

6 Шамито | 24.05.201815:51

Пак вой срещу антисемитизма.Нима на никой не му прави впечатление насаждането на антирусизъм в Европа.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 16.10.2017, 20:15

5 Hurtigruten | 24.05.201812:44

tonnes, статията е преводна - виж под заглавието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

4 tonnes | 23.05.201817:03

Интересно мие дали авторът на статията ще си напише името. Защото или е изключителен ретард или крайноляв активист.

1. Алтернатива за Германия не са КРАЙНО-ДЕСНИ! Те са консервативна партия.
2. Възгледите им не са НЕОНАЦИСТКИ, Най-малкото лидерката им е лесбийка Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 23.05.201815:50

"В крайна сметка по-доброто образование и интеграция могат да помогнат за промяна в настроенията." Именно това ви е най-голямата грешка. Либералните активисти си въобразяват, че емигрантите и маргинализираните малцинства - са се изтрепали да се образоват и интегрират и само отхвърлянето от страна на мнозинството е това което им пречи да го постигнат. Ако има някакви такива случай - те са единици. "На сила можеш да вземеш - на сила не можеш да дадеш" - така е казал народа.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 23.05.201813:09

Немското правителство било "принудено" да издава присъди за атаки на мюсюлмюни срещу евреи. Преди това непринудено издаваше присъди за антиеврейски лозунги и публикуване на реалните цифри на жертвите на холокоста.
Значи антисемитизмът е лош, когато се изказва от германци и не е лош, когато се практикува от мюсюлмани. При това много от тия мюсюлмани също са семити - араби. Полит коректниците сами са се натикали в капана, в който всеки ход ще бъде цуг-цванг.
За 16г, без милиони избити мъже, германците са издигнали съвременна Германия от пълното разрушение без нито една имигрантска ръка. Депортирането на 5млн няма да разруши Германия, ако бюргерите си размърдат оядените задници. Реемиграция сега.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

1 Уточнител | 23.05.201811:24

ПРОЛЕВИЧАРСКА СТАТИЙКА
   

оценка

+3 -0