Webcafe

Едно добро начало

Емилия Милчева
12.03.2013, 19:14 (обновена 18.03.2013, 13:42)

1 от 4 снимки Назад Напред

Марин Райков

Снимка: © President.bg

Попадението с Марин Райков прави чест на държавния глава, за когото назначението на служебния кабинет - и с това поемане на отговорност за държавата в съдбоносен момент, е първият истински политически тест

Първо мислех да назнача Владо Пенев в МВР, каза президентът Росен Плевнелиев, когато представи служебното правителство, визирайки ролята на актьора като доброто и честно ченге-антимафиот в "Под прикритие".

Това беше единствената шега, която си позволи. Неслучайно. И няма нужда да я анализираме, освен да запитаме дали държавният глава не иска да каже, че честни ченгета има само във филмите...

Известният от театъра, киното и телевизията актьор от днес е министър на културата. А МВР за първи път ще има министър жена.

Служебният кабинет, назначен от държавния глава, е толкова професионален, че сбъдва и исканията за експертно правителство. Къде бяха (повечето от) тия хора досега, може да попита някой.

Ами как къде, пазеха гърба на политиците. Т.е. зад гърба им. На Румяна Желева например, ако някой изобщо я помни като външен министър, чийто заместник беше Райков.

Попадението с Марин Райков прави чест на държавния глава, за когото назначението на служебния кабинет - и с това поемане на отговорност за държавата в съдбоносен момент, е първият истински политически тест.

Дипломатът от кариерата изнесе забележителна реч при представянето си. Акцентите на казаното от премиера и министър на външните работи бяха ясни за всички, които я слушаха:

- Няма да допуснем политика, която да постави под въпрос валутния борд, който ще остане до приемането на България в еврозоната, и финансовата стабилност. Няма да предприемем политическа авантюра, изразяваща се в безразборна национализация.

- България няма да отстъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на интересите на българите и кои - не.

- Чухме протестиращите, нека сега да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ.

Наред със заявката за честни и демократични избори, гаранции пред европейските съюзници, че България продължава да е сигурен партньор в ЕС и НАТО и обещанието за конкретни мерки за доходите на пенсионерите и най-застрашените социални групи.

Служебното правителство няма правомощия, нито време за големи промени и реформи. Обликът и посланията му на първо време са достатъчно убедителни за ЕС, че на Балканите няма да има друг огън за потушаване.

Разликата с кабинета на Борисов, макар че от БСП побързаха да нарекат служебното правителство "втория ешелон на ГЕРБ", не просто е видима, а бие на очи. От тези хора поне "калинки" няма да се разхвърчат. Нищо чудно "вторият ешелон" на ГЕРБ да засенчи първия.

Ключовите личности в това правителство, освен премиерът, са министърът на финансите и министърът на вътрешните работи.

Каква по-голяма гаранция за валутния борд от неговия "охранител" в БНБ Калин Христов?! Банкерът с кариера в БНБ си взема неплатен отпуск за следващите, да речем, два месеца.

Жалко, че Плевнелиев не е поискал/не е успял да намери за мястото на Цветан Цветанов човек, който да не е свързан със системата на МВР, например магистрат. Но едва ли някой е примирал от желание да оглави за няколко месеца министерство, в което ще бъде спъван на всяка крачка от адептите (!!!) на Цветанов...

Назначението на Петя Първанова, оглавявала допреди ден дирекция "ЕС и международно сътрудничество" в МВР, е компромисно решение. Часове преди да си отиде, бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов разписваше назначения на шефове на дирекции из цяла България.

Не можем да очакваме чудеса от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, чиято визитка вкллючва диплома от Харвард и опит като предприемач - заради сайта му  за евтини самолетни билети Everbread.

Тестът за него обаче се нарича ВМЗ-Сопот, както и наредбите, които МИЕТ и ДКЕВР трябва да изготвят в съответствие с изискванията на Третия енергиен пакет (нещо, което през целия мандат на ГЕРБ регулаторът отлагаше...)

Трите хиляди работници в последната държавна оръжейница са два пъти по-малко отколкото работеха в "Кремиковци" при фалита на комбината, но Сопот не е София, която е в състояние да поеме този поток безработни. За Сопот това означава... край на Сопот.

Антимонополната битка, обещана от президента Плевнелиев и в специалното му телевизионно обръщение, също ще трябва да я изнесе министър Василев. А липсата на административен опит може здраво да го препъне.

Най-сериозното обещание, което чухме обаче, е свързано с е-правителството. Това беше и първата тема, по която президентът и правителството на ГЕРБ се сблъскаха още в началото на май 2012 г., когато от "Дондуков" 2 предупредиха, че има опасност от провал.

Тогава Плевнелиев поиска отделна държавна структура, която да носи цялата отговорност, вместо разделената между няколко институции.

Е, сега си я създаде - постави задачата и назначи специален министър, който за съществуването на временното правителство трябва да развие интегрирана стратегия в цяла България.

Роман Василев (виж вдясно), съименник със зам.-градския прокурор на София, но приликите свършват тук, е натоварен с най-амбициозната задача. Успее ли, печели цял народ.

Засега кабинетът е едно добро начало. При всички случаи обаче можем да сме по-спокойни, в случай че след изборите на 12 май политическите сили в бъдещия 42-и парламент не успеят да съставят правителство.

Oще: герб  е-правителство  марин райков  назначения  правителство  президент  росен плевнелиев  служебен кабинет 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

48 Levitt Hostel | 15.03.201309:58

Проведеният аукционен по продажба на държавни ценни книжа , емитиран дълг за 800 млн. е от 20.02.2013 година. http://www.blitz.bg/news/article/183522
Банките , които за по-малко от един час изкупуват дълг за 800 млн., обаче никъде ,в интернет, не са посочени.

Формално сделката е в интерес на българската държава - емитираният дълг е с ниска доходност ,т.е държавата ще плати изключително ниска доходност по тях. Проблемът е, че зад тази ниска доходност не стой пазара, а съглашението на държавата с банките и обект на това съглашение е отказът от изпълнението на европейска директива във вреда на потребителите на банкови услуги и кредити. Тази практика никак не е нова; същото ( пак поради неизпълнена директива за либерализация със срок 2011) е и по отношение на т.нар. ЕРП-та.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

47 iii_krv | 14.03.201322:38

А, lele male, аз влязох да напиша същото, като теб в поста ти под ном. 10!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

46 abductor | 14.03.201313:06

Емилия Милчева, де Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

45 abductor | 14.03.201313:05

Според мене Свинчо пише тука статии под името Емилия Раева - новата сълзлива статийка за евреите го потвърждава Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

44 John Smith | 14.03.201311:49

До #55
Кои са банките и откъде е информацията?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

43 Levitt Hostel | 14.03.201311:11

,, Няма да допуснем политика, която да постави под въпрос валутния борд, който ще остане до приемането на България в еврозоната, и финансовата стабилност..''

Това изявление не е много обмислено. По дефиниция гражданите и техните граждански и търговски сдружения не биха могли да застрашат Валутния борд. Валутният борд би могъл да бъде застрашен единствено от политиците и техните решения, тъй като договорът за Валутен борд обвързва последните по отношение на определени задължения за финансова дисциплина, примерно да не се печатат повече пари ,отколкото валутните резерви на страната; да не се емитира по-висок дълг... Тоест едно подобно твърдение е равнозначно на това да обещаваш на някого, че ще го охраняваш от самия себе си.

Проблемът с Валутния борд идва оттам, че в бюджета на българската държава за 2013 година е определен таван на дълга, който държавата може да поеме , като същият е определен на 2 млрд. лева. Българската държава вече емитира 800 млн. дълг, които беше изкупен от четири банки в замяна на отказа на България да приложи европейска директива, отнасяща се за права на потребителите на банкови услуги и която трябваше да забрани на банките да вписват със ситни условия и да посочват с препратки задължения на клиентите по договори с тях. Така българската държава за да осигури парите за изпълнение на бюджета е заложила интересите на потребителите на банкови услуги, респективно българските граждани и бизнес не могат да разчитат банките да предлагат услуги на по-ниски лихви и при по-ясни условия. Служебният финансов министър твърди, че е либертарианец, но за един лиертарианец съвсем не подхожда да се договаря с частни търговски дружества , действащи в картел да се отменят потребителски права.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

42 Borracho | 14.03.201310:59

muhihihihi Наистина ме разсмиват рептилските разсъждения, смешно е но е и трагично. Не ти е лесно и на теб деовине, в твоя свят няма хора - има само банкомати.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

41 Old_BG | 14.03.201310:20

Не разбирам защо толкова емоции по това служебно правителство?
Работата му е - както по стария виц "...нахрани маймуната и не пипай нищо!"
Единствено което трябва да наблюдаваме е, да си свърши коректно задълженията по подготовка на изборите. За друго нито има правомощия, нито има време, нито условия.
Ако мааалко успее да поизведе от свредела и леееко хоризонтира раздрънкания ни ейроплан - берекет версин!
Ако и това не успее - да гледат умно там и не пипат нищо - се файда!
Щях да забравя - много добър "сигнал" към Европа ще е, ако се престрашат да натирят накъмто Пернишката У.Т.К.А. онзи пишман професор Мишката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

40 mima | 14.03.201309:55

Това правителство е подбрано така с позьорска цел. Особено това важи за приятеля на Прасчо. За три месеца, един млад човек, който хал хабер си няма как се управлява държава трябва да разреши основни драми. Няма да стане! Нека не се лъжем, той е там за да играе представителна роля. Ако имаше на разположение цял мандат и наистина е някакъв гений можехме да очакваме, че ще проучи нещата, че ще се научи и ще свърши нещо полезно. За 3 месеца един такъв парашутист нищо не може да направи.

Естествено, съществува и възможността от няколко месеца да е работил по тези проблеми и вече да има готови тези и веднага да започне целенасочена работа. Обаче колко вероятно е това?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

39 Ben Dover | 14.03.201309:05

В:Какво е 41-вото народно събрание на дъното на Черно море?
О:Заглавието на статията Смее се
   

оценка

+0 -0