Webcafe

Пляс-пляс и покаяние

Емилия Милчева
07.01.2010, 16:42 (обновена 08.01.2010, 18:04)
Бойко Борисов

Снимка: © Бгнес

Божидар Димитров съм го предупредил, че при следващ случай просто се разделяме, каза премиерът

На 2 януари министърът без портфейл Божидар Димитров пукна черешовото топче, че търсим $20 млрд. от Турция като компенсации за имотите на одринските българи. Иначе няма да склоним да пуснем Анкара в Европейския съюз. С подобни ревове за компенсациите на тракийските българи „Атака“ влезе за първи път в парламента през 2001 г. Тогава педалът на национализма беше натиснат до дупка. За същото настоява от години и Съюзът на тракийските дружества, който – между другото, беше в основата на комитета, издигнал президента Георги Първанов за втори мандат.

Изявлението на министъра, който от дълго време се изживява като министър на външните работи – или като министър за Балканите, идва точно след като се избистри мътилката за несбъднатия референдум на новините на турски език.

Чак на 6 януари, когато пушилката от изявлението на историка се носеше из целите Балкани, премиерът Бойко Борисов го плясна зад врата с „последно предупреждение“, че ако не си събира устата, си тръгва от кабинета – с или без портфейл. А Димитров се покая, че не бил разбрал какво точно му обяснили юристите, които му „превеждали“ доклада на Европейския парламент за Турция.

В тези няколко дни се случиха няколко неща: заместник-външният министър Марин Райков призна, че да - такива преговори се водят още от предишното правителство и за целта има създадена междуправителствена работна група, че не – не обвързваме членството на Турция в ЕС с тях, и да – между двете страни има прекрасни отношения.

Отгласът от Анкара дойде с думите на външния министър на Турция проф. Давитоглу, автор на новата концепция за външна политика на страната, който просто попита за 2-та милиона турци, изселили се в „ана ватан“ (майката-родина) по време на възродителния процес. Само че никой не каза, че техните имоти тук са неприкосновени.

Кой знае дали Бойко Борисов щеше да удари един зад врата на Димитров, ако в EU Observer не се беше появила една статия, в която европейското онлайн издание, кой знае защо, не е потърсило контакт с министър или заместник-министър, а се позовава на чиновника от правителствената пресслужба Веселин Нинов, който казва, че: изявлението на Божидар Димитров е правителствена политика, че има работна група по проблема, че става въпрос не за 20 млрд. долара, а за 10-12 млрд. долара компенсации и че Бойко Борисов ще обсъжда проблема при предстоящата си визита в Анкара в края на януари или през февруари.

Нито едно от тези три неща не беше излизало на бял свят дотогава. За бъдещата визита Райков, както се казва, нито потвърди, нито отрече. Без връзка със случая – Нинов е кадър в пресслужбата от времето на тройната коалиция, член на Българската социалистическа младеж (БСМ).

Освен че накова министър Димитров, премиерът заяви, че е уволнил и служителя Нинов. Случайно или не, последният е казал повече, отколкото изискват служебните му задължения. При това го е направил без да го съгласува с шефа на пресцентъра, какъвто е редът.

Oще: божидар димитров  бойко борисов  европейски съюз  компенсации  турция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.02.2010, 18:35

2 kras | 01.02.201019:48

За 500 години (присъствие),да бяхме взели малко поне от дипломацията на високата порта .За съжаление сме научили само юруш с рога напред , и евет за всичко.Много имаме да учим още много......дано да ни е останало време за това......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2010, 00:07

1 1912 | 07.01.201020:32

Този, ако има поне малко съвест, да си подаде оставката. И не заради искането си към Турция, а заради раболепното си държание след това...
   

оценка

+0 -0