Webcafe

100 дни, които разтърсиха България

Петър Николов
01.09.2013, 13:48 (обновена 05.09.2013, 10:35)

1 от 9 снимки Назад Напред

избори 2013

Снимка: © Явор Николов

... в най-новата история на България кабинетът Орешарски ще се запомни именно с протестите (не с контрапротестите

Какво би могло да се каже за първите сто дни на правителството, освен че всички - и противниците му, и подкрепящите го, очакваме след колко по сто ще падне.

Сеизмичната активност на гражданското недоволство, задействана с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, освободи енергия, която не си е отишла с края на лятото. И направи предсрочните избори съвсем видими.

С това на пръв поглед непредвидимо действие, властта сътвори "черен лебед" по определението на Нисим Талеб - случайно събитие, с огромно въздействие, което може да бъде обяснено със задна дата.

Затова и всички действия - сегашни и в близко бъдеще на Орешарски и министрите от този кабинет  следва да се разглеждат през призмата на хоризонт не по-дълъг от година. С непоисканото добро, което ни направи, назначавайки Пеевски, властта всъщност сама си скова Прокрустово ложе.

Така че оттук нататък, колкото и кашона да е каргото с подписи с място на доставка "Дондуков"1, колкото и срещи с така нареклите се граждански организации да проведе премиерът Орешарски, е все едно. Въпреки опитите на Мая Манолова да оригиналничи, наричайки протестите "нова форма на временна заетост". Ами значи работят и за обещаното от БСП чудо невиждано - 250 000 работни места :)

Де факто...

... в най-новата история на България кабинетът Орешарски ще се запомни именно с протестите (не с контрапротестите). Освен със задължителния портрет в коридорите на МС. Сбъдне ли 150-те мерки в програмата, която ще представи наесен - тогава ще заслужи и паметник и венци во веки веков.

Следвайки традицията за почитане на стореното през тези 100 дни, то безспорно това е актуализацията на бюджет 2013 и чистката в държавната администрация, опряла почти до чистачките - да не би и на тях да им искат партиен билет - последвана от струйни назначения.

Да не пропуснем Белия автобус - вкл. и като символно понятие на една власт, която се люшка между полиция с щитове и палки и протестиращи, безпомощна да намери изхода.

Назначенията са не на експерти, макар лидерите на БСП и ДПС Станишев и Местан да се кълняха в професионализма на това правителство, а на кадри от компрометираното управление на тройната коалиция и такива, известни просто като "наши". Което е поредният аргумент за паравана "експертно правителство", което, по израза на Татяна Дончева, е дадено на концесия на бизнес-кръгове.

С актуализацията правителството показа, че не е в състояние в оставащата половин година да стегне така приходната администрация, че да навакса изоставането в събираемостта. Макар че именно този премиер е създателят на приходната агенция - НАП заработи при тройната коалиция, когато Орешарски беше министър на финансите.

В България държавата е най-големият работодател - и осигурява също така най-сигурен бизнес, защото дава обществените поръчки. Овладяването на тези... лостове се правеше и от тройната коалиция, и от ГЕРБ, което пречи на изграждането на компетентна и опитна държавна администрация и фиксира корупцията на една практически неснижаема величина.

Семки и локум

Вършейки своите бизнес дела, властта не пропуска и гражданите си, "дарявайки" ги по унизителен начин с по няколко десетачки. Да имат за някой и друг кренвирш. В тази категория са парите за първокласници за социално слаби семейства, предвидените за догодина детски надбавки от по 50 лева за всички, без значение от доходите и др. подобни.

Раздаването на пари като на циганска сватба се нарича "социална политика" от БСП и ДПС. Разбира се, социалната политика е нещо съвсем друго - продължаване на, макар и колебливата, реформа в пенсионната система, започната при ГЕРБ, изсветляване на икономиката и плащане на осигуровки от работодателите върху пълните доходи и санкции, които да бъдат изпълнявани, за събиране на неплатените осигуровки. Иначе е лесно да се черпи със семки и локумчета.

Най-тъжното в цялата тази работа е, че точно на тия семчици се радват хората, нароили се в защита на правителството. Тези, които излизат по площади в провинцията, за да се подпишат, поглеждайки над очилата си, в списъците за оставка на президента - или подкрепа на кабинета.

Една друга България, затворена, окопала се в пространството между телевизора, пейката пред блока/къщата и местната бакалия. България на нашите майки, бащи, баби, дядовци, на компоти, чушкопек и сланина с праз. Те бранят своето минало, ние настоящето си.

Стоте дни на правителството успяха да разтърсят България, за да я отърват от апатията и летаргията. Върнаха на полето на политическото хора, отвратени - и по този начин, удобно за всички власти, отчуждени от политиката. Колко - ще покажат предсрочните избори.

И това всъщност е най-доброто, което можеше да ни се случи.

Oще: 100 дни  бсп  данс  дпс  орешарски  правителство 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

20 delight | 03.09.201315:39

@18
Сега пък къде се лашна на Айнщайн? Значи, по отношение на PSE-то, общата теория на относителността е неприложима в частта си за времевопространственото изкривяване на Вигенината кариера. Процесията на орбитите на движение не пасва на галилеевото разбиране и разширяването на вселената спрямо скоростта на светлината. Ко ме разбра, е те тва е!
Какво съм седнала и аз да се обяснявам, тук специалисти бол, тях питай.
Ама пък инак е хубавец, а? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

19 John Smith | 03.09.201315:35

Обява:
Давам 50 лева на всеки, който прати линк с имената на майката и бащата на
Другаря Вигенин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

18 John Smith | 03.09.201314:58

Абе...аз ,начи, го знам визуално , ма се зачудих за PSE то и го гугулнах.
То тва много работи значи...
What is PSE?
PSE is "Porn Star Experience"
Шокиран
PSE-Philippine Stock Exchange Въпрос
PSE Palestine Securities Exchange Идея
PSE Product Support Engineer поклон

И още много.....
Та затва питам, кой, с кой, зад кой/и??
То Айнщайн няма такава биография и такива житейски скокове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

17 delight | 03.09.201314:45

@14 Кой е Кристиян Вигенин???
---
Начи, виж най-горе на начална страница, онова бузестото. Сега цъкни в/у него, видя ли го отблизо? На баджа му пише PSE. Е той е Много щастлив

Иначе кой гласувал, кой не, не е моя работа. Но дори и да не съм гласувала, кой е казал, че не мога да изразя несъгласие с избраните? Все пак мандата е препоръчителен, не е гарантиран. Нъл тъй? Май само pse-тата си мислят (и тайно надяват), че 4 години са им вързани в кърпа. Шушумиги златни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

16 Manuela Gerenova | 03.09.201314:05

Тази карта с негласуването докога ще я предъвкваме. Навсякъде има поне по един, който "компетентно" припомня, че избирателната активност беше трагично ниска (факт). Хубаво де, ами гласувалите какво да правим - да си трайкаме в ъгъла заради другите? Не е ли по-логично обратното - точно хората, които са били активни, да имат право да надават глас в момента?
Реално погледнато негласували винаги ще има, няма как избирателната активност да е твърдо 100%...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

15 Scooby Doo | 03.09.201313:10

Когато можеше нещо да се промени - на изборите, 50% от хората избраха да не гласуват. И по-точно оставиха на циганите, които се издържат от помощи плащани от същите тези 50%, да гласуват и да изберат правителство. Ако някой си мисли, че бсп ще допуснат предсрочни парламентарни избори се лъже. По-вероятно е да има предсрочни президентски избори. Президентът в момента е този, който по някакъв начин им пречи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

14 John Smith | 03.09.201311:42

Мен ,начи, друго ме вълнува Другари....Кой е Кристиян Вигенин???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

13 Pavur Pezev | 03.09.201311:19

Докато не изправите до стената 'финансовите'босове,дето ви спрятат 'кризи'и ви дерат и са главния виновник за алчността и олигархията,шъ наливате от пусто в празно,а келеши на по двайсе лазарника шъ съ обиждат на 'комунист' и шъ съ кефят на боядисани паметници.Бахти майтапа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2012, 10:15

12 райничка цветкова | 03.09.201311:08

Мафията и олигархията не етикет само на кабинета Орешарски. Мафията и олигархията нямат цвят,но пък имат лакомия в излишък. Това срещу което се съпротивлява обществото се вършеше от всички партии пребивавали във властта през последните 24 години. Като гледам сега как са наточили лиги пак тези същите,направо ми се повръща. Не за България и народа мислят те. Просто ще се оградят със своите си кръгове,а ние пак ще духаме супата питайки се къде сгрешихме. Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

11 Зелен Бетон | 03.09.201307:18

Препратката към „10 дни, които разтърсиха света“ на Джон Рийд е симпатична (всъщност, интересно е колко от четящите изобщо са чували за книгата на американския журналист, описваща революцията от 1917-та в Русия). Подобието в заглавията обаче е само формално, тъй като между ставащото у нас днес и това в Русия преди век няма абсолютно нищо общо.

Но по-важно е друго: последните 100 дни въобще не са разтърсили България. Властимащите се държат все едно нищо не се случва, а народонаселението все още масово или спи, или се прави на заспало (щото е свикнало, че тъй е по-тарикатско). Разтърсването тепърва предстои. И колкото по-упорито властта се инати, а спящите отказват да се събудят, толкова по-голяма вероятност има това разтърсване да е много неприятно. За всички без изключение. Дори и за страничните наблюдатели.
   

оценка

+4 -1