Webcafe

Винаги с НАТО, никога срещу Русия

Цветана Георгиева
28.08.2014, 18:04 (обновена 01.09.2014, 13:31)
нато

За първи път проект на официален документ определя Русия като заплаха на националната сигурност на България

Към 29 август 2014 г. България е без актуална оценка за сигурността, защото не може да определи как възприема Русия. Това е изводът след последния опит на Министерството на отбраната да прокара стратегически документ, в който за няколко часа и за първи път пишеше, че политиката на Москва към кризата в Украйна заплашва България и западните й съюзници.

На пръв поглед това е адекватна оценка на служебния министър Велизар Шаламанов, която по естествен начин се вписва в официалните становища на НАТО и ЕС, обвиняващи Русия за ескалацията на конфликта в Донецк и Луганск. Но не и в държавата, където принципът „За Матушка Рус - или хубаво, или нищо" предизвиква партизански разделения отвътре, а отвън й носи прозвището „Троянски кон на Москва".

И докато войната в Украйна все повече се заплита, НАТО подготвя изграждане на нови военни бази и Корпус за бързо реагиране при кризи в Източна Европа, София бави още повече новия прочит на предизвикателствата и рисковете от Изток, Запад, Север и Юг, който би трябвало да послужи като ориентир в динамичната обстановка - с политическо съгласие за съвременни отбранителни способности и по-висок бюджет.

Формулировката „Заплаха Русия", подчертана с енергийна зависимост, пропаганда и военна сила, прозвуча дръзко, но кратко на фона на декоративното българско присъствие на международната сцена, включително по проблеми в задния ни двор - достатъчно е да си спомним летаргичните позиции на институциите за анексирането на Крим и връзката на „Хизбулла" за атентата в Сарафово.

„През последните години много неща се промениха в Европа и в света, също и в Русия, докато българската външна политика на практика беше замразена - със затваряне на очи, изоставане, бланкетно маркиране на събитията. Има дълбок смисъл от осъвременена оценка, която да бъде последвана от цялостна концепция за управлението на армията", коментира политологът Владимир Шопов.

Не цялата картината, а руската й точка

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов опита да запълни празнината, но се размина именно по червената ос с премиера Георги Близнашки, който оттегли проекта, наречен „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", и обяви курс към спешна редакция, защото документът трябва да бъде утвърден от правителството за предстоящия форум на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

Именно събитията в Украйна отварят възможност пред София да използва момента, за да заяви, че НАТО може да помогне за модернизацията на армията и нейното изостанало, дори регресирало въоръжение, коментира Весела Чернева, бивш говорител на МВнР и програмен директор на Европейския съвет по външна политика.

„Визия 2020" установява, че България няма нужния ресурс, за да гарантира сама сигурността си в съвременната стратегическа среда, като сред необходимите мерки са посочени закупуване на многофункционален изтребител, технологични инвестиции и придържане към принципа „Първо НАТО и ЕС", включително и осигуряване на 2 на сто от БВП за отбрана към 2020 г.

Иронично на заглавието на черновата и на повода, публичният дебат не се върти около членството в НАТО и ЕС, а върху няколкото изречения, посветени на Русия. Така сериозният разговор стана личен. Едни приветстваха горещо формулировката на Шаламанов, други го обявиха за национален предател и „войнолюбец" (АБВ), дори заплашиха да го съдят. ("Атака").

Има изречение - има проблем, няма изречение - няма проблем

Решението дойде по изпитан метод - с премахване, още на сайта на МО. Набързо отпадна изречението, което описва риска от информационна война заради „активното и повсеместно пропагандиране на руска политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии".

Отпадна и констатацията, че „кризата в Украйна" е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила".

„Такъв документ е твърде важен, за да се публикува и оттегля - това не създава добро впечатление. За него трябва да има съгласие и подкрепа от всички институции, президента, Министерския съвет, а след това да се гласува и приеме от Народното събрание, за да има капитално значение", казва Весела Чернева.

Тя изтъква, че практиката при подобни важни документи е да се публикуват за обсъждане, когато минат вътрешно съгласуване между институциите. В случая с „Визия 2020" се получи точно обратното - премиерът Близнашки се оплака, че никой не го е питал за „суровия текст", затова нареди сваляне на черновата и спешно свика партиите и МВнР за „по-балансирана позиция".

На другия полюс бе президентът Плевнелиев, който хареса черновата на „Визия 2020" и пожела да я види представена в Уелс точно в същия вид, докато Реформаторският блок заподозря, че Москва саботира оценката на Шаламанов.

Никой не знае в каква версия ще излезе крайният документ, но опасенията са за беззъба позиция, с която да се представим проформа на Срещата на върха на Алианса в Уелс, макар и кризата в Украйна, и в Ирак и Сирия да са в непосредствена близост до нас. Ето защо Весела Чернева вижда опасността в това фокусът да се измести към проблемите, съпътстващи документа, и в крайна сметка да няма значение написаното вътре.

Опонентите на служебното правителството дори оспориха неговата легитимност да износи за двумесечния си мандат толкова сериозен документ, и то без гаранции, че следващото Народно събрание ще го одобри.

Владимир Шопов дава отговор: „Това е редовно правителство, избрано и назначено по законен начин, утвърден в Конституцията. Не виждам защо поредно правителство трябва да си затваря очите - и на политическо ниво, и на ниво стратегически документи. Това е един дълъг процес, който започва с осъвременена оценка".

Докато това не се случи, България ще е в ролята на борчето в пиесата с кръстосване на шпаги между Добрия и Лошия - и ще се чуди кой кой е.

Oще: велизар шаламанов  визия 2020  ес  нато  национална сигурност  оценка  русия  украйна  чернева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

103 The Seeker | 04.09.201423:20

@VK
„Некви измислени статистики се вадят - колко било добре през 1989 и преди това....
Само родени след 1990 година могат да дрънкат подобни глупости!”
Да, живял съм по това време и да тогава беше по добре за по-голяма част от хората. Не казвам, че трябва да се върне в същия му вид, но един подобрен вариант би бил по-добър за повечето хора.
А дано, повече хора, родени след 1990 започнат да четат и мислят по този начин – не всичко е чалга, салфетки и екстази...

„Да, верно се проточиха нещата при нас, и сме далеч от доходите на големите в ЕС.„
„Проточиха” е меко казано, а големите в ЕС няма и да ги стигнем – ако още не си го осъзнал, „големите” и техния стандарт имат единствена цел да „зарибяват” малки и глупави държави като нашата да кацат на ЕС като мухи на мед. Няма начин всички членки в ЕС да живеят като „големите”. Това е „фата моргана”!

„Но не е вината на ЕС, а на чугунените глави, и една партия, дето три пъти ни връща на дъното, след всеки опит за някакво развитие към по-добро. И на "умните и ентелигентните", дето го играят обидени, и позволяват негласувайки историята да се повтаря и да сме все на дъното.”
Виновни са и едните и другите. И да няма значение коя партия е – разликата е, че едните са лош вариант другите по-лош и както и да гласуваш все ще си прецакан! Умните не играят обидени – те знаят, че който и да дойде ще си кара на неговата, крадене и нищо положително няма да се случи за този „умния”.
Някъде по надолу имаше клипче за плана Ран-Ът – погледни го и ще разбереш (може би) защо. Правителствата си прехвърлят щафетата по изпълнението на този план, до където я докарат едните от там продължават другите – отделно са личните облаги и обръчите с фирми.

„Най-много, някой старшина в казармата да ти е обяснявал колко велико оръжие е "Калашник"-а, и колко скапан е "М16", с който турците бяха въоръжени.”
Сега тук навлизате в други тематики. Сравняват се неща според предназначението, ето един интересен клип:
https://www.youtube.com/watch?v=yW_dmjG-EXk

„И кво? Дори да е толкова, нищо не променя! Твърдението, че още не сме достигнали БВП за 1989 пак не е вярно, което и казах!”
Сега ако успееш емпирически да докажеш защо в класациите БГ е паднала 30-тина места те признавам 
Не забравяйте за Външния дълг на страната – колко е бил тогава, колко е сега, също кои са взели този дълг и с каква цел (както и къде са тези пари сега).

„Но да твърди някой че 1989г и преди това е било рай и сега е по-зле....Ми като беше толкова цъфнала държавата, що не го запазиха социализъма, ми тръгнаха да го променят.”
А кои тръгнаха да го променят, защо и кой им „удари рамо”?

„Не народа свали Живков, а съпартийците му. Не народа смени икономическия модел, а същите тези хора, дето изграждаха предишния развит социализъм.
Но никой не обвинява БСП , а е виновна демокрацията , ЕС , САЩ и всичко друго, не не и БСП!”
Съпартийци, които се облажиха сериозно от този преход – някои не го доживяха – пък на организаторите им дойдоха на помощ едни Американски икономисти единия с фамилия Ран другия с Ът – въпросния план за извършване на прехода. Прочети, кои са били в тази комисия от сегашните политически величия, какъв е бил плана, какво е включвал – ще ти се изяснят много неща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

102 The Seeker | 04.09.201423:19

@Ролинс
“Ето още един дървен философ, мисионер, разбрал за себе си каква е "истината" и използващ абстрактни понятия като "промити мозъци", "телета", "мислене" както едно време във вестник Работническо Дело “
До тук, нищо смислено не казваш, което не може да се каже за последния ми пост – кратък, но верен анализ за ситуацията в БГ.

„С такива като теб спорът е като споренето с радиото или стената или някое магаре. Каквото и да кажа, каквито и доказателства да дам, ти си знаеш само едно за непогрешимостта на лидера.”
Пишеш това, докато се гледаш в огледалото?
Чети какво е писал „Шрайка”, 100 % съм съгласен с него.

„Ще кажа само едно, а то е просто и очевидно на всички. Всички ние искаме да стигнем стандарта на западните демокрации, да имаме работеща икономика, човешки права, социални придобивки. Единственият начин да се случи това е да сме пълноценен член на Европейския съюз.”
И понеже сме член на ЕС от 20-тина години такава „демокрация” виждаме, такива социални придобивки и най-вече човешки права, че ум да ти зайде .
Недей напъва по темата, че се излагаш – от как сме по този „път” на „прехода” нагазваме все повече в мизерията, безправието и безхаберието. Чети по-долу – хората са си направили труда да извадят статистически данни.

„Гнусно е как някои "българи" агитират за излизане от ЕС и приобщаване в Евразийския съюз, все едно държавите там са цъфнали и вързали”
Защо да е гнусно – по-горе писа, че хората искат работеща икономика и социални придобивки (в Евразийския съюз има такива) – защо да не искат и те такива?

„Не съм съгласен, че западната култура няма да победи. Рано или късно, хората, които репресирате, ще им писне и ще изгонят вашите режими било то в Русия, Китай или Венецуела.”
Едва ли – не се хаби, ако ще е по капиталистическо време – едва ли, този строй е пътник. Живот и здраве ще го доживеем да го видим.

„Хората искат да живеят щастливо, свободно и достойно.”
Дали така правят в БГ последните 20 години от как сме в „прехода”?!

„Аропо, всеки Форд и Шевролет е много по-добра кола от всяка Лада.”
Тук губиш по точки, да не се връщаме към това как е започнал Хенри Форд едно време (евтин автомобил за всички хора) и колко кофи ръжда има под всеки форд сутрин Усмивка. Шевролет преди няколко години изтеглиха цяла серия, която имаше сериозен дефект. А сегашните лади не са това което бяха – и пак ако сравним една стара лада със един стар форд, НО на Руска територия – коя ли ще спечели...?

„Това просто ти го казвам като факт. Бил съм в САЩ и колата там ми беше Форд (няма да споменавам име на модел). Стар модел, да. Беше по-добър и надежден от Вартбург и Жигула - 2 соц машини, на които съм се качвал или карал.... „
Явно нямаш особено наблюдения над „соц.” машините за да го твърдиш. Едно време продадохме старата си жигула, която беше на 31 години – сега вече е 3-та употреба и преди 1-2 години пак я видях в движение (вече е на над 40 г !). А в БГ все още карта старите ГАЗ-ки, ЗИЛ-ове и КАМАЗ-и (железни машини) на сума ти и години – а твоя Форд дали ще се движи след дори 35 години употреба?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

101 Borracho | 04.09.201411:18

Вълков (кокошия трън), пак ли си в ремисия или са прайш?
Прайш са много ясно. Болно същество отвратително.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

100 LaForce | 03.09.201409:29

Ах, сега разбрах! Тоя трън е собственикът на сайта, затова неговите посрани диарии седят и не ги махат, а далеч по-скромни и прилични коментари биват трити и то масово.
Чичак, критическата не прощава и с тоя мироглед скоро ще си докараш некой инфаркт... което е съвсем приемливо всъщност - никой не си му интересен, просто си ужасно отвратителен и досаден! Прееба относително прилбичния сайт с твоите нездрави фшистки модераторски изстъпления. аре бегай..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

99 Ролинс | 03.09.201400:35

Посирам отрепката под мен преди да му изтрият коментара (и моя също).
Шокиран
.
.
.
.
Кул
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 19:49

98 eulevo | 02.09.201422:42

Абе, Кокошия трън, ти па ли мажеш тука бе, посерко?
Тоя обичал, оня тачил, бахти излияният нечовешки, бахти личните драми.
Тука стана Искрено и Лично са такива мрънкачи сополиви.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.09.2013, 02:58

97 Кокошият трън на delight | 02.09.201420:22

Аве, квото и да кажеш, се ше си прав.
Любимото ми животно не играе обаче само то у цирк.
Вземи за пример тукашният форумен "бягащ вълк",
който е в Германия. Вълците за това и са вълци -
за да сменят обстановката, когато около тях настава пустош.

Е, в тоя смисъл, как може да се оприличаваш на вълк ти,
предпочел пустошта?
Наистина ли смяташ, че си способен да я възродиш,
или поне давайки някакъв свой сюрреалистичен,
имагинерен принос, да спомогнеш за такава
промяна, че и вълците, и цялата фауна да се завърнат?

Ако не те тачех, нямаше да те питам.
Според моето скромно мнение ние нямама никакво
основание, че нещо в Родината ни ще се промени към по-добро,
съдейки за развитието й от цялата ни досегашна история,
та до този миг.
Абсолютно никаква база за илюзия, приятел!
Съжалявам само за природата - сбюрютъкът в болшинството си
там не заслужава тази красота.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

96 vanko | 02.09.201419:18

VK, извинявам се, че се намесвам в спора, но реших да начаткам няколко думи. Понеже забелязвам, че го раздаваш по-емоционална натура, правя уточнение - във следващите изречения не влагам лоши чувства към личността ти.

Та, накратко... На това, твоето, хората му викат "пикане срещу вятъра". Нищо лично, само жокер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

95 VK | 02.09.201417:55

90 LaForce | 02.09.201413:24
87% обезценка означава: 51,03*(1-0,87)= 8,51, което е по-малко от 21.75.

Ти остатъчна стойност ли смяташ, или некви свободни съчинения?
Ако е 100% то резултата е нула , което е абсолютна безмислица .
Това което изкара е около 6 пъти разлика в цената. Или ако си купувал
един хляб за 1$ то днес съшия хляб би струвал 6$ и т.н...
Е да де, ама не е така!

за един период 50% инфлация е 1.5 пъти повишаване на цената, 100% = 2 пъти .

А, ако смяташ проценти (за 87%), то сметката ще изглежда малко по-различно:
51,03 * (1/(1+0.87)) = 27.29 или повече от 21.75
или по-просто
51.03/1.87 =27.29
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

94 Абе | 02.09.201417:32

Ванка,
обичам си кочинката, свикнал съм с нея и другите като мен. Не искам да я напусна, искам да я подредим, колкото може. Днес малко, утре повече. Иначе, колкото и да се пъна, най-много да стана по-голяма свиня.

И да, хората са различни. Има всякакви. Възприемането на другия е субективно, от мен зависи, какво ще видя в отсрещната страна. Търсейки само лошото, сам се обричам на нещастие. Вярно, някои са неспасяем случай, но се надявам те да са девиация, която постепенно ще изчезне.
   

оценка

+3 -0