Webcafe

Всичко е избори

Петър Николов
03.01.2011, 16:16 (обновена 17.02.2011, 13:46)
вот, избори

На пазара на китайските "Ролекси" никой не играе за нас

2011-а е годината на китайските "Ролекси". Защо ли? Защото са избори. Достатъчно е да сте гледали сутрешните блокове в първия работен ден - на 3 януари, за да разберете.

Най-страшното тепърва предстои от септември нататък.

Това е като да ти пробутват китайски ментета за маркови стоки всеки ден до вота за президент и кметове и общински съветници. Говоренето, новините, политиката, харченето на държавни пари - всичко е досущ като "Ролекс" мейд съмуеър ин чайна.

Страхотна имитация, трудно ще я различиш от истинската без вглеждане - пищно, атрактивно и... с батерия. Кофти ментето върви по 30-40 долара, доброто - по стотачка.

И със стоките на политическата сергия е така - опакованите в рейтинги, новини, пиарски мероприятия, интервюта са скъпи. Понеже са докарани като истински. Но за голата истина никой не плаща.

Какво трябва да знае всеки от нас тази година? Правителството винаги ще има пари. Когато няма, ще има арести. Когато няма арести, някой ще бъде омаскаряван. И отново в същия - или разбъркан ред...

Към избирателите и политическите противници ще се редуват китайски "Ролекс-"и и заплахи в стил телефонни измами: дай или някой твой близък умира/влиза в затвора. Но помнете - всичко е за ви вземат гласа - или страха. Което за повечето българи си е почти едно и също.

БСП и десните, които сега протестират срещу бюджета на правителството на ГЕРБ, правеха същото, когато управляваха - колкото се може по-тлъсти бюджети в години на избори, колкото се може повече бавене на субсидии и проекти на общини, където кметовете не са от "наште".

Дайте на "нашите" си фирми обществени поръчки, после ще върнат на партията кинти и услуги по изборите, и "нашите" фирми ще задължат своите си хора да гласуват - както шефът нареди. Ей така се тътрузи времето в тази държавица от мандат до мандат.

Затова никой не повтаря мандата си (освен ДПС) и след всеки мандат накрая остават скелети в гардероба - за избирателите, не за управляващите. А корупцията се възпроизвежда на всяко ниво на съдебната, изпълнителна и местна власти и става непосилна за преборване - защото е в генома на самите институции, модифицирала ги е до степен на непоносимост към други с по-чисти ръце.

Корумпираните може да номинират само корумпирани.

Никой не играе за нас

Какво трябва да помни всеки от нас тази година? Никой от тези, които искат да останат на власт или да спечелят властта, не го прави от хуманизъм или го е грижа за нас. Издълбайте го с длето в мозъка си.

Затова не им вярвайте каквото и както да ви го казват. Всеки казва само тази част от истината, която "напипва" - като в притчата за тримата слепци, които трябвало да опишат слона. Всеки описал тази част, която докоснал. А част от истината означава лъжа.

Разбира се, че властта използва държавната машина, за да спечели изборите. Коя власт не го е правила досега? Какво точно прави ГДБОП от момента, в който Луканов я създаде... Освен че наблюдаваше как се създава и разраства организираната престъпност.

Лошото е, че от 24-те хиляди неправителствени организации, които съществуват поне по регистър у нас и би трябвало да са гръбнакът на т.нар. гражданско общество, никоя не надига глас нито срещу купуването на гласове по избори, нито срещу твърде разточителния начин, по който управляващите се разпореждат с публичните средства в година на вот.

Всички институции, дори и "независимата" Сметна палата, в която всъщност управата се избира на квотен принцип от парламентарно представените партии, ни гъква, ни мъква. Като мине вота и се види кой печели, почват да се вадят и проверките... срещу бившите управляващи.

Та тази 2011-а няма да е по-различно. С тази разлика, че досега кметове, вкарани в ареста, не е имало, нито на подсъдимата скамейка. Е, сега ще има. Ето по това се различават ГЕРБ от предишните. Иначе как ще спечелят във Варна, Пловдив и София, за да си назначат районни кметове и още поне в една дузина областни центрове?

Впрочем, какво стана след ония арести на "Медузите" във Варна? Боби Гуцанов е пуснат от ареста, Дънката също... Ами автобусите втора ръка, ами обвинителният акт. Дали Гуцанов ще се кандидатира за кмет, както се канеше, или Кирил Йорданов ще играе за четвърти мандат, този път припознат за свой от ГЕРБ скоро ще разберем. В името на амбициите си варненският кмет отказа и на Първанов за АБВ.

Oще: 2011  избори  партии 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.