Webcafe

Орбан и идеята му за спорта като пропаганда

Webcafe по Politico
28.08.2017, 18:21 (обновена 29.08.2017, 15:21)
Виктор Орбан

Снимка: © Getty Images

Спортът има централна роля в политиката на Орбан. Но защо?

Консервативната политика на Виктор Орбан през последните години превърна Унгария в черната овца на Обединена Европа. Той е сред най-гласовитите противници на прокарваните от Брюксел идеи и често влиза в противоречие дори с основни граници, поставени от ЕС, като смъртното наказание.

Един от начините на Орбан да преодолее негативния образ на страната си е спортът. В последно време унгарският лидер залага на множество инвестиции в спорта с надеждата това да повиши международното уважение към страната, от една страна, и да вдигне акциите му у дома, от друга.

В понеделник в страната пристигна руският президент Владимир Путин по повод провежданото там световно първенство по джудо. В края на юли Будапеща посрещна шампионата на Международната плувна федерация (FINA) - събитие, което събра в унгарската столица множество от най-добрите плувци в света.

И докато събитията печелят международна слава и благодарности на Унгария, критиците на Орбан смятат, че в най-добрия случай става въпрос за скъпоструващи проекти, за почесване на премиерското его. В най-лошия обаче говорим за протекции и корупция в унгарския спорт.

В международния спорт Унгария укрепва значително доброто си име. Така например FINA изрази огромната си благодарност към страната, която в решителен момент заяви, че ще приеме световното първенство по плуване, след като Мексико изненадващо оповести, че няма да се справи с организацията. Тогава председателят на федерацията Джулио Маглионе не спести похвалите си към Унгария и лично към Орбан.

Този възглед за ангажимента на страната към спорта се споделя от другите в спортната общност.

"Унгария има чудесна традиция в джудото и голяма мотивация да даде възможност на своите сегашни и бъдещи състезатели в този спорт да се състезават на татамито у дома, допринасяки за международното развитие на джудото", заяви Сергей Соловейчик, председател на Европейския съюз по джудо. По негови думи подкрепата на Унгария и Орбан е била оптимална.

Във време, когато страната е критикувана остро заради отношението си към демокрацията и върховенството на закона, такава международна подкрепа далеч не е излишна. И се получава сравнително лесно на фона на големия брой интернационални спортни събития, случващи се там.

"Будапеща е мястото, което в момента се доказва до себе си и до света, че няма световно събитие - било то спортно, културно, или религиозно събитие като Международен Евхаристичен Конгрес - на което не може да бъде домакин. Извън световното първенство по футбол, но там е друго нещо. Няма голямо световно събитие, което е отвъд капацитета на Будапеща", заявява Орбан Реч от 22 юли.

Любовта му към спорта идва още от младежките му години, когато е тренирал футбол. Сега обаче спортът като цяло заема централна роля в политиката на правителството, което освен в организиране на събития, инвестира сериозно и в строеж на множество спортни съоръжения. Според унгарския портал за разследваща журналистика "Атлацо" до 2020 г. се очаква правителството да е построило или реновирало 32 стадиона на обща стойност от 215 млрд. форина (704 млн. евро).

В същото време властите в страната са направили дарения на редица "предпочитани" клубове и академии под формата на приспадане на данъци.

За Орбан обаче парите за спорт са нещо повече от любов към играта, те са политически ход за набиране на популярност на фона на голямата носталгия сред унгарците по славните времена на унгарската футболна доминация от 50-те.

Според експерти ходът на Унгария да заложи толкова стабилно на спорта сред децата е взаимстван от Русия, където Кремъл използва международните спортни събития като средство за пораждане на национална гордост. Спортните събития начин правителството да се легитимира допълнително чрез успехите на състезателите си и международното признание от добрата организация. Така например сред руснаците олимпийските игри в Сочи бяха значително по-популярна тема от това да бъде върнат Крим.

Според критиците на Орбан обаче има и далеч по-тривиална причина за активността в спорта - корупция и мрежа за оказване на протекции и патронаж.

Според разследване на "Атлацо" от 2016 г. по-голямата част от публичното финансиране за изграждане на стадиони са отишли за изпълнители и подизпълнители в близост до правителството и управляващата партия Фидес. Така например договорът за изграждане на стадиона в родното село на Орбан е бил възложен на компания, собственост на Лоринц Мисарош, кмет на селото и един от най-близките детски приятели на премиера.

Според опозицията премиерът използва спортните събития, за да улавя тенденциите сред хората. Според тях също така регулациите малко преди световния плувен шампионат са били променени, за да може да се гарантира, че няма да има конкуренция за обществените поръчки, свързани с първенството.

И въпреки всичко обикновените унгарци (в столицата) не са кой знае колко въодушевени от идеята да се дават толкова много пари от държавата за финансиране на спортни мероприятия. Така според 78% от жителите на Будапеща градът не би трябвало да дава пари за разрушаването и построяването наново на стадион "Ференц Пушкаш", като сред тях са и мнозинството от поддръжниците на Фидес в града.

Друг важен момент е подписката от 266 хил. души само от Будапеща с искане Унгария да се оттегли от надпреварата за домакинство Олимпийките игри през 2024 г. Подписката се оказа успешна и властите се отказаха от идеята, поне засега.

Въпросът обаче е докъде ще стигнат усилията на опозицията за спиране на спортния стремеж на Орбан. И няма ли те да понесат още по-големи щети, излизайки срещу носталгията на унгарците и жаждата за спортното величие.

Oще: инвестиции  корупция  обществени поръчки  орбан  протекции  световно първенство по плуване  спорт  стадиони  унгария 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.