Webcafe

Лай-Кучки

Петър Николов
21.11.2010, 11:47 (обновена 22.11.2010, 17:25)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Кой хързулна вицепремиера Цветан Цветанов по поляната на лайкучките...

Когато един вътрешен министър започне да говори на най-големия мегдан в държавата - сутрешните тв блокове, неща, които журналистите си говорят осма година след убийството - неразкрито - на прокурора Николай Колев, едно е сигурно - всякакви следи, горещи и студени, са изтрити.

Разбира се, за някои хора тези Цветанови "хипотези" може и да звучат като новинАААА. За журналистите са обикновен лайнян душ. А лайняните душове в България са модни тогава когато е напълно безопасно да се говори - и за говорещия, и за къпещия се в тях.

Цветанов имаше на разположение първо едни три години, в които да провери изговорените си днес хипотези, валидни и след декември 2002-а, когато беше убит Колев - тогава беше дясна ръка на главния секретар на МВР Бойко Борисов. И повече от една година работа начело на МВР.

Впрочем точно през тази му една година, на 5 ноември 2009-а, Европейският съд по правата на човека в Страсбург произнесе присъдата си по случая Колев - и тя е срещу българското правораздаване. Съдът излезе с решение по повод жалба на същия този прокурор Николай Колев, продължена и допълнена след разстрела му от семейството му. (Виж вдясно...)

Същият този Колев, който е и бивш военен прокурор, за когото сега никой не припомня, че беше от най-близките до Филчев хора, че впоследствие се скараха, че беше първият, който публично обяви как главният прокурор преследва с всички средства неудобните му и че имал психически проблеми. Колев едва ли беше човек с морал, който би трябвало да бъде даван за пример. Но в случая става въпрос за ПРАВОТО, не за нечия правота.

Срещу Колев бяха образувани няколко наказателни производства, а той дори съобщи пред медиите, че очаква да бъде арестуван за незаконно притежаване на наркотици, които ще му бъдат подхвърлени. Е, това се случи. Предупреди, че ще бъде убит - и така и стана. А заради дрогата прокурорът престоя 3 месеца в ареста независимо от имунитета си.

А сега Филчев "огласи" новинААА  - проверката от НСС, в която именно това и пише - за дрогата. Подписана е от ген. Атанас Атанасов и той, странно защо, не иска да си спомни за нея - или поне не обича да му я припомнят.

Какво казаха съдиите от Страсбург ли? Налага се да го припомня. Защото никой от тия, дето пускат новините от душа, явно не си го спомня. Но смята за особено важно да ни занимава.

Че смъртта на Колев е била необективно и неефективно разследвана... Как ви се връзва това с констатацията на премиера Бойко Борисов, който по онова време беше главен секретар на МВР - а настоящият вицепремиер Цветан Цветанов му беше оперативен помощник в МВР: "...Имаше достатъчно събрани данни, които дадохме на прокуратурата. Ние работихме перфектно, но не мога да кажа дали така са работили и прокурорите след това... Сега никой не пречи на колегите да стигнат до края".

Е кой е пречил тогава? Нали Борисов сам каза, че Филчев му се е обадил тогава и му казал да работят "с всички сили по разкриването на престъплението". (А дали е така, кой ще ни каже...) Колко добър тандем били с него! Значи, и Цветанов е бил добър тандем с Филчев като дясна ръка на Борисов. Какви са тия глупотевини с проверки на хипотези, които вади 4 години след като Филчев не е главен прокурор и 8 години след убийството на Колев...

(В онази прокуратура, ръководена от Филчев, няма човек, който би се осмелил да пречи - или да не пречи на дадено разследване, без санкцията на Никола Филчев. И това не подлежи на опровергаване.)

Че българското правораздаване не е взело предвид всички сигнали и оплаквания за това, че в убийството може да е намесен главният прокурор Никола Филчев.

"Съдът смята за изключително съществен факта, че правителството не е съобщило да е било предприето разследване по нито едно от многобройните публични обвинения относно твърдения за незаконни действия на главния прокурор".

"Съдът приема, че след като разследването на убийството на Николай Колев се е намирало практически под контрола на главния прокурор до изтичането на неговия мандат през 2006 г., а дотогава и след това не е разследвано предположението, че той е замесен, означава, че никакви съществени следствени действия не са били предприети и разследването не е било независимо и ефективно".

Така че каквото и да се пуска през Юрген Рот - тази пощенска кутия, удобно маскирана под прикритието "разследващ журналист", е отдавна казано и изписано. Главно в булевардния стил на жълтата преса.

Каквото и да каже вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветанов, вече го каза съдът в Страсбург.

Няма нужда да четем Рот. Решенията на съда в Страсбург ще свършат работа. Стига да не ги забравяме. Българските демони ги знаем. И те вкупом са неосъждани.

Затова и лайкучките продължават да правят хоризонтален прочит на действителността. Защото вертикалата е надлежно скрита.

Така че за какво да бяга в чужбина Филчев, както допусна (?!!) Цветанов. Нищо в работата на МВР или прокуратурата не го застрашава.

Впрочем, ако имаше някаква новина от миналата седмица, то тя може да се открие като соята в колбаси "Стара планина" - при количествен анализ. И в изявленията на Ваньо Танов - че Р. Петков и Галевите делкали пазара на дрога, и във Филчевите - за замесения пак в такъв пазар Колев...

Добре, ясно - всичко това мирише здраво на дрога. Кой държи чадъра над лайкучките...

Oще: бойко борисов  мвр  никола филчев  обвинения  прокуратура  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

5 Anton Andonov | 24.11.201019:04

По добре лайняния душ да го превърнем в златен, защото такъв има, а дъжд от лайна дори и в порно индустрията не съм чувал да има. Хем златен хем знаем всъщност, колко е златото в него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 09:59

4 el viejo | 22.11.201013:30

Тази статия е чудесно написана в стил: "Карай да върви! У нас е така! Хвани единия удари другият! Всички са един дол дренки!"
Крайното внушение е:
Какво, чак пък толкова! Нищо ново няма.
Давайте напред! ГЕРБ са голяма работа!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

3 GohoBG | 22.11.201011:51

добре звучи тази статия, 'кучето си лае..., керванът си върви', димни завеси някакви, ама зад тях няма нищо... и пак в БГ стил всичко ще се замаже, ще се платят пари (наши) по делата от Страсбург и до там... МЪКАААА тотална Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

2 vanko1 | 21.11.201020:00

нещо си се пообъркал коментаторътМного щастлив и тогава се изписаха доста неща, авно не е бил в БГ, ма то герберчетата са си баш комунета-милиционерчета - особено с тия обяснения в любов на тато, а петканов пък беше супер червен кадър, нал ие бачкал като прокурорче по време на възродителния процес Много щастлив споко, отпусни напрежението Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

1 Начко | 21.11.201019:50

Бахти!
Ей, хитрецо! Що не ги написа тия неща преди три-четири години, когато вашите хора бяха на власт? Лай-кучки били сегашните, а вашите? Умрели лисици може би? Е, да де - как да разследват тоя бандюга, като вашият президент го ската на скрито за известно време, какъв съм недосетлив и аз! И като джафкаш по Цветанов, че бил дясната ръка на Борисов по времето на управлението на НДСВ, не се ли сещаш, би трябвало да обърнеш муцунката към някой си Петканов - министър... по същото време? Тъпа работа. За бездействието по онова време бил крив главният секретар, а тия дни - министърът. Е, извинявам се, или Борисов тогава и Калин Георгиев сега, или Цветанов сега и Путканов тогава, драги! Сега, ясно, че неслучайно джафкаш избирателно, според както са ти наредили (и за което са ти платили) нашите любими болшевики, но пък и ние не сме чак толкова тъпи и неориентирани!
Другият път като отвориш думи за кучки, хвърли един бърз поглед в огледалото, за да видиш една от тях.
   

оценка

+0 -0