Webcafe

Пряко от Гърмен, Дивия Запад

webcafeДияна Костова
25.05.2015, 22:03 (обновена 28.05.2015, 12:44)
конфликтът в гърмен

Снимка: © НТВ

Някои палят, други наблюдават, трети снимат цирк. Гърмен 2015.

"Стояне, колко е дебела работата?"

С това антре, недопускащо възражения, започва пряко включване от площада в село Гърмен, Дивия Запад.

Обектът на журналистическия интерес е местен младеж, участник в българо-ромски масов побой - събитие, което не спира да вълнува широката телевизионна общественост и националния ефир от събота насам. Въпросът е изстрелян с патос, вдъхновен от кънтящата наоколо "патриотична" музика в неприлично ранен час за гражданско неподчинение.

"Хората" са "настръхнали", "напрежението" е "ескалирало". Обстановката е приповдигната - съответно, Стоян няма избор освен да потвърди, че работата е дебела.

Кандидат-въстаниците имат ултимативно-ясен график - властите получават срок от десет дни, от Празника на Кирил и Методий до Деня на Ботев (както натъртва набит младеж с трибагреник), да решат "този" проблем генерално, иначе...

"Иначе не знам, ние си каним гостите"

Гостите вече са командировани - доброволчески отряди от футболни ултраси начело с Дучето в качеството си на "гражданин на Република България" и опълченец на повикване. Очаквало се и мобилизирано посещение от "представители на рокерската общност", както цивилно ги описа репортерката.

От другата страна на баира се намира кв. "Кремиковци" - със 769 официални жители и 1 (една) узаконена къща. Оказва се, че уседналостта в махалата е избуяла с активното спомоществователство на Ахмед Башев - дългогодишен кмет на Гърмен, донесъл не една и две победи на ДПС.

Донесъл е и една загуба - през 2007 г. Башев се кандидатира като независим и пак спечели (с подкрепата на БСП), макар че кандидатът на Сокола спонтанно черпи ромите в "Кремиковци" с 50-толевки, а "конферансието" обещава от името на благодетеля:

"Много повече подобрения в мах'лата: канализация, и друго, и второ, и трето".

Малко преди n-тата "убедителна" победа на Ахмед Башев, в квартала се заселили нови пришълци от Пазарджик, Пещера и други приятелски избирателни райони.

Почерпката отдавна е изконсумирана, а в махалата няма нито канализация, нито друго, да не говорим за второ и трето. Но "екскурзиантите" са останали до днес, когато вече уверено заплашват в национален ефир, че ще вдигнат телефона на Цветелин Кънчев и "ще дойдат неговите групировки".

Самият Кънчев - поседнал в телевизионно студио на 200 километра от суматохата - се кълне в красното си име, че хвърковатите чети от съседен Петрич са инструктирани да пазят самообладание (докога?).

Явно телефонът е вдигнат, но тревогата е фалшива.

Самопризнанието на Дон Цеци не впечатлява по никакъв начин водещия на беседата "Оцветена ли е битовата престъпност етнически?". Той е зает с изразително четене на анонимни Фейсбук-коментари със съставомерно съдържание.

"Сган", "паплач", "не ни трябва държава, можем и сами", "който се справи с ромите, ще влезе в учебниците по история".

Полицията и прокуратурата ще се появят едва в трето действие, в следобедните часове, под съпровод от гърменско освиркване. Ако ти не вържеш нещо в една суматоха, суматохата тебе ще върже, както е казал Радичков.

Това е дебатът на България няколко месеца преди Местни избори 2015. Усещането за deja-vu обаче е неизбежно. Сменя се само невралгичната точка, но героите са едни и същи.

Конфликтът е напълно политически по причините и последствията си - създаден, подхранван и употребен от интереса на предизборния инженеринг.

Разпределението на гласовете в ромските махали се прави от "барони с телефони" - има и за ДПС, има и за БСП, има и за ГЕРБ. Ако кметското място е обещано на едните, останалите получават парче от общинския съвет. Междувременно, от община на община летят ескадрони от неканени гости, стратегическо преселение на електорат в замяна на мълчаливо съгласие за битовото беззаконие.

От другата страна на барикадата стои цял панаир от уж-патриотични организации, чийто политически смисъл се дължи изцяло на кръчмарска клетост, араламбене на едро и щедро "продуктово" позициониране в медиите.

Но дори когато са на власт, националистите не могат да се отърват от антисистемния си патос. За шест месеца в Народното събрание, нито Патриотичният фронт, нито "Атака" са внесли законодателна инициатива, която дори частично да решава проблема на хората в Гърмен, например. Според техния прочит - най-належащо било въвеждането на задължително гласуване.

Което едва ли ще накара бай Божик от Марчево да предаде огнестрелното оръжие, с което пази имота си от набези и което размахва многозначително пред телевизионната камера.

На свой ред, вместо да помагат - медиите дават трибуна на една шепа разбирачи по етнически размирици със съмнителен принос към обществения живот и още по-съмнителна политическа легитимност.

Не помните ли, че същите "абонати" сипеха акъл в сутрешните блокове и през 2005 г. след убийството на 53-годишен професор в столичната "Захарна фабрика", и през 2010 г. когато в Ямбол наредиха срутването на циганския блок 20, от който бяха останали само панелите и арматурата; и през 2011 г. в Катуница, когато активното бездействие на държавата срещу самозабравилия се Цар Киро доведе до смъртта на двама младежи, отново малко преди изборите. И какво от това?

Три дни време отне на медиите да проследят веригата на беззаконието - от бившия и настоящия кмет, през партийния им лидер, от строителния надзор в МРРБ и култовото Министерство на инвестиционното проектиране, до вечно дефицитното МВР.

Иронията е, че главният секретар на МВР Георги Костов беше три години областен началник на полицията в Благоевград и напусна поста с отличие за добре свършена работа - в същото време, в което гетото на Гърмен вече пращи по шевовете.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност Атанас Атанасов е депутат от Благоевград. Даже съветникът на премиера по въпросите на борбата с корупцията Яне Янев е виден познавач на местната политическа флора и фауна (по негов сигнал през 2009 г. ДАНС направи показна предизборна акция в близкото село Рибново).

Вместо въпроси - безадресна агресия, омраза и популизъм. И "колко е дебела работата, Стояне".

Oще: ахмед башев  битова престъпност  благоевград  гето  гърмен  дпс  катуница  конфликтът в гърмен  марчево  масов побой  мвр  незаконни къщи  община гърмен  полиция  престъпност  роми  село гърмен  цигани 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

4 dimis | 26.05.201523:33

Шамито е напълно прав, а статията - както повечето тук - доста глупава. Проблема не е само в Гърмен, а в това, че циганския етнос не желае да се изтегрира. Но в този сайт никога няма да го наречете с истинското му име - защото повече сте загрижени за политическата коректност, отколкото за решаването на истинските проблеми.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 16:00

3 Terry Gilliam | 26.05.201515:01

Шамито, човече, възхищавам ти се. Сигурен съм, че дори в статия, посветена на връзката между Г-точката и женския оргазъм, ще намериш начин да се възмутиш от гадния капитализъм и да ни поведеш по светлия комунистически път. Професионалист!
   

оценка

+7 -3

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 26.05.201513:35

За медиите това е шоу.Но това е конфликт създаден от настоящата социална система който чака своя взрив.И пак ще бъдем изненадани колко съвременните демократични ценности не сработват.А иначе икономическата уравниловка била вредна.Моля но за кого?
   

оценка

+3 -6

Регистриран на: 26.05.2015, 11:58

1 nailoxx | 26.05.201511:59

айде избийте се докато ви продават и купуват гласовете. жалка картинка ..
   

оценка

+0 -0