Webcafe

Раждайте!

Тома Захариев
27.12.2010, 17:00 (обновена 29.12.2010, 14:34)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Предложението на д-р Константинов е най-малкото цивилизовано - и освен това е в полза на раждаемостта.

Здравният министър д-р Стефан Константинов предложи жени на възраст до 50 години да могат да зачеват ин витро, а сегашното ограничение до 43 г. да отпадне - според действаща наредба жени след тази възраст нямат право да станат майки с помощта на ин витро (независимо дали ще платят те или държавата).

"Всяко едно ограничаване по възрастов критерий е дискриминация по правилата на дискриминацията изобщо и законодателят не може да ограничава", казва депутатът от ДПС Хасан Адемов. Но "така или иначе тези деца трябва някой да ги гледа и така се прехвърля тази отговорност от нея към обществото и децата", допълва той.

Ако подкрепим коментара му с елементарна статистика, бихме могли да се съгласим отчасти с него, тъй като в страна с най-ниска продължителност на живота в ЕС (69 години при мъжете и 76 - при жените), късното възпроизводство обрича детето да остане сирак. Ако е само с майка - кръгъл.

В западноевропейските страни се приема, че репродуктивната възраст на жената е до 49 г., но за сравнение във Франция продължителността на живота при жените е 84 години.

Това обаче само сухи статистики в стил "Нероден Петко", лишени от по-одухотворената страна на позицията да решиш да родиш на по-късна възраст. Годините на една жена сами по себе си не са достатъчен критерий дали да забременее или не.

Освен това по логиката на Хасан Адемов, в която има намек, че на жена, родила на късна възраст, й остава съвсем малко време за родителство, можем да търсим и дискриминация по полов признак. Просто никой не казва, че за един мъж не е нормално да стане баща на 50 години, защото има вероятност до десетина-двайсет години да умре...

Нека да приемем обаче, че в повечето случаи 50-годишните, решили да забременеят ин витро жени, са по-скоро самотни, не успели да се реализират като майки поради ред причини. И никой не може да оспорва правото им да искат да дарят живот - още повече щом технологиите го позволяват.

"Какво значи дискриминация. Като говорим за живота и здравето на жената и на децата, дискриминация няма", коментира пък бившият вече председател на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов, който именно предложи ин витрото да е само за жени, които не са навършили 44 години, дори и с донорска яйцеклетка (тогава той аргументира становището си със смъртта на едно от родените в епруветка близначета на 62-годишната жена от Русе, а второто момиченце, макар и живо, е с увреждания).

А ако някоя жена забременее по естествен път и след тази възраст, тогава проблем не съществува, каза Лъчезар Иванов - донякъде цинично подмятане, като се има предвид, че дори младите пълнолетни, които са във върхово здравословно състояние, разполагат само с 25% вероятност в рамките на месец да забременеят по естествен път. Сред хората над 35-годишна възраст вероятността за естествено забременяване спада до под 10 процента.

Живеем в изключително динамичен свят, в който все повече хора - жени и мъже - решават да имат деца след 40-годишна възраст (главно поради кариеристични причини).  Затова преди няколко месеци Times писа, че както е тръгнало, сексът ще остане само за удоволствие, а бебетата ще идват не след като мъжът е познал жената в библейския смисъл, а от ин витро процедури.

Изданието цитира публикуван в Reproductive BioMedicine Online докалд, според който с усъвършенстването на технологията за ин витро зачеване ще стане възможно създаване на ембриони с вероятност за успех почти 100% - и те ще могат да бъдат "култивирани" в контролирани от компютър "хранилища".  Именно напредъкът на медицината в това отношение би могъл да облекчи натиска върху хората, които отлагат решението да имат деца на стереотипно възприеманата за нормална възраст (преди 35 и дори 30 години).

За съжаление обаче тук дори на жени на 25 години, които нямат деца, им се подмята да побързат с възпроизводството. Обществото ни често обича да поставя диагнозата преди специалистите, понеже е твърде патриархално, за да си представи, че една жена на 45-50 години може да е достатъчно активна, стабилна и модерна, а не отчаяна лелка, която се е сетила да си намери отдушник за самотата, решавайки тепърва да роди.

Затова предложението на д-р Константинов е най-малкото цивилизовано и освен това е в полза на прираста. Ако българите наистина намаляват, остаряват и емигрират, аз съм за всяко стимулиране на раждаемостта.

Oще: забременяване  ин витро  прираст  раждане 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2010, 13:16

17 моканов | 05.01.201112:25

Използването на думата "предимство" е смешка. Какво пречи на една 25 годишна, както и на една 43 годишна да бъдат осеменени ин-витро. Защо някоя от двете непременно трябва да бъде с предимство. Чуди се Българинът е свикнал да чака на дълги опашки, където все ще бъде пререден от някой "с предимство". Не така стоят нещата в белите държави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

16 Thea Atanasova | 04.01.201110:14

Десислава еми дай да сложим старите с предимство за ин-витро Усмивка Ееее тва беше страшна смешка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

15 Frida | 01.01.201113:38

много тясно се разглежда проблема с медицинските и пр. научни достижения - малко финанси, малко соц, малко морализаторство и тва е...
ами представете си, че жена на 50 иска да забременее, за да достави донор за стволови клетки и да спаси живота на друго свое дете .-.
най-гадното е, че се чуват гласове за забрана на подобни практики след определена възраст, независимо от финансирането им, това вони на фашизъм, та не се трае и се оправдава отново с малко финанси, малко соц и малко морализаторство
утре ще ни кажат и до каква възраст ни е позволено да живеем, като ни откажат съответни медицински -услуги- - отново малко финанси, малко соц и малко морализаторство - с младежта начело Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

14 strawsPulledAtRandom | 29.12.201018:00

"Кой определя коя възраст на родителите е най-добра за детето?"
------------
Природата. Не зная колко по-разбираемо да го напиша... Защо хората разждат деца в една определена възраст? Защо при жената настъпва менопауза и през половината си живот тя не може да има деца? Еволюция, естествен подбор. Винаги може да се направи изключение от правилата, дори това изключение може да е щастливо, но в глобален план нещата са предопределени. Колкото и поетино и хуманистично да прозвучат следващите някокло мнения, които ще ме наплюят. Струва ли си риска да се зарадва една 50-годишна жена със здраво дете, заченато благодарение на технологиите, ако например трите следващи деца са с вродени аномалии и цял живот ще страдат? Кой може да го реши това нещо? Бог? Питайте Църквата. Природата? Тя вече си е казала думата по отношение на възрастта.
Предлагам да спрем тази безполезна дискусия. Да спорим по чисто медицински въпроси е все едно лекарите да спорят на тема финанси или обектно-ориентирано програмиране. А ако толкова много ин влече социалния аспект на този медицински проблем, зашо никой не отговори на два пъти поставения въпрос за осиновяването? Ще го потретя: защо жена в нерепродуктивна възраст, която иска дете, не го осинови?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

13 Nikola Aslanov | 29.12.201016:14

Коя възраст е най-добра за раждане на дете определят гинеколозите и андролозите. И е резултат на елементарна статистика, а не на предразсъдъци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 11:52

12 gruh | 29.12.201014:17

Г-н Стефан,е по-тъп въпрос не можа ли да измислиш

"Въпросът е- къде е дремала една жена на 50, че и 60 години през часта от живота си в която се Предполага, че ще има деца ?"

Къде била дремала,има ред причини,позамисли се, може да се сетиш за някоя
Подкрепям СКД911
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 22:32

11 Desislava Anignostova | 29.12.201014:16

Ха, защо пък младите да са с предимство за ин-витро? Кой определя коя възраст на родителите е най-добра за детето? Това за мен са глупави предразсъдъци, особено заключенията кой кога ще умре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

10 strawsPulledAtRandom | 29.12.201014:00

Много е лесно да се говори от позиция като моята, при положение, че нямам такъв проблем, затова не искам да заемам категорична позиция - всеки случай е строго индивидуален и може би трябва да се произнася в крайна сметка лекарска комисия. Обаче, мисълта ми беше, че трябва човек да мисли не само за жената с репродуктивни проблеми, но да се постави и на мястото на дете, родено с огромен риск от увреждания. Как би протекъл животът на едно такова дете? Желанието за дете не е като да искаш да имаш нова кола или да си пребоядисаш къщата, това е огромна отговорност. Защо се опитваме да намерим социален отговор на такива въпроси, след като може би трябва да се търси медицински отговор? Тези решения би трябвало да се вземат от лекари, не от хора, нарцистично смятащи себе си за състрадателни и либерални и опиващи се от ширината на собствения си мироглед. След като жената има менопауза на определена възраст, значи има физиологическа причина и би трябвало да се съобразим първо с природата, после със специалистите и чак тогава - ако има физическа възможност и точно пресметнат риск - да започнем да обсъждаме от гражданска позиция. Пак казвам - сигурно е много трудно на жени в такава позиция и нека ако е възможно да им се помогне, но нека това да не става на ВСЯКА цена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

9 strawsPulledAtRandom | 29.12.201013:47

"...за да могат хора като теб да са спокойни, че няма да изпреварват по опашките по-младичиките със същите проблеми... "
-----------------
Именно това имам предвид. Наистина има демографски проблеми, но те няма как да се оправят като се правят два пъти повече опити при по-възрастни родилки, когато може да се насочат усилията по много по-практичен и ефективен начин към младите. Ако една жена е физически (и още по-важно психически) здрава, ако си поеме 100% от разходите, нека роди на 50, не мисля, че това трябва да се осъжда от някаква твърда принципна позиция. Моето негативно мнение се градеше върху онази изперкала психиатърка, намазана с червило на един сантиметър около устните, която на 60 вече няма особени шансове да роди нормално дете... както за съжаление стана. Защото все някъде трябва да има граница - макар и да не е на 50 години, то 60 ми с струва вече наистина пределна възраст... А и както каза един съфорумец по-долу - толкова сираци и изоставени деца има по домовете...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

8 garo | 29.12.201009:30

@strawsPulledAtRandom вероятно за хора, които не виждат по-далеч от носа си е нормално да засегнат една част от хората с репродуктивни проблеми. една част от тези хора са над 45 - и вярвай ми подобно предложение силно ги успокоява точно заради досегашното "осъждане" от страна на обществото "какво са се мотали до тая възраст, че не са пробвали..." ами пробвали са, ама не става. Ако си малко по-толерантен, ще четеш внимателно също така - в началото на статията пише, че сега е забранено на жени навършили 43 да раждат ин витро - независимо дали си плащат те или съответния фонд. Авторът пише статията си по повод ПРЕДЛОЖЕНИЕ, а не по повод приет закон. Т.е. има силна вероятност на жени над 45 да им бъде позволено да раждат ин витро, при условие, че поемат разходите за това - за да могат хора като теб да са спокойни, че няма да изпреварват по опашките по-младичиките със същите проблеми... Освен това в статията - поне според мен - има една тънка нишка: ако циганките раждат по 6 деца и никой разбира се не може да ограничи това с никакъв закон понеже ще бъде крайно дискриминационно - на българките трябва да им се помага всячески.
   

оценка

+0 -0