Webcafe

Убий Фейсбук и Туитър с мълчание!

Борис Христов
06.06.2011, 17:21 (обновена 08.06.2011, 11:01)
Карла Бруни

Произнасянето на Фейсбук и Туитър във Франция може и да е забранено, но президентшата Карла Бруни и съпругът й Саркози са звезди в социалните мрежи

Френският СЕМ реши да забрани употребата в ефир на имената на Twitter и Facebook. Обоснова се, че така спира безплатната нерегламентирана реклама на търговски марки, струващи милиарди.

От една страна напълно подкрепям това решение и се надявам нещо подобно да се случи и в България. Напоследък всяка втора новина, която ми четат по телевизора и радиото, има нещо общо с Фейсбук. Най-смешните групи във Фейсбук, майките се организираха във Фейсбук на протест, от Фейсбук призовават Веселин Маринов да спре да пее, министърът на външните работи се изложил във Фейсбук.

А най-много ме ядосваше информацията, че арабските страни се организирали за революция във Фейсбук и Туитър, която се оказа по-важна от самата революция. Не може да се пренебрегне и тази подробност, разбира се. Но това е революция, подкрепена от технологиите, а не предизвикана от конкретни платформи. Ако ги нямаше Фейсбук и Туитър, арабите щяха да се организират в някой форум.

Голяма реклама непрекъснато за щяло и нещяло се прави на точно тези две социални мрежи! Подозирам, че е от репортерски мързел. Не е световна конспирация за увеличаване на нечие богатство. Макар че точно тази ленива неохота да не се търсят новини извън Туитър и Фейсбук, налива нови и нови долари в сметките на собствениците на платформите.

Представям си репортери, които по цял ден седят, забили нос в мониторите, вместо да се поразмърдат, да отидат да поговорят с хора, да прочетат някой документ, да го разгадаят, да попътуват. Хиляди информационни агенции работят за тях, ПР-екипи ги канят на безброй събития, пишат им зрители и слушатели, а те все на Фейсбук разчитат, за да си изкарат надницата днес.

А във Фейсбук и Туитър не се случва нищо значително. Някакви хора само лайкват разни неща, пускат си линкове и снимки и туй то. Няма там събитие, достойно за национален ефир, пък и за цитиране на марката.

Прави са французите. Не може така. Но пък от друга страна, малко бъркат в подхода. Постъпват нетипично за тях, не хитричко и лукаво, по европейски, както им отива. А малко грубиянската, като американците, които цензурираха дори самия Марк Твен и замениха "негър" с "роб" в последното издание на писателя.

Няма нужда да обръщат чак такова внимание на тези две предприятия и да им посвещават забрани. Може да им приложат нещо, което се нарича генерицид.

Кой си спомня днес, че аспирин е бил някога бранд на "Байер"? Че търговски марки са също така ескалатор, ксерокс, термос, нескафе и цип? Днес почти никой не ги свързва с компаниите, на които принадлежат.

Макар в началото собствениците им да са били щастливи, че са ги пробутвали наляво и надясно поради липса на синоними, днес сигурно предпочитат вместо тях да бяха използвали "подемно устройство", "фотокопирна машина", "термоустойчив съд", "разтворимо кафе" и "закопчаваща пружина".

Защото в един миг търговските марки са се превърнали в синекдоха - т.е. с тях се означават всички подобни на тях, пък дори да са произвеждани от други фирми и качеството им да е доста по-ниско. "Байер" вероятно вече съжаляват, че някога не са си пуснали продукта просто като ацетилсалицилова киселина.

Тази загуба на идентичност и пренасянето на името на бранда върху всички подобни от същия вид се нарича генерицид (по аналогия с геноцида). Той убива стойността на запазената марка и я превръща в обикновена дума без никаква капитализация.

Същото ще стане и с Фейсбук и Туитър, ако просто още малко потърпим. Може днес това да ни се струва невъзможно, но сигурно и от "Байер" така са смятали някога. А това за Фейсбук и Туитър ще стане много по-бързо, отколкото се е случило с аспирина. Зукърбърг няма да успее да стигне средна възраст.

Тогава да ги видя репортерите къде ще си търсят новините.

Oще: facebook  twitter  аспирин  генерицид  забрана  синекдоха 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.06.2011, 17:14

10 Last Sword | 24.06.201117:18

Само няколко въпроса ако е възможно.

1.Авторът нали е наясно, че като натиснеш "вашият коментар" се отваря поле водещо към уебприложение, чрез което да си напишеш коментар с Фейсбук профила?

2.А дали е наясно, че под статията му има солиден бутон "харесай във Фейсбук"?

3.А дали въпросните Фейсбук бутони и приложения не помпат популярността на този сайт, съответно популярността, а оттам с голяма вероятност и рекламката Много щастлив

Нека не бъдем лицемерни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 16:03

9 Yana Kirilova | 09.06.201112:16

Идеята наистина е добра!
Към списъка с фирми бих добавила "Памперс", която вече си е изгубила името, а "Кола" е на път. Как мислите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 14:44

8 nikolai_n83 | 07.06.201123:56

Грозно е как всеки се възползва от средствата за масова информация дали ще е телевизия или друг метод за оповестяване на новините. В интернет Давид става Голиат и обратно ,и все ще дойде времето когато обществото ще разбере ,че прекалената свобода не е толкова "яка" (някои хора почнаха вече да го разбират) естествено , че на всеки средно интелигентен човек му е ясно , че могат да го манипулират с "новини" и не обръща внимание на глупостите , които се сипят в медийното пространство ,но.....има прекалено много с хора с прекалено малко мозък , които вече имат прекалено много достъп до информация, която възбужда елементарните им фантазии и ги кара да си внушават истини , които са далеч от реалността.Тепърва ще се страда от този глобален достъп за всеки в медиите .Демокрацията и "свободата на словото" са доста криворазбрани в момента и "сензациите" почнаха да се изчерпват затова се измислят все повече и по-нови неща за впечатляване на публиката,която не чака полезна информация от новината ,а битови впечатления от това как примерно Николета Лозанова и Божинов отишли на Малдивите (смешно но факт).Без ограничения накрая всичко става безинтересно същото ще се случи и с Фейсбук и Туитър , но дано не навредят пагубно преди да изчезне интереса към тях. (запомнете че както всеки може да открие загубени роднини във фейсбук така и терористи,маниаци,изнасилвачи,педофили и т.н. долни изроди могат да се намерят по същия начин).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.09.2010, 15:34

7 a3 | 07.06.201119:58

Още малко информация относно twitter - Алтернативни информационни източници: twitter - https://blqqq.wordpress.com/2010/11/23/informacionni-iztochnici-twitter/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

6 Гризли | 07.06.201116:17

Хм, по новините се цитирал постоянно Фейсбук и Туитър.... Ами ще се цитират, понеже гледате новини!
То проблема е, че изобщо някой ги гледа тези новини, и без това са пълна пропаганда и платени реклами! Някой да е гледал новини на БТВ, които да не започват с възможно най-черната новина на деня?! Е, след като си разбрал, че дете е паднало от 5-тия етаж, че на магистралата са се размазали 6 човека, че е станало земетресение някъде, че има заболели от неизвестна смъртоносна болест и какво ли още не, новината, че тока ще поскъпва с 2%, е направо сладка!
Казваш си "Ох, абе то хора умират, а ние за някакъв ток се тревожим!"
И става пълна промивка на мозъка - методична, организирана и постоянна!

Така че проблема не е във Фейсбоклука или Туйто, проблема е в телевизиите, новините и цялата помия, която ни залива!
Новините би трябвало да се забранят!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.10.2010, 12:22

5 Adam Avramov | 07.06.201116:02

бе тя хубава, ама кое е това, дето ще го наричаме "фейсбуци"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

4 vanko | 07.06.201114:34

А Скайп-а пак гръмна... Чуди се Чуди се Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

3 Gastaroll | 07.06.201113:41

Отдавна се отказах от клюкарника Фейсбук и вече ми е много по-добрел Съветвам всеки да го направи
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

2 vanko | 07.06.201111:09

Мисля, че това е едно икономически обосновано решение. Това са вид фирми и, както не е допустимо да се споменават имена на всякакви производители безплатно, така и тези "бизнесмени" е редно да се бръкнат за реклама (всякаква!). Освен това ние, останалите 6 милиарда (!!!), не желаем да се "социализираме" и да си качваме снимките по гащи в и-нет! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.06.2011, 10:10

1 Laslo Vegas | 07.06.201110:11

...това ми звучи като призива на един известен футболист от близкото минало всички ние да изтеглим спестяванията си от банките - харесва ми идеята Усмивка Много даже...
   

оценка

+0 -0