Webcafe

И без Темида си можем

Цветана Георгиева
01.11.2012, 15:15 (обновена 08.11.2012, 09:28)
съд

Последната закана на Брюксел за извънреден доклад получи разнопосочни оценки от президента и от външния министър

Макар и дъщеря на младата ни демокрация, Темида, по презумпция сляпа, вече трайно оглуша. Не вижда и не чува какво й говорят от Брюксел. Разпознава само гласа на управляващите.

Европейската комисия е на път да премине границата на дипломатичното говорене по отношение на България, след като вчера говорителят й Оливие Баи заяви, по повод обновения състав на Конституционния съд от квотата на парламента: "Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите".

Депутатите избраха за конституционни съдии колегата си Анастас Анастасов (ГЕРБ) и съдия Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, предложена от независими депутати, а иначе с нескритото одобрение на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Баи не назова съмнителния кандидат. Днес обаче Марковска изяви внезапно желание да бъде изслушана от правната комисия на парламента. Постфактум. И правната комисия я прие. Според Искра Фидосова, шеф на правната комисия, това не е изслушване на Марковска, а "нейно изявление". Права е жената. За какво вече да я слушат, нали си я поставиха където трябва?

Заедно с колегата си от ГЕРБ - Анастас Анастасов, бивш шеф на Районния съд в Ямбол и кадър на Академията на МВР, ще бранят основния закон от лобистки поправки и погазване на човешките права.

Брюксел обаче ни заплаши с "предсрочен и извънреден доклад" за правосъдието и вътрешния ред. ЕК се беше отказала да пише доклади за напредъка ни до края на 2013 г., за да имаме време да изпълним последната й порция препоръки от лятото.

Една от тях -  пряк избор на членовете на ВСС от съдебната система, не се случи с оправданието, че няма техническа възможност. Нямаше я и желаната от Брюксел проверка за изчистване на съмненията и обвиненията в корупция и конфликт на интереси на кандидатите за конституционни съдии.

Да не говорим за отдавна жадуваните присъди по знакови дела, ефективност на ВСС, дългосрочна визия, прозрачност и други подобни мантри, които съпътстват т.нар. "съдебна реформа".

За момента Брюксел ни похвали единствено за спорния закон за конфискацията на имущество, придобито от престъпна дейност, чийто основни текстове бяха върнати на парламента от Конституционния съд.

А да, и за политическата воля. Полегналата Темида е готова да действа, но без излишни усилия, захласната по доноси, рапъри и пишман фотографи.

И всичко това политическата ни класа и съдебните й лобита си го позволяват, въпреки че Брюксел ни наблюдава. Дали някой може да си представи докъде щяха да стигнат, ако мониторингът не съществуваше...

Например да бъде заместена от един "червен телефон", по който да идват присъди директно от управляващите (съгласувани с другите политически сили, така както постъпиха за ВСС).

В краен случай Цветанов и Борисов да ги съчиняват в Банкя - в случай че не успеят да съберат Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Oще: анастас анастасов  брюксел  венета марковска  европейска комисия  правосъдие  съдебна власт  съдебна реформа 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2011, 18:10

5 Elena Dimitrov | 03.11.201217:52

Da mojem si bez temidi deto sa gluhi i slepi. Kak ne im stana gadno kato videha kak deistva "POMAK". Zashto ne iziskaha dokumentite na koito se bazira opisanoto v knigata? Ami i pravitelstvoto ni spi dalbok san, dori kogatoe ebavano ot pomatsi i tursi. Moje da im haresva, koi znae.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 02.11.201214:11

Впрочем интересно четиво за Анастас Анастасов (отново двойно име) си струва да бъде прочетено тук http://bivol.bg/anastasov-diploma.html

Не знам какъв е човека, може да е добър, но такава тясна специалност завършена в МВР (Защита на сигурността на НРБ), специалност насочена изключително към защитата на страна с Конституция, в която член 1-ви постулира една партия като ръководна ... е, как да кажа не съответства на сегашния официален характер на България. И това образование е приравнено към правно, което дали е уместно, при положение, че въобще не е работа на полицейска школа да обучава съдии - цялата работа предизвиква най-малко съмнения и недоверие. Поради традионната затвореност на управляващата партия ние си оставаме със съмненията и може би само шепа хора имали шанс случайно да познават работата на Анастасов могат да изкажат адекватно мнение. Та моя проблем е - кому се дава задачата да защитава конституцията - човек по образование типичен комунистически милиционер от ония, заради които говорим за мутромилиционерска държава днес, по реална дейност - енигма, за която можем да получим най-много безсъдържателни но хвалебствени слова вместо информация от тия, които го предлагат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

3 Boicho Boichev | 02.11.201208:10

Превърнаха България в жалко подобие на държава, на което всички се присмиват и подритват при всеки удобен случай.
Съсипаха България, за да угодят на Румянки, Венетки,Калинки.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

2 Boicho Boichev | 01.11.201219:08

Какво им става на тия хора-и от изток и от запад-все недоволни от нас, все се мръщят гнусливо.Путин не ще да идва ,та да го "напляскаме", от Европа ни плашат с извънредни мерки.
Май бат Бойко и бат бойковците ще трябва да си хващат пътя, пък кукловодите да се саприкясват малко,че и американците предсрочно посланика смениха.
Много миризлива стана работата в Бг-отвсякъде мирише на мафия и на корупция.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 01.11.201217:18

Правосъдие не може да се осъществява на основата на смешните юридически съчинения,които са винаги в полза на управляващата политика.Истина са само обективни ПРИРОДНИ ЗАКОНИ,принципи на тяхното действие или аксиоми
/хипотези/,които подреждат разнообразието.Все неща,недостъпни за интелекта на политици,журналисти,юристи,икономисти,футболисти или друг вид
проститутки.За това,единствено възрожденското ни училище,може да е
спасението за нашата приватизираната,ограбена и смачкана държава.
Армията и Здравеопазването са вече само мил спомен Удивителна
   

оценка

+2 -1