Webcafe

Най-добре дайте на нотариусите и ЕСГРАО

Eмилия Милчева
01.10.2010, 14:12 (обновена 03.10.2010, 13:21)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Ама какво става с тия нонстоп поправки в полза на нотариусите, г-жо Фидосова...

Да му тропнем едно БАЙЛАНДО за нотариусите! Явно много са го закъсали, щом парламентът е тръгнал да им отваря нови ловни полета.

В случая - удостоверенията за наследници да се издават от нотариусите. Още сигурен кеш за 600 души в България. И намаляване на приходите на общинските администрации - услугите на отделите ГРАО са към тях. Ами прехвърлете на нотариалната камара и издаването на актовете за раждане и смърт, като сте почнали, че и удостоверенията за родствени връзки...

Защо тогава ДАНС да не издава пълномощните за продажби на жилища, не нотариусите - при толкова имотни измами такъв информационен масив стои неизползван "на ползу роду"? Няма само премиерът и вицето Цветанов да проверяват в него кандидат-министрите за чисто минало.

Други промени обаче не минават с такъв вазелин през парламента.  

През януари например, когато се отложи за лятото - а лятото не се прие, промяната имотните сделки да стават само по банков път, беше дадено едно обещание. Обеща се наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройство готвело, която урежда достъпа на нотариусите до системата ЕСГРАОН.

Така щяла да се регламентира онлайн връзката на нотариусите със системата, в която има актуална информация за личните ни данни на гражданите. Това означава възможност за всеки нотариус да  проверява удостоверенията за наследници и за гражданско състояние. Сиреч, да се удари имотната мафия, тъй като измамите най-често стават с фалшиви удостоверения за наследници.

Обещанието не се спази.

Шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова (притежател на нотариална кантора в Монтана) не обясни защо не е спазено. И даже не повдига дума за него. МРРБ - също. Тях обаче ги разбирам, някой по-отгоре трябва да им даде зелена светлина за наредбата.

Сега в парламента е на път да мине дивотията имущество, което е семейна съсобственост, да може да се продава от единия от съпрузите - без знанието на другия. Стане ли това, всички семейства във фактическа раздяла, пред развод или по време на бракоразводно дело ще се изпотрепят да продават на състезателния принцип "бързи, смели, сръчни".

Зад безумието със сигурност се крие и нечий личен интерес. Освен на общността на нотариусите...

Очакваме следващото предложение - ЕСГРАО направо да се даде на нотариусите. Аутсорсинг или по друг начин - важното е да бъдат нахранени. Други браншове - на големите превозвачи например, вече са почти сити.

Oще: есграо  имоти  искра фидосова  нотариуси  парламент  сделки 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2010, 16:12

5 Milena Gogeva | 04.10.201010:30

Очаквайте скоро "Нотариус е моя/моята татко/мама, нотариус ще стана аз", т.е наследствено предаване на "властта"...помните ли, първата промяна на новия кабинет беше свързана с...нотариусите/не помня каква точно облага притика госпожата/...и както казва едно приятелче...станах нотаруис, щото бях некадърен адвокат...Усмивка))))))))))))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2010, 13:43

4 SeoKungFu | 03.10.201020:30

http://images.wikia.com/starwars/images/2/22/Jabbarotj.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2010, 12:00

3 PureImpact | 03.10.201019:10

Лобизъм. Защита на интересите на парламентарно представено малицинство. Какво точно е новото? Нищо. Добре, че някой му обръща внимание, но толкова. Интернет публикация с няколко коментара Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

2 чичо | 02.10.201006:49

Всеки докопал се до Парламента, урежда свои, на близките си или на покровителите си бакии. А ние се псуваме на сини,червени и пембени. А тая хубавица трябва давземе някакви мерки срещу апетита си - впряк и преносен смисъл, по-здравословно е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 13:10

1 Georgo D' Tomazi | 01.10.201018:29

така трябва да се пише. за важните неща - с чувство за хумор. прочетох го на жена ми, не заради очвидната глупост на предложението, а заради цитат:
"по време на бракоразводно дело ще се изпотрепят да продават на състезателния принцип "бързи, смели, сръчни".
така се ЗАОСТРЯ ВНИМАНИЕТО,с мнемосхема, през хумора. браво.
   

оценка

+0 -0