Webcafe

Страх власт пази

Апостол Янев
18.07.2013, 17:08 (обновена 06.11.2013, 14:41)
Червена точка

Снимка: © Getty Images

Една забрана на спонтанните протести ще пази статуквото, без значение от неговия цвят.

Групата на съветниците от БСП в Столичния общински съвет поиска от кмета на София Йорданка Фандъкова да прекрати протестите, които нямат ясен организатор и маршрут.

По силата на чл. 13 от Закона за митингите и манифестациите, кметът има право да вземе еднолично подобно решение, без да се допита до общинските съветници.

"Кметът да осигури нормалност и спокойствие на непротестиращите в София", обявиха в декларация червените общинари, докато ключови кръстовища в центъра на столицата са блокирани от участници в продължаващите 35-и ден антиправителствени демонстрации.

Нищо странно, никоя власт - особено на изток - не обича някакви кресльовци да й развалят рахата. Спонтанните протести, особено когато са мирни и закачливи, плашат властта повече от другите, предвождани от намръщени и гневни хора с мегафони.

След като видя, че хората не спират и продължават да излизат, БСП пробва познатия отпреди 1989-а метод: "Като не можеш да се справиш с нещо, постави го извън закона и го забрани!"

Изглежда, че макар и обградени в плътен кордон от полиция, управляващите пак се страхуват от уж незначителните протести. Защо не повикат тогава хилядите, гласували за тях, да ги пазят? Защото по-малко от стотината, които се събират от няколко седмици пред НДК, няма да се справят - не с пазенето, а с дългото стоене на слънце.

Крайно време е лидерът Сергей Станишев да въдвори единоначалие в партията и всички подобни смехотворни предложения да се съгласуват първо с него. Иначе се уронва престижът на БСП, а пък не й отива на годините някакси...

Oще: бсп  забрана  йорданка фандъкова  община  протест  русия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

34 deowin | 19.07.201319:10

>"маниполируеми" не платени

Манипулируеми или не няма никакво значение.
Това, за което говорим, е дали са манипулирани, платени, неискрени.

И все пак, да уточним - според теб вярно ли е, че огромното болшинство от протестиращите се водят от искрена загриженост за бъдещето на България и неподправена погнуса към правителството и парламента, или твърдиш, че са нямали априори такава мотивация, а тя е насадена в тях отвън, например от ГЕРБ, чрез пряко заплащане, лъжи, манипулации и прочие трикове?

Кажи в пряка реч - според теб протестите са ли следствие на споделени от десетки хиляди и постоянно изразявани от тях сходни виждания за правителството и парламента, или тези виждания са по принцип чужди на повечето протестиращи, и са им по някакъв начин вменени или насилени от ГЕРБ, Сорос, Типинг Поинт и сие?
Спонтанно ли се организираха, или ги организираха горепосочените зли сили?

И, ако мнението ти се различава от моето (както изглежда), имаш ли каквито и да било доказателства освен вътрешното си убеждение, че няма начин да не е така?
Защото според всички обективни факти, които съм наблюдавал, протестите са искрени и спонтанни. Да, има вероятност да не мога да контролирам пристрастията си, и да си затварям очите за някакви факти. Ако мислиш, че е така, то би трябвало да можеш да посочиш пропуснатите от мен факти.

За последно, ще спомена, че неща от сорта на "протестите са угодни на ГЕРБ" не са по никакъв начин доказателста за това, че ГЕРБ ги плаща.
Слънцето грее, което е угодно за мен. Но нито съм му плащал, нито съм го убеждавал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

33 tonnes | 19.07.201317:52

"Кметът да осигури нормалност и спокойствие на непротестиращите в София"

Това ми прилича малко, на "пазете тишина от 2 до 4". Ако може и да не се скандира "червени боклуци". Ако може и плакати да няма. Да се съберат една група хора, да поседят тихичко и после да си идат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

32 Old_BG | 19.07.201317:50

манипулируеми, извинявам се, сайта не дава възможности за корекции.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

31 Old_BG | 19.07.201317:46

"""Малко елементарна аритметика показва, че ако от няколко десетки хиляди души махнеш няколко десетки, които според теб е възможно да не са платени, то все още остават десетки хиляди души, които, според теб, не е възможно да не са платени."""
Колега, приключвам, моля за последно - дразня се, когато съм постнал написан текст и дори и тогава да ми изкривяват думите - употребил съм "маниполируеми" не платени.
Не виждате ли разликата?
Иначе за Радан - успех! Дано стане.
п.с.И не беше необходимо да ми разправяте какво да предполагам /че вероятно визирам ГЕРБ/.Каквото предполагах, току що го чух да се потвърждава.А че има и изритан герберски матрял и/или такъв дето се страхува от изритване - естествено че има. Нали все пак протестите са "спонтанни".

muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.07.2013, 18:47

30 minko | 19.07.201317:10

еми да ... така трябва.. да се пази!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

29 deowin | 19.07.201317:09

>но немалка част се губи от маймунярника, на който сега се опитва да сътрудничи булевардния планктон

Ще ти припомня, че само за теб е очевидно дори без доказателства, че протестиращите сътрудничат на когото и да било в активната политическа власт (предполагам ГЕРБ?).
За странични наблюдатели това би било твоя недоказана хипотеза.
За самите протестиращи е остро противоречие на изказваната от тях мотивация.

>Не падам под масата като чуя за Неви Йорк

Спести ми наивно-глуповатото подценяване на опонента - наистина ли мислиш, че споменавам Ню Йорк за да те впечатля? Даже го пише и в профила ми.
И, между другото, не подкрепям OCW, но бях на протестите срещу правителството тук.

>не всички хиляди от протестиращите са манипулируеми има няколко десетки, които е възможно да не са.

Малко елементарна аритметика показва, че ако от няколко десетки хиляди души махнеш няколко десетки, които според теб е възможно да не са платени, то все още остават десетки хиляди души, които, според теб, не е възможно да не са платени.
Вероятността това да е така, обаче, и ГЕРБ, например, да плащат на десетки хиляди души вече повече от месец, въпреки, че никой никъде не е намерил доказателство това да е така, изглежда пренебрежимо малка.
Ще ти припомня, че платените фитнес-батки на Атака ги разконспирираха за един ден, а техния протест беше малоброен (три порядъка) и кратък (един порядък).

А сляпата, нерационална вяра в определена хипотеза, която е напълно неподкрепена с обективни факти, е характерна за любителите на конспиративни теории. Такъв ли си?

>"офис на улицата"

Беше не за да работят това, което им плаща заплатите, а за да може хора като Комитата да работят върху организирането и отразяването на протестите.

>Слабичко колега. циника вижда в лайното лайно и го нарича лайно

Не.
Това, което описваш, е реалист.
Циникът, от друга страна, е склонен да вижда лайна навсякъде, дори когато се опитва да обясни защо вижда лайна, както ти току-що направи - "ами защото са лайна". Ти си неспособен дори да допуснеш ненулева вероятност това да не са лайна, а грешката да е в твоята преценка.

>Ти да не би да пишеш само заради дискусията САМО между нас?

Естествено.

>ОК, оставка! Сетне?Може ли още 2-3 стъпки напред?

Ако се разпусне парламентът и направим предсрочни избори, има силна вероятност Радан Кънев и сие да са сформирали жизнеспособна истинска десница, и около 10-те процента гласоподаватели, които не са представени в сегашния парламент, все пак да бъдат представени.

Защото сегашният парламент е тотално извращение - над 20% от гласувалите не са представени изобщо, дори с един депутат, най-силно представената партия отказва да участва, двете партии, които реално успяват да свършат нещо, не се чувстват задължени да носят отговорност за делата си и, съответно, управляват абсолютно безскрупулно, а кворумът се крепи на гласа на Сидеров.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2011, 14:19

28 Голямо Дърво | 19.07.201315:28

Голяма част от протестиращите са от ИТ бранша , където работната дисциплина по принцип е доста хлабава. Проектното естество на работата също спомага , тъй като има пикове на големи натоварвания и такива на голямо "дръгане".

Ако гледате кафето сутрин има един пик до 10-11 , когато все пак тия хора трябва да си отидат до офиса и после се връщат вечер. А пък ако си в пик на "дръгане" работодателя ще е доволен да те остави да ходиш по протести , защото когато листото се обърне мотивацията ти за работа ще е по-висока.

Това горното си има и своите минуси , тъй като протестите са някак м/у другото първо е хляба(работата), почивката(море, планина) , личните неща и ако няма какво друго да отидем да повикаме на протеста, да се съберем с приятели да пием бири по кръчмите на центъра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

27 Old_BG | 19.07.201314:54

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jyh-YqOqV-M

50 000

muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

26 Оня Дето Го Трият | 19.07.201314:07

виж Коментар 21.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

25 Old_BG | 19.07.201313:47

""50 хил. активни хора има на площада ВЕЧЕР""
Гризли,
можеш да хвърлиш едно око тук:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jyh-YqOqV-M
То се вижда добре.
Но пък си верват де, иначе си верват!
Няма лошо, един вчера се изживяваше като апостол от априлското въЗстание, друг днес стигна чак до "Време разделно" и изпод нищата му душица напираше барем един нюю поп Алигорко, може и някой Наполеон скоро да се пръкне.
Та тъй!
Иначе на въпроси от сорта кой ви сра в гащите, старателно избягват да отговорят.
Разбираемо.
   

оценка

+0 -2