Webcafe

Как патриотизмът продава наденица

Guns&Ducks
04.07.2010, 09:18 (обновена 06.07.2010, 13:50)
Наденица

Снимка: © Светозар Стоянов

БДС-то многу арно, бре, Танасе

Македонските песни много стават за маса. Даже и хората, които не понасят особено народна и народноподобна музика, ги търпят. Пък и президентът Петър Стоянов правичката си го каза преди десетина години - Македония е най-романтичната част от българската история.

Романтиката и преди, и сега е все в механите. Що е маке, се е юнак. Се е юнак, и се на маса. Та затова сигур бугари и македонци сме ист народ - се сме юнаци на маса, и се певаме македонски песни.

А на маса без мръвка юначна - закъде

Още от соца, че и от по-преди, се продава един особен общонароден артикул - македонска наденица. И сега един съвсем общонароден производител на супер лайт наденица, в която, както отдавна в повечето наденици у нас, освен соя, рога, копита и емулгатори, друго няма, решил да я продава заедно с един суперлайт общонароден шоумен. Опаковал си е продукта в най-романтичен целофан под името "Македония".

С 15 любими на целокупния от Черно море до Вардар български народ македонски песни, изпълнявани от все още любимия на една особено целокупна част от този народ шоумен и патриотоприказчик - Слави Трифонов. Маркетинговото начинание иде да се надгради връз доста успешната тв реклама отпреди няколко години с бай Танас, куршумите изотзаде и многу арната мадеконска наденица.

Изпълненията в албума съвсем подхождат на рекламирания наденичоподобен продукт - със соевия гласец на Слави, рогокопитната музикална фактура на изпълнението му и оркестровия емулгатор на бенда. В това на пръв поглед няма особена изненада.

Чалгата разчита много повече на всеядния ритъм, грубиянския текст и разпъпилия силикон, отколкото на певческите способности на изпълнителя и музикалните достойнства на песента.

Но все пак чалгата дава и някаква добавена стойност от себе си. Плагиатства от чужда и не напълно позната по родните ширини музика и ритми, за да постигне шлагер. А изпълнителят се превръща в звезда само ако е неподправен продукт на класическия бит и душевност на своя народ. Пее му с думи прости за нещата от живота, които са душевно още по-прости, но все са битово непостижими.

Слави Трифонов прави тъкмо обратното

Не стига, че пее напълно популярни песни, вместо да позабърше мелодия от някое гръцко или турско маане, ами предлага и съвсем битово постижими неща - евтин мек салам. Дори и най-бедната народна душевност не би се трогнала от толкова постен поетичен идеал. Вместо хубави жени и много пари - някаква си македонска наденица. А дали е така(ва) македонска и наденица?

За наденицата все пак има надежда. След година-две току виж й дошъл редът (първо е киселото мляко) да бъде строена според Българския държавен стандарт. И витрините на магазините да се изпълнят с нов общонароден артикул - Българска македонска наденица, която няма да се нуждае от бездарни възпявки. Тогава току виж и македонските песни си отдъхнали от Слави Трифонов.

БДС-то многу арно, бре, Танасе*.

*За тия, дето са забравили истинския Дилбер Танас - в изпълнение на Руси Чанев, от великолепния български филм на Георги Дюлгеров "Мера според Мера". "От мъки е името Македония... мъки - Македония, Македония - мъки..." - с тези думи на комитата Дилбер Танас започва филмът.

Кой ке умре за наденица, джанъм?

Oще: ку-ку бенд  леки  македония  наденица  слави трифонов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

3 Alice | 04.07.201014:03

не знам защо се учудвате, в македонско-патриотарска опаковка - с песни, СпаскиМитрови и прочие, в тая страна може да се похарчи всичко: от партии - справка ВМРО, а и Атака намаза от Митрова, като я направи сътрудник на Димитър Стоянов, до фирми и тв шоута, е, не стана ли Божидар Димитров министър, само щото всички много му харесваха македонстването? Това си е бизнес, дами и господа, няма нищо общо с кокалите на Гоце Делчев, Тодор Александров или страхотния филм Мера според мера, и с хайдушките копнения на Яворов
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.05.2010, 15:52

2 kibika | 04.07.201012:45

Бе то онзи далгуч си прави реклама на дискчето,не на наденицата полиция май е закъсал за кинти и е направил дупе и гащи с "Дилтур" от Филибето поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

1 vanko1 | 04.07.201011:20

наясно съм, че в рекламата няма табута, обаче това е ебати тъпата реклама, дето ти казват ке умрам за наденица. даже ти става гадно, като я гледаш, последното, дето се сещаш, е да си я туриш за мезе у чинията...
ми що не снимат Макдоналдс реклама за някой рейнджър в Афганистан, дето ке умре за Биг Мак?! Бесен
   

оценка

+1 -0