Webcafe

Имат новина

Емилия Милчева
10.03.2014, 17:30 (обновена 12.03.2014, 09:49)
Среща на правителството с медиите, кръгла маса

Снимка: © БНТ

Всички съучаствахме във водевила, наречен среща с медиите "Открито управление"

Любезно и с подканящи усмивки двамата лидери на двете партии, които официално подкрепят кабинета - Сергей Станишев и Лютви Местан, приканиха медиите да подготвят законопроект за медиите, който те после да внесат от името на медиите.

Даже обещаха да не го редактират. Уау! Какви са ни добрички и демократичнички.

Това се случи на 3-часовата среща, всъщност разширена пресконференция с пряко облъчване в ефир, събрала собственици, главни редактори и просто журналисти.

От тези три часа, първият беше "похарчен" в предварително написани експозета от Орешарски, Станишев и Местан, гарнирани със слайдове.

Колегата от Дарик Кирил Вълчев, който е и действащ юрист, го каза съвсем ясно: "Нямаме нужда от вашето посредничество и от закон за медиите, има достатъчно държавна регулация в тази сфера, но има много сериозен проблем с медийната саморегулация, има разцепление в гилдията и три етични кодекса".

Но ако толкова искат да свършат нещо полезно по отношение на медиите, биха могли. Например да сложат край на договорите за информационно обслужване. Премиерът Орешарски не успя да каже с кои медии и на каква сума са, обеща да провери.

Моля - и обществените поръчки, спечелени от медии. Плюс раздадените пари за разни патриотични чествания - при тройната коалиция например в името на независимостта бяха раздадени над 10 милиона лева. Сега се задават такива за Самуил.

Иначе на т.нар. среща, озаглавена "Открито управление", регламентът, обявен в началото от водещата й Мария Дивизиева, шеф на кабинета на премиера Орешарски - по 1 въпрос от медия и 3 минути за отговор, така и не беше спазен. Защо изобщо го обяви?

И когато удобните въпроси се изчерпаха, дойде време за неудобните... и срещата тръгна към приключване. А питаните говориха повече от питащите. Даже и по проблема със сортовите семена за земеделските производители в ЕС, с който не бяха запознати, Станишев взе думата, за да каже как европейските социалисти се обявяват точно срещу това - срещу свръхрегулацията (!!!).

Нито минута загубено ефирно време без предизборна агитация. А някои около масата удобно им подаваха репликите.

Вземете пример от Путин, г-да. На последния си брифинг - когато се произнасяше за Крим и Украйна, той седеше на един стол пред групата журналисти. Никой никому не даваше думата. И имаше диалог.

Oще: агитация  лютви местан  пламен орешарски  сергей станишев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 11.03.201403:35

Мъ многу ясно чи и Путин е намесен...Ееех що не е жив д-р Гьобелс...щеше да се просълзи от умиление.
   

оценка

+0 -0