Webcafe

Бате, мани тая армия

Бате Гойко
21.05.2010, 08:59 (обновена 22.05.2010, 11:23)
US army

Снимка: © Getty Images

България заяви готовността си да бъде включена в американската инициатива за противоракетния щит на НАТО след срещата на върха през ноември в Лисабон...

Бате, кви са тия работи с щита? Тъкмо съм си сипал една истинска ракия, дето тъстът прави,  надул съм си вкъщи „Ти си яка тупалка, дай да правим вземане, даване...", и оп - новината за тоя щит ме гръмва у главата като натовска ракета - къща в Горна баня. Пък сега разбирам, че се навираме у него, защото други ни навират там. А отгоре на всичко ще си и плащаме.

Е що? Да не ни ударят от Иран с некоя ракетка?! Споменах ти за оная, дето фърча 100 километра от Югославия, когато там летяха разни натовски самолети - през април беше, преди 11 години, и изрути една къща в Горна баня.

Нещо ми е неясно, ма никой не каза как така ПВО-то ни (противовъздушната отбрана) не е усетила нищо. Да не е била изключена, да не пречи на бомбардировачите, щото е руска и ще я разпознаят като враг? Май някой ми разправяше такова нещо, ама бях на три ракии и не помня много...

Ама нещо от НАТО ни омотаха тогава - едни викаха, че техен самолет не е влизал над Софийско, пък май не беше точно така. Не се разбра, освен че на ония хора от ул. „Роза" 15 им оправиха като нова къщата, ма не НАТО.

Както и да е. Сега щракалката е друга - ПРО, противоракетна отбрана, щит некакъв. Ако ще се пъхаме там, викам да спестим от друго. Много милитъри, бате, иначе става. Най-напред да орежем армията - даже викам да я разпуснем направо, 45 000 да издържаме и цяло министерство, генщаб, разсипия пълна. Тия лампази са за музейни сбирки.

За кво ни е армията, обясни ми! На юг граничим с членки на НАТО като нас, на север - също, на запад страни, дето се съгласихме да влязат в НАТО. Нали ти го каза, бате, дали сме съгласие за страните от Балканите да влизат в пакта. Значи, ноу проблемс, всички сме си братлета, brothers in arms, дето вика дъщерята.

Сега за военни хеликоптери трябвало да се платят 300 милиона!! Алоууууууууу, наред ли сте - нали толкова се търсят за болниците...Че и изтребители искат да ни наврат да купим, поне 1 милиард долара струват. Тия пари отде ще ги вземем, като не правим никакви пари?

Режите де що сварите, на тъщата, дето е инвалид, й орязахте двата пъти годишно да пътува с автобус и остана само по влака, пък тя не го ползва, а искате да ни набутате още да плащаме за военна техника.

Не съм съгласен. Мъни трябва да правим - не уор, ПРО тоест, все едно... Щом ще се пъхаме под щита и наоколо - все братлета, за кво ни е военщина. Щитът ни пази по въздух, пък Турция, като си има самолети и най-добрите военни пилоти в НАТО, може да кръжи и над нас - по натовска линия. Нали пак по натовска искат да слагаме и у нас щит? Или по американска, нещо съгласие трудно се набира в НАТО за това май...

Ако махнем армията, техниката и квот се сетиш, дето набива крак, можем да удвоим МВР-то, нали ти е любимо - даже две меверета да направим: едно за теб и едно за Цецо, да си поделите арестите. И  само един батальон да оставим - за мисии по света. Да има бройки да пращаме у Афганистан и тук-там. Стига толкоз. 

Със съседите не можем да се мерим. Само на остров Кипър Турция държи 30 000 военни от 1974-а насам - малко по-малко от нашта армия. За кво говорим изобщо...

А ти за тва ПРО, бате, що се съгласи? Сега от Москва пак ще те навикват, пък ти, ако можеш, пак кажи, че си се направил, че не си ги чул. Ако има полза от щита, обясни я популярно, тука много те бива. Аз съм ходил в казарма, ще те разбера.

От какво ще ни пази тоя щит? Аз не вервам Иран да удари, тва само САЩ и още неколцина ни карат да го верваме. Абе да не са малоумни, а тоя Ахмадинеджад и той така говори като теб, популярно много.

Пък в тая криза бива ли така да се харчат пари за тоя, дето духа...

Разбрах, набутали са ни при тройната коалиция с разни договори за военна техника. Ама аз помня, ти на Сарко се опъна за некви военни кораби, дето искаше да ни пробута срещу освобождението на сестрите. Е айде опъни се и сега де.

Че нещо не мога да вдена - ем обран бостан, ем милиони за военщина и военизиране. Яка тупалка...А мешката на гражданина - много празна.

Oще: армия  бюджет  пво  про  щит 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

4 vanko1 | 01.06.201015:28

догодина ще има конкурс за многоцелеви изтребители, няма да се отървем, тогава ще стане ясно кой кой е, и ще настане пуцане на лоби по лоби, че дори и 2% комисиона от сделка за над 1 милиард евро или долара, си е яка пара Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2010, 22:59

3 Emil | 26.05.201023:04

Каквото и стадото ,такъв и овчаря . Велик е нашия войник, измокрен, гладен ,уморен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 11:14

2 mittag | 21.05.201011:17

на гол тумбак - чифте пищови
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 09:31

1 Enigma | 21.05.201009:41

Бате браво за идеята, тя не че е нова, ама позабравеното старо е като ново. Сега остава и другото Бате да я осмисли, ама Дянков ще му помогне бе, само като си помисли колко паре ще влязат в бюджета ще полудее. Лошото обаче е за разлика от Серго и компания, тука отвсекъде играта е с Големия Бротхер/я тука не може да се пише на латиница, хитро сте го измислили ама ако требе да напиша, някой термин кво става/ и не ясно много, много дали с това ПРО не става познатата схема Делчо Спасов: я сложете тва ПРО и тея 10% за си за вас бре, да имате за сникерс!
   

оценка

+0 -0