Webcafe

Евровизия

Дияна Костова
24.07.2014, 18:59 (обновена 25.07.2014, 23:07)
местан

Снимка: © В.Е.

Вечният проблем с еврокомисарите е какво да ги правим, когато им свърши мандатът. Отговорете си на този въпрос към днешна дата, прочетете пак пророчеството на Местан и си сипете едно турско кафе по кърджалийски.

"Имаме шансове, подсказани от външни фактори, че България може да реализира позиция на Върховен представител по външната политика".

Тъй рече Лютви Местан като същински ориенталски мистик в стил "звездите ми го говорят".

През последните месеци не спира хвърлянето на боб върху картата на Брюксел. Ще поеме ли българка европейската дипломация? Ако не - кой трябва да бъде българският еврокомисар? Какъв портфейл заслужава Клета България в обединена Европа?

А на кого му пука?

Освен, разбира се, на тесен кръг дипломатическа и партийна номенклатура, за които "ден година храни".

Самият еврокомисарски пост е сладко изкушение, няма съмнения. Какво показва историята досега? Спасителен петгодишен мандат с гарантирано висок рейтинг в общество, което питае повече доверие в Брюксел, отколкото в собствените си институции.

Еврокомисарят е политик на депозит с гарантирано висока лихва.

Медийният образ на еврокомисаря е нещо средно между космически разум, висша инстанция по всички въпроси и далечен родственик, успял да се "устрои в чужбина".

Българският еврокомисар е любимецът на народа, защото носи мартеници на официални срещи, кара белгийците да тропат право хоро на Гран Плас и като цяло не се излага пред чужденците.

Някой обаче знае ли какво точно върши еврокомисарят? И в този ред на мисли - каква част от служебните му задължения засягат пряко и непряко българския народ? Освен да проявява загриженост за националните процеси, еврокомисарят няма право да работи по държавна поръчка.

Цялата процедура около избора на председател и членове на Европейската комисия е лобистко упражнение от висшия пилотаж, при това изпълнявано без смущение и скрупули. Така например - по-важно се оказва дали си от правилната партийна квота, от правилния пол и дали идваш от правилната страна на Желязната завеса, отколкото дали имаш опит, лидерски качества и тежест.

Спомнете си за Румяна Желева - при едно по-различно стечение на обстоятелствата сега щеше да води преговори от името на ЕС с несъществуващото правителство на Сомалия...

Вечният проблем с еврокомисарите е какво да ги правим, когато им свърши мандатът. Какъв е полезният План "Б" на Кристалина Георгиева, ако в края на август се окаже ненужна в комисията Юнкер? Дали някой от политическите мъже в България има шанс в директно електорално съревнование с нея?

Отговорете си на този въпрос към днешна дата, прочетете пак пророчеството на Местан и си сипете едно турско кафе по кърджалийски.

Oще: еврокомисар  европейска комисия  жан-клод юнкер  кристалина георгиева  лютви местан  румяна желева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.06.2014, 22:52

4 Leshper | 26.07.201409:04

Сюнет ще преживее ..
Да не му разцепят "южния поток" Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

3 KingoftheROAD | 25.07.201400:55

мен пък точно този ме изкушава да бам! бам!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 29.06.2014, 23:27

2 Калитко | 24.07.201423:48

Гласувай, гласувай може да ти направят сюнет безплатно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

1 Nikkor | 24.07.201419:23

Пак ще го кажа.
Човекът на снимката, явно прекарва пред огледалото повече време от жена си и трите им деца взети заедно.
Иначе с образованието си - Български език и литература - е един от най-правилно и смислено говорещите в парламента.
Честно казано изкушавам се да гласувам за него.Ако само тия наоколо му не бяха същите като останалите...
   

оценка

+0 -1