Webcafe

Имаме ли нужда от българска СИРИЗА

webcafeДаниел Стефанов
06.04.2015, 13:10 (обновена 29.06.2015, 17:53)
атина след победата на сириза

Снимка: © Getty Images

Всеки опит да се "нахранят бедните", да се "накаже Брюксел" или някаква друга революция (извън дигиталната) би довела до загуби за страната. Това би била поредната красива лъжа, продадена на българските граждани, вместо истината, че без "пот, кръв и сълзи" (по Чърчил) няма да стане.

Никога не е късно да усвоиш някой друг лош навик. Не можем да кажем, че българската партийна система е организъм с добри черти и навици.

Започвайки от Жорж Ганчев и неговия Бизнес блок в миналото, минавайки през агресивния Волен Сидеров, стигайки до партийния лидер Бареков, който сам се отказа от собствената си група.

Българската партийна система ражда редовно своите абсурди.

Миналата събота обаче се появи още една "революционна" и "истинска" политическа алтернатива - Българска пролет. Дали тя ще успее да премина първия етап на политическото строителство или подобно на други ще повехне още преди официалната си регистрация, предстои да видим.

Въпреки това, Българска пролет вече придоби един ефектен етикет - българската СИРИЗА. Етикет, който подсказва естеството на идеите, зад които евентуалната партия би застанала.

Дали обаче България точно в този момент има нужда от тях?

Развитието на някои идеи, характерни за новите леви течения, може да се окаже пагубно за нас. На първо място, това е вероятният удар срещу поелата леко въздух икономика на страната.

Това, което СИРИЗА направи в Гърция за последните няколко месеца е достатъчно ясно, ако го погледнем през цифрите. Първо, управлението на новите леви намали очаквания икономически ръст от 2.9 на 1.4%.

Второ, с постоянното си говорене за промяна на данъчната система, СИРИЗА на практика обясни на гражданите, че няма смисъл да се плащат данъци и постъпленията в хазната намаляха. Неумелите действия в управлението разклатиха още повече банковата система в Гърция и сега тя разчита единствено на подкрепа от ЕС.

СИРИЗА, за съжаление, направи отчасти това, което обещаваха - да харчат милиарди евро за социални разходи като безплатно електричество, храна за бедните и по-високи пенсии. Единственият проблем е, че тези пари ги няма в гръцката хазна и икономика, и сега трябва някой да им ги даде.

Приложени в България, тези мерки вероятно бързо биха предизвикали същите последици. С едно изключение, че ние не сме в Еврозоната и не е ясно дали при това положение ще можем да разчитаме на подобна солидарност от европейските институции и данъкоплатци.

Българската СИРИЗА вероятно би била, подобно на всички нови леви, още един представител на руските интереси.

А ние нямаме нужда от това, просто защото и тези, които имаме сега, са много и достатъчно добре организирани срещу нашия собствен интерес.

България няма и нужда от още един противник на НАТО, пък бил той депутатът Велизар Енчев. Не защото Алиансът трябва да бъде свещена крава, а защото в сегашната ситуация на сигурност около нас най-лошото което може да направим е да повярваме в илюзията "неутралитет".

В историята си България никога не е имала такава гаранция за собствената си сигурност, каквато има днес като член на НАТО. Неговият член 5 на практика казва, че за нас се грижат 28 армии.

По подобие на въпроса с НАТО - нито Гърция, нито България могат да спечелят нещо от безсмислена конфронтация с ЕС и Брюксел, което е запазената марка на СИРИЗА.

И пак не защото Брюксел е Москва по времето на СССР, а защото европейската идея е все още единственият искрен носител на демокрацията. За по-рационалните хора, ЕС може и да се измери с пари.

За Гърция това означава заплатите на държавните чиновници за месец май, а за България 72% от публичните инвестиции в страната, които се правят с европейско финансиране.

От българската СИРИЗА няма нужда дори и БСП.

Новата лява вълна бута БСП от умерена лява партия към крайностите на СИРИЗА и Подемос. Вместо да обясни на своите избиратели, че ще стане по-зелена например, по-чувствителна към обществения интерес и по-малко уязвима от влиянието на ДПС, БСП сега ще се хвърли в неравно състезание по популизъм с новите леви.

Само че СИРИЗА и Подемос нямат свой собствен електорат, който могат да губят, а само атрактивни млади харизматични лидери. В БСП е точно обратното.

А българските избиратели нямат нужда някой да им предложи поредния политически балон, по подобие на Ципрас в Гърция.

България в момента има изключително рядък исторически шанс да избърза в развитието си, ако направи правилните неща.

Пластовете около нас се разместват и всяка последователна, ясна и смислена политика ще бъде оценена и полезна за България.

Всеки опит да се "нахранят бедните", да се "накаже Брюксел" или някаква друга революция (извън дигиталната) би довела до загуби за страната. Това би била поредната красива лъжа, продадена на българските граждани, вместо истината, че без "пот, кръв и сълзи" (по Чърчил) няма да стане.

Oще: алексис ципрас  атина  бсп  българска пролет  българската сириза  велизар енчев  гърция  еврозона  кремъл  криза  левица  нато  несъстоятелност  неутралитет  партия  популизъм  сириза  социалисти 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.08.2014, 09:16

22 ai stiga lek | 08.04.201523:54

нещата са изключително прости.
Първо отваряте сайта на комисията по досиетата.
Спестявам ви време :
http://www.comdos.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/Decision-View/p/view?DecisionID=244&hc_location=ufi

на стр. 21 виждаме г-на Енчев, който леко е бил сътрудник на ДС в първо главно управление.
Какво е казал "шефа" на първо главно управление, докато там се е вихрил г-на Енчев ?
„Да изпълним указанията на другаря Тодор Живков – да заслужим правото да се наречем филиал на съветското разузнаване”
Ами не нямаме нужда от руски разузнавачи в управлението на България.
Имаме нужда от лустрация и обесени руски разузнавачи по дърветата в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

21 abductor | 08.04.201513:35

Къде си бе, милионерче Много щастлив Вадиш милиони, ама на сън, а сутринта се будиш в панелката, напикан от ужас, че русофилите ще дойдат да ти приберат жалките стотинки, дето изкарваш като платен писач по форуми Усмивка Я ни обясни, куха лейко, с какво точно нашият пазар е по-несвободен, да речем, от американския (където хич изобщо нема картели), и защо точно икономиката ни била "непазарна", а РУСКА?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.05.2011, 10:07

20 Andros | 08.04.201512:51

до всички русофилчета - само вие си мислите, че в Бг има пазарна икономика. Само че никога не я е имало. Цените се определят от картели, комисията на основния регулатор в пазарната икономика - тази за конкуренцияте е играчка на олигарсите. В Бг има и винаги е имало РУСКИ тип икономика. Там колкото и добър и евтин продукт да предлагаш - никога няма да те изберат за сделка. На запад - за първата година успях да натрупам договори за над милион.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

19 Виктория Пенелопова | 08.04.201500:24

Да си уеднаквим понятията. О.К. С КОГО??? С умопромрачените, повтярящи се до втръсване руски подлоги? С дъртите дърторковци Роуан и Иван? С редовните бля-бля, щом има нещо У ЛЕВО?? Сириза, само тъпанар не знае, че това е партия на предизборната лъжа, с лява риторика и с нищоправене. Нямаше на плащат - , АМА ПЛАЩАТ!!!Нямаше да има нови данъци - АМА ИМА!! Единственото червено и ляво, остана името на детето на хахавия Ципрас -ЧЕ!! Средният, необразован българин е винаги готов да повярва на поредната лъжа. Сириза?? Ми, добре, щом обещават, обещават.......Та..да си уточним понятията. какво?
   

оценка

+4 -7

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

18 Шебек Хасан | 07.04.201522:18

Автора отново е много голям разбирач, само дето не стана ясно, как так вече 25 години уж има "пазарна демокрация" пък единствения резултат от нея са само "пот, кръв, сълзи", както е казал оня английски пияница, а също и огромно количество фекалии, както ще си позволя да добавя аз?! Страната вече е загубена от подобни малоумници, като автора и други подобни на него тарикати и комсомолци.
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

17 Алилуйщина | 07.04.201519:40

Една констатация…

„Не предлагам нищо друго освен кръв, мъки, сълзи и пот.“ е обещал Чърчил на англичаните в навечерието на Втората световна война.Срещу Третия германски райх.

Последният военен опит за обединяване на Европа е дело на Адолф Хитлер . Обединението е замислено да се извърши под егидата на Германия, а германската марка е трябвало да се превърне в обща валута за Европа. Според Хитлер по този начин Европа ще се противопостави на “англо-американския империализъм” и на “азиатския болшевизъм"
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 18.12.2013, 22:47

16 HiFresh | 07.04.201518:41

Няма нужда от поредна нова партия от кукумицини, но 5-тата колона не спи и действа. Всички розово червени коментатори - бегом да се запишете при В.Енчев. Е сега най-после БСП/БКП може да подне и под 10%.
   

оценка

+4 -5

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

15 Conspirator | 07.04.201518:16

Няма ли да се намери най-сетне,някой в тези НПО да ''светне'' на полит-коректните,че лявото в Русия глътна вода още през 1991 година.От тогава,има-няма 24 години.
Бившите наши партийни величия/и децата им/,от преди 1989 година,дето масово оглавиха про-евроатлантически НПО-та явно са замръзнали във времето и не знаят,че тачанката вече не е на въоръжение.
Ако България/наместо Гърция/беше въвела еврото,досега три пъти да бяха налели пари/едни заинтересовани хора/ в една българска СИРИЗА и отдавна щяхме да сме провалили еврото и Европата.
Големи простотии се правят с големи пари.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

14 abductor | 07.04.201517:44

Аз пък се чудя, дали имаме нужда от Даниел Стефанов и подобните на него некадърни паразити?
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

13 scuba | 07.04.201516:47

Отличен коментар на Дара(нарочно не се обръщам директно).Нека си уточним понятията.И нека разни пещерняци да разберат за себе си понятията ляво-дясно,комунизъм-фашизъм, и т.н.Нека да разберат разликата между имперски и национални интереси.
"Елементарно,Уотсън",би казал Шерлок Холмс-"големите държави имат имперски интереси,а малките имат национални интереси".
Прочее,по почина на Дара(Дара,позволи ми да използвам израза) нека всеки пишещ първо да си уточни понятията и после да драска.
Със здраве!
   

оценка

+2 -0