Webcafe

Да докажем ли на НАП как сме живи...

Пич Божи
19.08.2010, 10:25 (обновена 22.08.2010, 10:52)
работа

По официални доходи трябва да съм полужив/полуумрял...

Да обърнем презумпцията относно доказването на доходи поиска шефът на НАП Красимир Стефанов! Това ще рече, че всеки при поискване ще трябва да доказва откъде, аджеба, има толкова пари, та си е купил това-онова - или пък взел, че си построил къща.

Ако това наистина се случи, аз ще съм стопроцентов престъпник, понеже не мога да докажа и половината си доходи. Не че съм си купил нещо кой знае какво - или пък (дай, боже) съм си построил къща.

Не, просто съм жив, създал съм семейство, имам дете и живея под наем в столицата. Ако се вземат предвид официалните ми доходи обаче, би трябвало да съм полужив, вероятно алкохолик, да живея в изоставени или сглобени от подръчни материали колиби, да се ровя по кофите и като се кача в трамвая пространството в радиус от 5 метра да се освобождава, все едно че имам някакво невидимо силово поле.

Предполагам вече сте се досетили, че аз съм един от хилядите, да не кажа милиони българи, които - държа да подчертая, точно работодателят е принудил да се осигуряват на минималните осигурителни прагове.

Ще добавя, за да стане, още по-интересно, че десет години аз работя за бизнесмен, притежаващ завидно влияние - и освен това бивш лидер на една от парламентарно представените политически партии. Този бизнесмен-политик поддържаше и все още поддържа това статукво - независимо дали неговата или някоя друга политическа сила е във властта.

И ето може да дойде утре някой нападжия и да ми каже: "Абе, аланкоолу, ти с тая заплата от 267 лева, откъде имаш пари да си плащаш и парното, и тока, и водата, и сметката за мобилния телефон, и храната, и транспорта, и дрехи да си купуваш, да се грижиш за семейството си, и то при положение, че и жена ти получава само 240 лева майчински?

Не стига това, ами и плащаш наем от 200 евро! Абе ти нас, за балами ли ни взимаш? Ще те дават, довечера по телевизията в централните емисии, като най-наглия от наглите в тая държава."

Всъщност, аз получавам над 1000 лева, но не мога да го докажа, защото познайте какво ще стане, ако реша да повикам на помощ държавната инспекция по труда - ще си търся нова работа, това ще стане. А моят влиятелен работодател политик - в най-добрия случай, може да отнесе някоя мижава глоба.

Ето как аз съм поставен в положението на престъпник принудително, по вина на държавата. Защото държавата е тази, която има власта и правото да използва сила срещу нелоялните си граждани.

(А същата тази държава - в угода на работодателите, сложи минималните осигурителни прагове. И така те са изрядни пред закона, а наемните им работици - не. Бел.р.)

И ако Бойко вземе, че ме попита: "Къде беше ти през всичките тези години?", то аз бих му отговорил: "А къде беше държавата и трябва ли сега да се наказват оцелелите за това, че са оцелели и са живи? Въпреки абдикацията на държавата от нейните задължения. Да се наказват, че не са емигрирали все още, че са ти повярвали и са те избрали да сложиш ред - ако можеш?"

Сигурно ще кажете: "Ти вече пресилваш нещата, кой ще тръгне да гони обикновените граждани?". Не пресилвам. Едно такова "обръщане на презумпцията" отваря врати точно за такива действия.

Още повече, че наскоро самият премиер се закани на тези дето не са си плащали здравните осигуровки (1.7 милиона по сметките на държавата - бел.р.), а голяма част от тях са безработни или емигранти, принудени да работят в чужбина, понякога нелегално, за да оцеляват.

Напоследък се улавям да си мисля дали не е по-добре, че ме осигуряват на минимална заплата - при положение, че ще трябва да работя по-дълго и ако евентуално се пенсионирам, и Българският лекарски съюз не е успял да ме приключи (понеже и голяма част от кадърните лекари, както и други специалисти напуснаха страната) ще получавам пенсия не повече от 5-6 години.

И в този ред на мисли започвам все повече да се съмнявам дали държавата се е заела да лови главните престъпници - или просто сме свидетели на поредна театрална постановка. И дали съдът не е прав, че ги пуска, щом като някой не си е свършил работата да намери нужните доказателства...

В крайна сметка, управляващите получават заплати от парите на данъкоплатците не за да си играят на стражари и апаши, а за да работят според закона - не въпреки него. Защото законът е направен не само да наказва престъпниците, но и за да се предпазят гражданите от произвола на държавата.

Oще: доходи  държава  закони  красимир стефанов  нап  осигуровки  работа  работодатели 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

14 Pafkata | 14.10.201019:31

ГЕРБ ОБВИНЯВА ХОРА В ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ И ИМ ВЗИМА ИМОТИТЕ.
щЕ КАЖЕТЕ АМИ ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАщО ИНАчЕ щЕ ГО ПРАВЯТ?

АМИ ЗАщОТО ББ И ЦЕЦКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОщЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. КАК?

1. ЗРЕЛИщЕ БЕЗ ХЛЯБ ЗА ГЛАДНИЯТ БЪЛГАРИН.
2. ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ИМОТИ ОТ КОЙТО ИМА ПО ПРЕДТЕКСТ, чЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРОКУРОРИТЕ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА НА ББ И ИЗФАБРИКУВАТ ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЙТО ПРЕЦЕНЯТ, чЕ Е ЛЕСНА МИшЕНА.
3. АРЕСТИ ЗА ПОЛИТИчЕСКИ КОНКУРЕНТИ. (АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ???)
4. ОТКЛАНЯНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ СЕБЕ СИ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ И ОБВИНЕНИЯ.
5. ЗАТВОР И ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. КАТО ТЕ ОСЕРАТ ПРЕД ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ, ИДИ ИСКАЙ НЯКОЙ ДА ТЕ ИЗСЛУшА ИЛИ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ИМАш ДОКAЗАТЕЛСТВА, чЕ СИ НЕВИНЕН. В ЗАТВОРА щЕ СТОИш ДОКАТО ОМЕКНЕш И СИ ПРИЗНАЕш, чЕ СИ ВИНОВЕН, КАКТО ПОЛИЦИЯТА Е ИСКАЛА ОщЕ В НАчАЛАТО КАТО СА ТЕ ОБЯВИЛИ ЗА ПРЕСТЪПНИК.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

13 MacAllister | 29.08.201000:46

@aron, няма да са много тия, които ще последват мисълта ти, освен ако и те не са опитвали да се правят на "мръсни фирмаджии". Ах, тази фраза започна да навлиза в речника на мнозина още при предишното правителство, а сега вече и "шибани" не ги наричат "фирмаджиите" ами направо престъпници. Но, какво говоря, и свободна професия да практикуваш пак си виновен, въобще работиш ли все бели правиш и ощетяваш "честните, невиннни граждани", за всяко движение трябва да питаш държавата, не че тя знае какво трябва да я питаш, но реши ли да си виновен винаги може да намери вина - колкото си ще. Ей това стана у българско - убедиш народа, че злото идва от тези, които залудо не седят ами работят и после като намериш апетитна хапка всички са съгласни да махнем тоя, който я яде та тихомълком да турим наш човек. Да ама хапките пак тези люде ги правят. При социализЪма държавата поне на теория трпбваше да организира производството и търговията, колко добре се справяше е друга тема, а сега ... Ех, само младенеца е със сигурност невинен и честен, но представете си народ от младенци - всички за биберона пискат и няма кой да издои кравата ... Толкова ли е важна завистта и стремежа да получите даром признание, че сте готови гладни да ходите заради това?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2010, 20:02

12 aron | 26.08.201023:06

Дали осигуряването на минималната разрешена ставка не се практикува, защото:
1. За да получава чисто "над 1000лева" "работника", "злия работодател" трябва да се бръкне и да плати около 1500лв
2. Задължителна 5 дневна работна седмица и 8 часа на ден, приблизително 176часа на месец.
3. Грубо задължително 1месец платен отпуск
4. Национални и официални празници около 15 работни дни сложи го още един календарен месец.

Така простата сметка (не претендирам за прецизност и изчерпателност) е
1500лева х 12месеца =18 000лв
срещу 10 месеца х 22работни дни х 8 часа = 1760часа
18000:1760 = 10.22лв на час
Това за да си го представите означава че този работник трябва чисто, като махнем материли, режиини, ДДС и т.н да изкара на ден реални, продадени, реализирани и платени 81.76лв. ЧЕСТИТО!
Тук разбира се не са включени всички други разходи, който този малоумник - алчен капиталист и злодей прави за да може Негово Величество Наемния Работник евентуално да си заработи заплатата и да произведе нещо - наем,ток, телефон, интернет, трудова медицина, счетоводител, поправач на компютри и/или друга техника, която никой не пази щото не е давал пари за нея, не искам да споменавам за вложените пари и труд от горепосочения малоумник за да се стартира и най-дребния бизнес. И се сещам за още и още, но ще спомена само Кодекса на труда в който аз не открих нито едно параграфче което "реално" да защитава правата на работодателя, който Е ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО, НО ГЛЕДАМ, ЧЕ НАПОСЛЕДЪК СЕ КАНЯТ ДА ПРИЕМАТ ЧЕ Е ВИНОВЕН ПО ПРЕЗУМПЦИЯ.
Да поговорим ли за производителността на труда на българския работник, за фалшивите болнични, които забележете ще преборим, като накараме работодателя да плаща, за кражбите, за нехайството, за наглоста, за текучеството.
Чувам, че от септември ще ни вкарват в затвора за нарушение на трудовото законодателство.
МНОГО МОЛЯ, НЕ НИ ЗАТВАРЯЙТЕ, ТОВА НЯМА ДА ЗАВЪРШИ ДОБРЕ, ЗАЩОТО В МОМЕНТА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС ХРАНИ СЕБЕ СИ, СЕМЕЙСТВОТО СИ И ОТ 2 ДО 20 НАЕМНИ РАБОТНИКА. ПОДОЗИРАМ, ЧЕ ТОЛКОВА ЩЕ НИ ХАРЕСА ДА ЛЕЖИМ ПО ЦЯЛ ДЕН И ДА НИ ХРАНЯТ РЕГЛАМЕНТИРАНО, ПРОВЕРЕНО, ПО ЕВРОПЕЙСКИ ДИРЕКТИВИ, И ДА ИМАМЕ САМО ПРАВА И НИКАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, И ДА ИМА НАЙ-ПОСЛЕ НА КОГО ДА СЕ ОПЛАЧЕМ И МОЩНИ ФОНДАЦИИ ДА ДА НИ ЗАЩИТАВАТ, ЧЕ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА И ДА ПОМИСЛИМ ДА СЕ ЗАНИМАВАМЕ С ЧАСТЕН БИЗНЕС.
Тогава господа политици, ще трябва вие да намерите работа на тези експлоатирани наемни работници и вие да им плащате заплати, осигуровки, да ги следите дали работят, дали крадат, дали рушат и после да намерите на кого да продадете това което евентуално са произвели и т.н.
Та понеже до край ще си остана мислещ човек, който се опитва прагматично да решава проблемите, ви казвам.
МОЛЯ ЗАСТРЕЛВАЙТЕ НИ!!! Ще е по хуманно и поне няма да гледаме как фактически пролетариата ще излезе на улицата и фактически ще ви изплюска, щото нас няма да ни има вече да ни ръфате месата и да ни глозгате кокалите.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

11 MacAllister | 24.08.201000:20

Извинявай, не се крия, но не искам и да се показвам. Познавам много "гении", ако нещо ме различава от повечето от тях е това, че съм по-директен и може би малко по-смел. Гледната ми точка се споделя от милиони, в което можете да се убедите лесно, ако почнете да четете редовно издания като "Икономист", писания от времената, когато западните демокрации са били подобни на нас сега или пък обърнете страниците на литература описваща откровенния стремеж за рационална империя на британците... Нищо ново не казвам, макар и до някои неща да съм стигнал сам (да се самопочеткам) преди да ги видя обсъждани от други. Знаете как е у нас - познаваш ли човек винаги му намираш кусури и оправдание да не обръщаш внимание на думите му амблок - нито на полезното нито на откровено тъпото. Затова предпочитам да си губя времето и да бъбря тук и там под псевдоним, а и честно да си кажа нямам време за нищо Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2010, 21:51

10 Elisaveta Dimovchyiska | 22.08.201022:48

г-н Георгиев, не исках да звуча патетично и силно съжалявам, че така се получи, но за ваше огромно успокоение/надявам се/, схемата ще продължи да съществува доста дълги години даже да не кажа и десетилетия....така че ние с вас и вашите /и нашите разбира се/ осигуровки някой ден.... ако изоббщо го доживеем... най-вероятно ще предпочитаме наистина ама наистина неКОМОнистическия антиматериализъм, по-скоро казано отвъдното пред нищетата на живота. ако въобще сте ме разбрали, ръкостискане и усмивка драги г-н Ангел Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.08.2010, 13:18

9 Georgi Georgiev | 22.08.201020:03

MacAllister , ти верно си гений. Бих искал да те познавам. Наистина. Ще се радвам.
gtgeorgiev2000@yqhoo.fr
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 17:31

8 Ангел Георгиев | 21.08.201017:34

Дъртите да са мислили когато им е било времето - не ме интересува къде са им парите не съм съгласен моите пари за моята пенсия да отиват в джоба не нечия непозната комуноидна мумия. Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2010, 21:51

7 Elisaveta Dimovchyiska | 19.08.201017:23

Имам майка пенисонер, и не само тя, но и баща ми докато беше жив се жалваше от жалките средства наречени "пенсии". У нас пенсиите не са като на западняците и едва ли ще видите българска пенсионерка по къси гащи на Майорските острови, докато вероятността да видите германска или холандска пенсионерка на плажа на Несебър е по-вероятно. Еми не че е справедливо, но е проста математика днес в БГ работят 4 милиона, които трябва да изхранват 2.5 милиона пенсионери. средно 20 % е осигуровката за пенсия и то върху доход от порядък на средния осигурителен доход за страната 568 лева в момента. Е, значи всичко е математика умножаваме 568 лв по 20% и по коефициента 4/2.5 тоест работещите къмто издържаните пенсионери и кво се получава - 181 лева средна пенсия. еми сори, мили мои родители, такава е простата математика. при застаряващо население може да става само по-зле и по-зле. А колко зле може да стане, еми не се знае..... зависи колко точно бързо ще мрете, какъв ще е следния доход, процента на осигуровката, какви ще са прищевките на управляващите..... незнам, но това мога да кажа засега мили мои родители, колкото и да ви боли, колкото и да пресмятате 35+ годишния си стаж и огромния си принос за родината, ннякогашните заплати и ..... ако днес ви стига за тока, лекарствата, хляба, киселото мляко и телефона.... значи все пак сте живи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2010, 21:51

6 Elisaveta Dimovchyiska | 19.08.201016:42

McAlister, вие сте гений. НО за съжаление сте много много прав за всичко, което касае мъгълс... простете бъгъл, опс.... българската икономика Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

5 MacAllister | 19.08.201016:05

Да, по-големия проблем е, че не влиятелни работодатели като твоя го правят, за да спечелят повче, а че мнозинството - онези малките, имат само два избора - нарушение на закона или затваряне. Проблема далеч не е само в данъците, почти всеки малък работодател е подложен на терор от държавата по стотици начини и на практика е принуден не да се занимава с бизнеса си, а с администрацията. Разрешителни и "де факто" разрешителни режими са въведени за едва ли не всичко, самото плащане на данъци е един хазарт, в който никой не знае като търгне да се прави на европеец, дали няма да го цакнат по балкански точно тези вече европейски служители (далеч не само данъчните). Така наречената корупция на много места е всъщност извън границите, в които думата има смисъл, в много случаи държавните и общински органи използват хилядите изисквания на закона, за да разпределят пазара, доколкото го има за свои хора, такива които "харесват", или такива, от които получават изгода. Парадоксалното е, че в много случаи дори не става въпрос за подкупи, а за чиста проба дерибейство. Доверието особено на дребния бизнес към държавата клони към 0 и вината за това далеч не е в бизнеса. Хората, които считат, че подобни мерки могат да се приложат в подобна атмосфера се абонират за най-бедното бъдеще, което една страна може да си построи. В условия като нашите подобен закон и мерки са левичарски подход и ефекта им ще е не просто негативен, а убийствен. Дори ако работите на държавна заплата или в чужда фирма, не забравяйте, че те зависят от условията - тези пари не идват от въздуха, специалистите също, а и атмосферата трябва да може да се диша поне през марля.

Разумния подход е не да се гледа на тези явления като на зло, чието съществуване не бива да се отчита, а да се приемат като част от анализа на икономическото равновесие, което се е получило. Само при такъв подход може а се намерят работещи мерки за подобрение, противното е илюзия или още по-лошо - пропаганда. Доверието в държавата не може да се върне с даване на повече правомощия за силови мерки на същата тази държава и същите тези структури и хора, за които знаем какъв начин на живот и мислене са изградили. Не го казвам с лошо - както малкия работодател или работник приема заобикаляне на закона за да оцелее, така започва и корпуцията в държавата, а един път минал над оцеляването човек поглежда и към забогатяване, но условията и начините остават същите само, за да попаднем в един затоворен кръг, от който с премахване на една брънка от веригата не само, че няма да създадем желаната утопия, но и ще унищожим крехкото па макар и перверзно равновесие, което имаме сега.

Както съм подхвърлял аз съм привърженик на англо-саксонската философия по въпроса, а в нея основния момент е търговската култура (ако от вестниците и телевизията имате друго впечатление - значи ползвате лош продукт, не го консумирайте повече). Търговската култура е много по-широко, а и различно понятие от просто капитализъм или бизнес или там с каквото го свързвате. Принципа живей и остави другите да живеят също е елементаризиране и ние сме склонни да си създаваме погрешни мнения точно защото я нямаме и не знаем за какво говорим. Не бих могъл нито в коментар, нито в 2-3 статии да наваксам онова, от което сме лишени и затова няма да се опитвам. Единственото, което ще кажа е, че по отношение на механизмите на свободния пазар ние българите (и малки и големи, и бизнесмени и работници) сме по-скоро аборигени и вместо да се обиждаме от това е най-добре да използваме ума си (който не ни липсва никак), за да направим нещо добро за себе си. Нашата система има нужда от ресет/рестарт и има различни начини от пълното пренаписване на закони и започване от нулата. Същественото в тях е да не превръщаме балканската си дребнавост в по-ценна валута от самата валута, което такъв закон е призван да направи. Силна държава и дебели данъци може да има само при богата икономика, те винаги вървят в пакет с доста извратена корупция и чиновническо насилие (имате ли представа какво е корупцията в САЩ като говорите за това - нашата е нищо!), ние имаме второто, но не и първото, а искаме изведнъж да стане обратното. Корупцията е неизбежна част от държавната машина и без икономика, която може да компенсира и да дава алтернативни шансове на засегнатите увеличаването на правата на държавата е чиста проба терор облечен в обещания за справедливост. Богата и активна икономика изисква свободно договаряне без съществено уастие на централен извън-пазарен трети и култура на уважение към договора. Парите не са нищо друго освен (не поименни) договори на преносител, с които можеш да ангажираш други да извършат работа в твоя полза. На колкото повече нефинансови условия и най-вече командни методики ги подчиняваш толкова по-ограничени стават възможностите им и ако погледнем към себе си ще видим в културата си как страстите ни за справедливост ги превръщат от пари в купони. А разликата между валута и купон е, че купона се дава не от другата страна в договора а от третото лице - в нашия случай държавата, чиновника, човека докопал се до власт. С това разрушаваме и взаимното доверие, работната си култура и оставяме като единствена надежда за всеки близките връзки с "третото лице". И ако обичате не ме заяждайте, че препоръчвам да оставим престъпници на свобода - и за това си има начини, но не са тези, а това все пак е cafe и не може да теоретизираме до безкайност.
   

оценка

+0 -0