Webcafe

Скандал с правителствения ВИП на летището в Пекин

Webcafe.bg, bTV
27.11.2015, 10:29 (обновена 27.11.2015, 10:50)
летище в пекин

Снимка: © GettyImages.com

Китайската охрана не била предпупредена, че става дума за делегацията на българския министър-председател

Охраната на летището в Пекин влезе в остър конфликт с правителствения ВИП, който беше на посещение на високо ниво в Китай.

Когато напускаше страната след края на срещата на високо ниво на 16 делегации от Централна и Източна Европа с китайските държавни ръководители, българската делегация беше подложена на щателен обиск.

Оказа се че китайците не знаели и не били предупредени, че това е делегация на българския министър - председател.

По време на скандала Бойко Борисов беше на среща с китайския президент Си Дзипин.

След викове конфликтът беше разрешен много трудно от българския търговски представител в Китай Стоян Николов, който се намеси.

Бяха пребъркани джобовете и багажа на премиера, защото в един от джобовете му била забравена запалка. След дърпане на костюмите между охраната и директора на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова, бяха счупени закачалките.

Китайската полиция пребърка лекарствата и ножицата от медицинските инструменти в куфара на правителствения лекар, като отказа да ги пусне на борда. Най-голямо внимание обърна полицията на дезинфектанта, като го обяви за бомба.

По същата причина - лекарства и запалки, автобусът с куфарите на делегацията предишния ден беше арестуван и заграден с бодлива лента на летището в Шанхай поне три часа.

 

Oще: бойко борисов  българо-китайски отношения  китай  китайски президент  летище в пекин  летище пекин  отношения българия-китай  покана на българския министър-председател в пекин  посещение в пекин  правителствено посещение в китай  правителствено посещение в пекин  си дзипин 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.