Webcafe

Позорище

Петър Николов
20.06.2011, 15:33 (обновена 21.06.2011, 16:12)
Красимир Стефанов

Снимка: © БГНЕС

Преди да разясни измишльотината със стикера, може би шефът на НАП да обясни какво стана с проверката на тъста и тъщата на г-н Цветанов...

Изглежда, от НАП искат да се отсрамят с активност, вместо с приходи в хазната. И са измислили "стикери на срама", които да лепят по запорирани заради задължения или глоби към КАТ вещи...

Подобна идея може и да работи в държави, където плащането на данъци е неотменно задължение на гражданите, които и така го разбират - като неприятно, но необходимо. Само че няма нужда от клеймо, защото това е нарушение на гражданските права.

По закон държавните вземания у нас са защитени - държавата е първи кредитор. Ако данъчните искат да защитят с лепенката вещта, която е запорирана, за да удовлетвори държавата вземанията си, е едно. Т.е. да предотврати разпоредителните действия с нея. Обаче не и да ни белязва.

Макар че в България, където скатаването е национален спорт - както поради наложилия се "преходен" манталитет на българина, така и поради корупцията и злоупотребите с публични средства, което силно демотивира данъкоплатците, една лепенка едва ли ще е такова позорище.

А и позорището е незаконно. Никой не може да задължи "опозореният" заради декларирани и неплатени задължения към бюджета да я носи непрестанно. Това да не ти е звездата на Давид, каквато са били задължени по Нюрнбергските закони да носят евреите, или Алената буква, позната ни от романа на Хоторн за нравите в пуританските заселнически колонии в Новия свят.

Могат да му вземат колата, телевизора, да запорират заплатата или депозит в банка заради дълг към НАП, ама айде да не се изсилват дотам, че ще се изкинат...

Но ако са решили да си правят пиар, може би трябва да поканят камери и журналисти и да лепнат първия такъв стикер на депутата от ГЕРБ - д-р Лъчезар Иванов, който има да внася дребна сума по ДДС - под 1500 лева с лихвите, по едни консултантски договори. За да се убедим, че данъчните не бягат по две писти, като правораздаването ни например. Тогава доброволно бих се закичил с един стикер заради две неплатени глоби от КАТ.

Човек трябва да си плаща данъците, това е ясно. Ако не го е направил, се натрупват едни лоши наказателни лихви. Но ако пък е укрил доходи, както разбрахме от проверката на НАП, че е направил тъстът на Цветанов, какво тогава следва? Да облепим със стикери колата на вицепремиера или входната врата на блока на тъста...

Върху тези укрити доходи на тъста на вицепремиера би следвало да се платят данъци - и глоби. Дори няма да споменавам за затвора, на който подлежи укриване на доходи в особено големи размери.

Впрочем, шефът на НАП дължи обяснение на обществото какво стана с последващата проверка на тъста и тъщата на Цветан Цветанов? Вместо да ни забълбуква с касови апарати на поп фолк певци или други подобни.

Иначе работата отива накъм смях - като билбордовете на пластичния хирург д-р Ангел Енчев, които си стоят побити из София, с жълта лепенка "Цензура", а отдолу стои надписът: "Благодаря ви, д-р Енчев!"...

Още помня как през 2006-а подсъдимата бивша шефка на данъчните Мария Мургина награди като данъкоплатец на годината собственика на "Кремиковци" Валентин Захариев.

Разбира се, най-лесно е в отговор да направим едно гражданско движение: "Срамно за държавата!" със съответните стикери. И да тръгнем да ги лепим по дупките по пътищата, на оградата на военното НДК, по всяка бала боклук, която вони на площадката до "Кремиковци", на входа на Съдебната палата, по площадката на "Белене" и язовирната стена на "Цанков камък"...

Как не ви е срам.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2011, 21:43

9 efacbew | 27.06.201121:03

Един реже ленти, друг лепи стикери................. прилича ми на ТНТМ това тяхното!
Играят си на "Управление на Държава" на наш гръб!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

8 stg | 22.06.201100:40

Работата не е много сложна , народа сиреч ние назначаваме едни хора , които са навити на тая работа и го показват , да извършват административни дейности и да разпределят парите , които НИЕ им даваме, след като за пореден път се убедим че те не могат да я вършат тая работа не им даваме пари, да те са недоволни но ние добре виждаме че и да им даваме и да не им за нас разлика няма никаква.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 22.06.201100:21

Уф аман вече от тия глупости, тия хора не разбраха ли, че ако нямаме доверие на тия дето хачат тия пари никак ама никак не можем да се почувстваме виновни. Първоначалното натрупване на капитал на други места е ставало чрез експлоатацията на джунглата на капитализма, у нас обаче става чрез експлоатация на джунглата на бюрократизма и роднинската плетка от лианите на родното наредбо и законотворчество. И как да го финансираме това даром? Ония капиталисти поне са експлоаритали някого, давали са му пари ама силно недостатъчно, наще не само, че не експлоатират ами и пари искат - луда работа! После да се чувстваме отговорни и виновни ... ъхъ точно така ще да стане. Цялата наща българска работа ми се види малко наопаки - имаме си капиталисти, искат да станат големи хора, богаташи, гъзари, ама не знаят от къде да почнат и затуй искат друг да им свърши и работата по тяхното забогатяване и хоп, нали народа е луд по майчицата държава с или без Партия в притурка - тя да събира, те само да харчат, щото като каже държавата купувай и ти щеш не щеш купуваш - свободен пазар нали разбирате, каже давай и ти даваш - за услугата "Държавност" така да се каже. Абе луда, луда много луда работа!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2011, 23:55

6 Valentin Iliev | 22.06.201100:03

Това че в "самолета" на държавата няма пилот вече е ясно и на мармотите.Новото е че,самолета е съответстващо брандиран-"Който даде повече-пИчели"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2011, 10:39

5 Victoria Jermanova | 21.06.201113:59

Идеята за стикери"Срам за държавата" е добра! Много щастлив ще трябва да се потърси сериозна печатница, с голям капацитет за да насмогне на нуждите! Между впрочем няма да бъде лошо, при следващата хеликоптерна обиколка над България, от НАП поне да хвърлят брошури с образователен характер-защо, как и кога се плащат данъци!Усмивка))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

4 iii_krv | 21.06.201107:07

Колкото и да не обичат някои изпълнителя, нека кажат кое не е вярно:
http://vbox7.com/play:59214e5c
Да, няма такава държава!!! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

3 sake | 20.06.201122:14

Спокойно Тихомире,живей си сега,щото другото няма да го доживееш. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 20.06.201122:09

Добре аз не разбрах наистина каква е тая глупост с плакатите с рекламата на д-р Енчев. Някой завидя ли му на човека? Какво стана? Каква е тая Цензура отгоре, каква е тая глупост?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2011, 21:50

1 Tihomir Zhekov | 20.06.201121:04

На..нанананананаааа нана нанааа, хей Джуууд... Много щастлив Много щастлив Нищо ново под Слънцето...все стари лафове... България, ще се оправи.... (когато аз стана на 120 години и се върна не само за почивка...ако доживея - сега съм на 35 Смее се
   

оценка

+0 -0