Webcafe

Талант за публично ползване

Цветана Георгиева
20.11.2014, 17:38 (обновена 24.11.2014, 08:08)

1 от 6 снимки Назад Напред

Крисия, Хасан и Ибрахим в Народното събрание

Снимка: © БТА

Откакто се завърнаха от Малта със сребърен медал, талантливите деца непрекъснато са по срещи или пред камерите

Всеядният медиен нагон на българските политици не подбира - наводнения, взривове, спортни събития, в последните няколко дни и детската „Евровизия", заради която 10-годишните Крисия, Хасан и Ибрахим са подложени на нечовешка атака. При нормални обстоятелства случващото се с тях би се възприело като физическо и емоционално насилие.

Не и тук, не и сега, когато сезонът е благодатен за PR-жътвата. Първите думи на талантливите деца бяха, че са уморени, но никой не ги чу. Откакто се завърнаха от Малта със сребърен медал, никой не ги остави на спокойствие.

Да, те са втори, постижението им е удивително, те са известни, но преди всичко са деца, които имат изострена чувствителност, преживяват различно събитията от възрастните и в никакъв случай не бива да бъдат смлени в бруталната медийно-политическа цедка, само и само за да украсят всички политически ревери и да се превърнат в риалити звезди.

Надали са ги питали желаят ли да гостуват на всевъзможни чичковци и госпожи в костюми, много извън техния свят на мечти и музика. Да слушат невнятни речи и лозунги, вместо да направят простичкото нещо, което най-много искат - да прегърнат семейството и близките си.

Уморени крила

Разказвайки за любимата си плюшена играчка, Крисия бе попитана как се е справила с огромния стрес и се е овладяла заради спирането на тока преди нейното изпълнение, а Хасан и Ибрахим се носят из репортажите с призрачно бели лица - не се усмихват и почти не говорят. От деца, от 10-годишни певица и пианисти, тримата станаха маратонци по пресконференции и срещи.

„Това е прекалено наситена програма, която би причинила сериозен стрес и на възрастен човек", коментира психологът Елица Петрова. И понеже натоварването наистина е огромно, дори самото участие в песенния конкурс, Ибрахим закономерно се почувства зле и едва не припадна, докато областният управител на Шумен Петко Шаренков четеше гръмовна реч в продължение на час и половина.

Децата нямат права

Къде е Агенцията за закрила на детото, която мъмреше с декларации протестиращите от миналата година, че пускали невръстното си потомство да играе на жълтите павета? Дали ще се самосезира този път или чака някой да й пусне жалба постфактум? Защо родителите позволяват Крисия, Хасан и Ибрахим да бъдат рейтингови захарчета?

Още по-лошо е на 10-годишни деца да се вменява непосилна патриотична отговорност „в името на България". Чичковците и лелите им говорят за отговорност, за модели на подражание, за обединение на български народ, а тримата просто няма какво да кажат, защото на тази възраст едно дете трудно може да пречупи идеалистичния си светоглед.

Какво тук значи Законът за закрила на детото, който забранява въвличането на деца в политически активности, и уж защитава правото им да изразяват мнение и уважението към тяхната личност? Впрочем, същият закон съдържа текст "Закрила на деца с изявени дарби
(Чл. 5а.), където са изредени възможностите за подпомагане, включително финансови стимули.

Заради едната снимка с „малките герои", встрани остана фактът, че близнаците от Шумен имат спешна нужда от ново пиано, защото това, което притежават, е толкова вехто, че няма как да бъде поправено. И не първите мъже в държавата, а обявеният за национален предател Димитър Бербатов впрегна своята фондация, за да имат децата професионален роял, с който да развиват таланта си.

Вместо да сподели какво възнамерява най-сетне да направи - за тях и за останалите талантливи деца, които някак успяват да блеснат между сенките, държавата направи това, което може най-добре.

Нищо съществено

Манифестира фалшива благодарност с тридневни екскурзии из дългите й коридори, президентски медал, грамоти и почетни знаци, парад в Шумен и Разград, по един лаптоп, световна енциклопедия и чаша сок от Цецка Цачева, която позволи на децата се докоснат до ... Търновската конституция и лъскава книга за Учредителното събрание.

Знайни и незнайни депутати се изправиха на крака, за да поздравят децата, а след това преминаха в обичайния режим на евтино заяждане при обсъждането на актуализацията на Бюджет 2014. По-добре изобщо да не ги бяха канили, за им спестят гледката, която представляват.

Стигна се до абсурдната ситуация, в която Общинският съвет в Шумен първо реши, че няма да дава почетен знак на Крисия, тъй като е от Разград, а после поправи гафа на извънредно заседание. Далеч отвъд местния патриотизъм са отзивите в социалните мрежи, част от тях са брутални тъпизми заради имената на близнаците и външния вид на Крисия.

Момичето и двете момчета се превърнаха в герои и антигерои едновременно, получиха прекалено тежки присъди и прекалено лицемерно одобрение, но никой не ги попита какво им струва подготовката, как наваксват изгубеното детство и как родителите им се справят. А това е наистина жестоко.

Затова Елица Петрова препоръчва на родителите да бъдат изключително внимателни и да не се подвеждат по еуфорията: "Родителите имат голямата роля да ограничат проявите на децата, за да се върнат към обичайната им среда, от която са откъснати. Родителите са тези, които трябва да кажат „Не", защото тепърва ще ги канят на различни събития".

Крисия, Хасан и Ибрахим трябва да бъдат оставени на мира, а не да бъдат употребявани за евтин пиар. Това просто е жестоко. Ако сами не си пазим децата, държавата няма да го направи по-успешно от нас.

Oще: деца  евровизия  институции  крисия  парламент  пиар  права на децата  умора  хасан и ибрахим игнатови 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2014, 04:44

7 Майкъл | 23.11.201409:34

За децата - ясно. Да ги оставят на мира. Но Евгени, който е иначе интелигентен човек, да спре да рекламира фирмата по тия интервюта, че става досадно, а още по-добре, направо да бие дузпата на дългуча, както направиха много други надарени и културни хора преди него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

6 Veselina Jecheva | 21.11.201421:23

и за мен тук главна вина носят родителите. не ги познавам, но явно са свръхамбициозни, щом позволяват децата им да бъдат подложени на такова натоварване. не че политиците са цвете, но тук поне решаваща дума имат родителите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2012, 18:12

5 Evtim Evtimov | 21.11.201416:27

Бихте ли ми обяснили значението на израза "невнятни речи", тъй като напоследък следствие болшинството от Вашите текстове започвам да се съмнявам в познанията си по български език Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2012, 22:32

4 cuckoofrombg | 21.11.201415:49

ами точно в предпоследния абзац е написано именно, че тези деца имат родители, които могат да кажат 'не. няма да снимате детето ми, оставете го намира'. родителите им сами позволяват това, даже сигурно още повече ги навират тук и там, може и да са от тея супер амбициозните, дето на всяка цена искат децата им да са много талантливи и изявени. така че какво ги мислите вие, колко са снимани и изморени и неразбиращи, след като за собствените им родители явно е ок. тук в случая не са виновни само политиците, жърналистите и всички, които и ги търсят да ги използват, ами и самите родители.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

3 Виктория Пенелопова | 21.11.201412:07

Госпожо Иванова, единственото нещо, което мога да Ви кажа е, още веднъж да прочетете коментара ми. Може би тогава, ще установите, че сме на едно и също мнение. Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 21.11.2014, 10:53

2 Калина Иванова | 21.11.201410:54

Госпожо Пенелопова,

Регистрирах се специално заради Вас, защото си позволявате да давате индулгенция на политиците, които трябва да регулират този проблем, а не да се спотайват и да трият ръчички като им падне някое дете – чудо. Медиите също ще експлоатират децата, защото няма какво да ги спре.

Защо във Франция забраниха конкурсите за красота за деца, а в България не? Защо дори най-жълтите медии в Англия крият лицата на деца, станали жертва на престъпление, а в България не?

Защо Латвия ограничи продажбата на енергийни напитки за деца? Защо европейските държави регулират пушенето, порно сайтовете, опасните играчки, защо въвеждат специални учебни предмети ... Причината е само на едно място. Там, където гледат само да ги има на снимки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

1 Виктория Пенелопова | 21.11.201410:21

Госпожо Георгиева, коментирате следствието, а не причината. ТВ форматите, есплоатиращи деца са причината. Слави Трифонов и огледалният му образ от Нова телевизия. Бизнесът с деца-таланти е причината. След като Крисия, а по-късно и братята близнаци бяха издигнати до национални герои, какво очаквате да правят политиците и един куп други чиновници? Да се правят, че ги няма. Нали тогава, хиляди умилени лели и още толкова освирепели чичковци-патриоти, включителни и автори като вас, ще ревнат в един глас:" Как може, тези деца направиха толкова за България, ....."
Трябваше да пишете, когато децата започнаха да работят като възрастни, да се държат като възрастни, да имитират възрастните и да пеят с тъжен поглед за разбити от любов сърца. Когато бяха вкарани във формати, които не са за деца!
   

оценка

+2 -2