Webcafe

Хасан от ДАНС

Me and My Monkey
08.12.2013, 17:05 (обновена 12.12.2013, 14:10)
Цветлин Йовчев

Снимка: © sofia photo agency

Но преди това да чуем Цветлин Йовчев

Помните ли името на човека, който уби 13 и рани над 30 души в тексаската база Форт Худ, викайки: "Аллах е велик"? Малик Нидал Хасан, майор от американската армия, работил като психиатър. Малик е първо поколение американец, родителите му са имигранти от Палестина в САЩ.

Стрелбата срещу свои и връзките му с имама от Йемен Ануар ал Аулаки няма да спре назначенията на хора от арабски произход в американската армия, нито в службите за сигурност отвъд океана. В крайна сметка, ако погледнем пробивите с WikiLeaks и аферата "Сноудън", ударите са нанесени от "свои" - бели протестанти като Брадли Манинг и Едуард Сноудън.

На 24-ата година след падането на Живков, ДПС реши да обяви как ще поиска места за представители на малцинствата (нехристияни) в спецслужбите. Партията, която управляваше в три правителства от 2001-а насам, и крепеше поне в две преди това, настоява за този пробив още от времето на тройната коалиция.

Дали изобщо има и 1%?

Но въпреки това броят на българските турци и роми в полицията, жандармерията, ДАНС е пренебрежимо малък. Дали изобщо има и един процент? Във време, когато ислямският радикализъм е изведен като една от големите заплахи и рискове във всички нормални държави, колко човека от ДАНС например, които работят в този сектор, познават добре исляма, чели са Корана, знаят турски и/ли арабски, и/или пущу, могат да разграничат суфизъм от уахабизъм?

Достатъчно е да припомним т.нар. "имамско дело", което заплашва да се превърне в един от големите провали на ДАНС.

Етнически пъстра като държава, в която, според преброяването от 2011 г. има 84.8% българи, 8.8% турци и 4.9 на сто роми, в сектора на сигурността представители на етническите малцинства няма. Запазено е статуквото отпреди 1989-а, когато турците и ромите биваха изпращани в строителни войски, а грамотните и образованите - масово вербувани от ДС за агенти.

Погледнете обявените от Комисията по досиетата хора от малцинствата - няма да видите никъде хора, които са били офицери, а явочници, агенти и прочие колелца и винтчета от онзи репресивен апарат.

Преди време в Webcafe.bg засегнахме темата за отварянето на МВР за етносите и чуждия опит - с материала на Огнян Исаев "Обратна дискриминация". В САЩ през миналия век започват да назначават цветнокожи полицаи, за да се справят по-добре с престъпността в гетата.

Равен шанс

Същото предлагат сега от ДПС, тъй като "така ще създават доверие към службите в съответния район, защото когато работи човек от групата, тя му вярва", мотивира се преди време Камен Костадинов, зам.-председател на ПГ на ДПС, който анонсира идеята.

"Като искаш да проследиш какво се случва в Родопите, най-добра работа ще ти свършат мюсюлмани. Познавачите на Корана пък биха могли да направят анализ на разговори и литература на религиозна тема", даде пример зам.-председателят на парламентарната група Камен Костадинов

По думите му властта не въвежда квоти в службите - и назначенията на служители и сътрудници от малцинствата няма да е задължително.

Целта е представителите им да имат равен шанс да влязат и да израстват в структурите, стига да притежават нужните качества. В момента хората с небългарски имена били масово порязвани на тестовете за психологическа годност, затова и ДПС ще настоява те да станат анонимни. (Казват, че и Бойко Борисов отпаднал на психотеста при кандидатстване в школата в Симеоново по онова време и затова постъпил в пожарникарския факултет.)

Критерии за назначения

Изискванията, условията и реда за постъпване на работа в ДАНС са регламентирани в Наредба № I-1 от 16 септември 2008 г. В чл. 4, ал. 4 от нея се дава възможност на председателя на ДАНС "да определи допълнителни по-високи изисквания към кандидатите за назначаване в ДАНС от определените в длъжностните характеристики за длъжностите в агенцията".

Извън критериите за образователен ценз, възраст и др. подобни, има, както и в целия останал свят, проучване на семейството, връзките и контактите на кандидата, включително и на тези с чужди граждани. Всеки български турчин има роднини в Турция, изселници и потомци на изселници от т.нар. "възродителен процес".

В службите все още има хора, работили в ДС, включително и осъществявали "възродителния процес". Добре приет ли е кандидатът Хасан еди-кой-си, за чийто баща/чичо/дядо например се пазят данни как е оказвал съпротива при смяната на имената, а сестра му да кажем е омъжена в Бурса?

Защо чак сега

ДПС не са от вчера във властта, но сега показват особена настойчивост по темата за назначенията на етнически турци в силовите структури. От една страна, подобна политика от партия, чийто електорат е съставен предимно на етнически принцип, е обяснима - искат да се сложи край на продължаващата дискриминация в страна, където по Конституция хората са равни.

Твърде наивно е да повярваме обаче, че ръководството се е загрижило за правата на електората си. Ако беше така, подобно искане щеше неизменно да присъства в исканията и платформата на ДПС и лидерът на движението Ахмед Доган, алиенирал се в кулата си от мълчание след нападението срещу него, щеше поне няколко пъти публично да го оферира.

Едно от възможните обяснения е достъп и на свои хора до информационните масиви на службите. Видяхме как всички, които бяха на власт, се възползваха от тях, за да шантажират, рекетират и изобщо да оказват натиск на политическите си - и икономически - противници. Информацията никога не е излишна, особено тази, която е свързана с интимни връзки, сексуални особености, слабости на характера, приятелски кръг и т.н. Скандалите с подслушванията, на които станахме свидетели при ГЕРБ, показаха, че всяка власт е изкушена да се възползва от службите, за да ги превърне в репресивен апарат срещу тези, които не са й удобни.

Защото, ако назначенията на хора от малцинствата не е процес, а просто едно-две-три назначения по поръчка на някой от върха на ДПС, то повече от ясно е, че те ще дължат лоялност първо и преди всичко на ръката, поставила ги там.

Всъщност, преди този въпрос има друг основен за решаване - законопроектът за МВР, но също и законопроектите за НРС и НСО, които сегашната власт упорито се прави, че не съществуват. А може би смята да остави разузнаването и държавните гардове отново да работят извън закона... Все едно. Преди Хасан от ДАНС може би е време да чуем силовия вицепремиер Цветлин Йовчев, който, впрочем, беше и шеф на ДАНС, каква концепция има за спецслужбите.

Oще: бсп  данс  дпс  назначаване  служби  турци  турция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.