Webcafe

Другият наш възможен живот

Дияна Костова
22.10.2014, 20:32 (обновена 23.10.2014, 20:08)
Григор в Мадрид с Ноле

В един паралелен свят с талант и труд 23-годишният Григор Димитров си извоюва световно признание и респекта на елита. Ето това е другият наш възможен живот.

Този текст не е това, което е.

Този текст трябваше да калкулира цифром и словом колко ще излезе сметката за собственото ни безсилие, колко ще се увеличат лихвите на потребителските и ипотечните кредити заради бомбата КТБ, колко ще струва неизбежния държавен дълг, с който дружно ще платим сметката, каква е стойността на данък прищявка на "инструмента, който раздава порциите", и колко обидно ниска е цената, на която е готов да се продаде евтиният политически елит, който се препира през няколко месеца в изборната центрофуга.

Този текст щеше да установи, че за втори път рамките на няма и 20 години позволихме да бъдем колективно ограбени в особено големи размери. Щеше да ви обясни колко далеч сме от момента, в който ще осъзнаем къде грешим.

Но от това няма никакъв смисъл.

Много по-просто би било да прочете двете истински големи новини от днешния ден: в един паралелен свят хората са готови да платят 5000 долара, за да се насладят на удоволствието да гледат на живо демонстративната среща между 23-годишния Григор Димитров и Роджър Федерер в "Мадисън Скуеър Гардън" - позиция, която Григор си извоюва с талант и труд.

Още нещо - в един паралелен свят четирима млади българи от Telerik за 12 години създадоха легален, стабилен и иновативен бизнес, осигуриха работа на над 700 души, откриха собствена академия за обучение на специалисти и спечелиха доверието на клиенти като NASA, Boeing и Intel. Днес постижението им беше оценено на 263 млн. долара.

Ето това е другият наш възможен живот. Животът, в който работиш здраво и печелиш здраво, в който парите не са цел, а средство. Живот, в който преследваш мечтите си, развиваш собствените си умения, правиш грешки, поправяш ги и вървиш напред. Живот, в който променяш средата и вдъхновяваш промяната.

Коя е новината на деня - това е въпрос на избор.

От него зависи дали да продължим да тъпчем в лепкавата кал на ежедневния си непукизъм, който ни кара да се примиряваме с колективната си неспособност да живеем с правила и ценности, примиряваме се с чалгата с национално покритие, с батките и кифлите, с мутрите и силиконовите принцеси, с "успелия мъж на 33" и митологизирания му "патрон", на когото явно или тайно всеки среден тарикат мечтае да прилича.

Един ден ще осъзнаем разликата. Но първо ще си платим сметката.

Oще: telerik  григор димитров  общество  талант  телерик  труд  успех  ценности 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

5 паяка | 24.10.201414:19

споделено от прасето за негови хора: "...приятелите ми в България, повечето от които се ожениха, разплодиха, затлъстяха (често могъщо), ... , да се напият като свине . "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 23.10.201421:31

>Аз пък не ви искам „правилата и ценностите“, ако те се заключават в „работиш здраво и печелиш здраво“

Авторката, според мен, съвсем не цели да отнема твоето (или на когото било) право да си лежиш на едната кълка по цял ден и да хейтиш в нета. Или каквото там друго правиш, което не попада в нежеланата за теб категория "работиш здраво и печелиш здраво“.
Според моя прочит, авторката просто се опитва да каже, че за държавата, в която искате всички да живеете, са необходими такива правила и ценности.
А ти си просто от тези 90% от българите, които хем не искат да работят здраво (нищо лошо - всеки има право на избор на ценности), хем обаче искат да живеят в уредена държава.
За уредена държава трябва здрава работа.
Сори.

>ей ги де са Щатите. Ще си работите по 12-16 часа на ден шест дни в седмицата, плюс час-два в неделя. Ще си дебелеете на воля и ще гълтате хапове за отслабване, ще си страдате от депресия и ще си плащате на психоаналитик да ви лекува

Предубеждения, предубеждения, предубеждения..

Както аз, така и поне 90% от българите, които познавам в САЩ, работим нормални часове (8-10 на ден), 5 дни в седмицата. Работа дистанционно от вкъщи и гъвкаво работно време са стандартни предимства в почти всяка американска фирма, в която естественото на работата го позволява. ИТ компаниите в САЩ забравиха за работното време от 9 до 5 още в началото на 90те. В България това все още е стандарт, заедно с регламентирана обедна почивка, плюс куп други неудобства като камери на работа, следене на интернет трафик и кои приложения ползваш кога, ограничения.

Никой не дебелее. Тоест, не повече, отколкото дебелеят хората където и да било. Всъщност, приятелите ми тук са значително по-спортни типове, хранят се по-здравословно, и имат по-добър баланс между работа и личен живот, отколкото приятелите ми в България, повечето от които се ожениха, разплодиха, затлъстяха (често могъщо), и за тях "туризъм" означава да отидат с колите до хижа, да се напият като свине и на другия ден да се върнат. Да, има изключения. Такива изключения сред българите в България са правилото сред тези в САЩ.

Не познавам някой, който гълта хапове за отслабване. Познавам такива, които се опитват да отслабват. Осезаемо по-голям процент такива са сред тези в България.

Депресията е много, ама много по-разпространена в България. Абсолютно убеден съм, че нивата на клинична депресия в България са в пъти по-високи от тези в САЩ. Негативизмът, който се лее охолно сред българсокото общество, и в която всеки завърнал се в България потъва мигновено и адски осезателно, е невъзможен за игнориране. Това, че българите не са свикнали да ходят на специалисти, е всъщност само тъжен факт. Депресията е болест като всяка друга и е нужно да се лекува. Ако болните не ходят на лекар, или ако не желаят да приемат факта, че са болни, защото в изостанала България стигмата, свързана с психичните болести, има гигантски и непреодолими размери, това далеч не означава, че не са болни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2014, 16:53

3 Stefan Vladimirov.1456724179 | 23.10.201416:56

Страхотна статия Дияна! Хората имат нужда от успехите на такива българи. Тепърва навлизаме в най-вълнуващата част от историята ни Усмивка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 23.10.201410:51

Някак си е некоректно да даваш пример за успех единични случай, най-малкото щото не всичко имат данните на Григор и АйКю-то на младежите от „Телерик“. 99 на 100 от хората не са такива и никога няма да бъдат, което не пречи да им наложим един начин на живот, изгоден най-вече за онзи 1% от населението на света, който държи 99% от световния капитал. Да тичат до гроб с все сили подир моркова.

Аз пък не ви искам „правилата и ценностите“, ако те се заключават в „работиш здраво и печелиш здраво“. Като толкова ви харесва да работите – ей ги де са Щатите. Ще си работите по 12-16 часа на ден шест дни в седмицата, плюс час-два в неделя, щото шефа и тогава се отбива до работата, пък не върви щом той ходи, ние да не прескочим също. Ще си дебелеете на воля и ще гълтате хапове за отслабване, ще си страдате от депресия и ще си плащате на психоаналитик да ви лекува… Изобщо невероятен живот … в Матрицата.

Разбира се, при този начин на живот, никога няма да ви остане време да прочетете нещо по-сложно от „50 нюанса сиво“, пък в по-сложните книги пише едни такива неща:

„Всеки, който няма поне 16 часа на ден за себе си, е роб, независимо дали работи банкер, държавник или каквото там си изберете.“
   

оценка

+11 -2

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 23.10.201408:53

Векика и много точна статия! Браво.
   

оценка

+2 -0