Webcafe

Слонът и Реформаторският блок

Емилия Милчева
25.08.2013, 15:11 (обновена 28.08.2013, 11:21)
Реформаторски блок

Засега Реформаторският блок няма ясна политическа физиономия

Ако трябва да дадете определение на Реформаторския блок, какво ще е?

Сигурно е, че няма да е едно. Също като четиримата слепци в оная притча, за които слонът бил и палма, и въже, и бъчва с вода и всеки бил убеден, че неговото обяснение е правилното - в зависимост от това коя част на животното опипвали.

Няма да палпираме. Ползвайки определението на Меглена Кунева, че Реформаторският блок е платформа, а не коалиция, търсим коя е тази част от ДНК-то им, притежавана от всички, която да им позволи да споделят общо пространство - и да присъединяват и други към него, почти като във Facebook група. Или ги е осиновила обща съдба.

Братовчеди или просто осиновени

ДСБ, "Синьо единство", Движение България за гражданите (ДБГ), Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), и да, Зелените - сигурно единствените зелени в Европа, напъхани в комплект с десни и обознаващи се като десни партии. Да не забравяме СДС и БЗНС - т.е. каквото е останало от тях.

Но България е известна с прецедентите си - например подкрепата, която националистите от "Атака" осигуриха на една дясна по дефиниция партия като ГЕРБ - член на ЕНП, за да управлява, и на една лява по дефиниция партия като БСП - член на ПЕС, (заради което лидерът й В.С. си приписва "историческа заслуга").

На пръв поглед общото е, че нито една от формациите не може да премине сама прага от 4%, за да влезе в парламента. Поне такива са резултатите от последните парламентарни избори на 12 май. (Но и нито една от тях не е обявила публично до момента, че Блокът се създава с цел следващи избори.)

Вотът на 12 май - и продължаващите трети месец протести, им дават основание да казват, че мнозинството български избиратели са непредставени в 42-ото НС. Така е, настоящите партии управляват с под 35 на сто от гласовете на избирателите. Но как точно 7-те от блока смятат да разширят ветрилото на избирателите си, за да бъдат представени и непредставените?

Принципната основа, която декларират сдружилите се, изисква да ни кажат - още в началото - трите, петте, седемте или бог знае колко принципа, върху които почива тяхната единна воля за политическо представителство и власт. Не декларации.

След като са Реформаторски блок, то нормално е да декларират неотменимите реформи, като ги НАЗОВАТ. Все още не са го сторили, което мен лично ме кара, предвид и политическата нееднородност на формата, да се въздържам от кредит на доверие.

Защото тези цели се декларират най-напред. Иначе противостоенето на властта си го знаем по подразбиране.

К'во праим с ГЕРБ

Партиите от Реформаторския блок не са отговорили на въпрос, който е от особено значение за тях - какво е отношението им към ГЕРБ. Но трябва ли?

От една страна в блока са партии, критици на управлението и партията на Борисов - с изключение на умилквалите се вече бивши седесарски шефове, от друга - това не е дясно обединение, въпреки наличието на ДСБ, СДС и "Синьо единство", първите две са членове на Европейската народна партия, също като ГЕРБ. И макар зам.-председателят на ДСБ Петър Москов да каза, че целта им не е да правят "поредното дясно обединение". От друга - ще се присъединяват и други.

Всъщност някои от партиите там са десни наужким. Това е като да си гей, но пред (българското) общество да се представяш като хетеро - с деца и съпруга, дори и с любовница.

За да бъде объркването пълно - или просто Зелените да имат другарче за игра - в началото на август Меглена Кунева заяви: "Нямам нищо против и Светльо Витков да влезе в Реформаторския блок". Чудесно. Ако стане, освен наужким десни, ще има и наужким партии. При това, яростни противници на ГЕРБ.

Странно е, че Меглена Кунева, която хвърли оставка след 12 май, (която очевидно няма да се състои), някак... естествено... влезе в ролята на говорител на Реформаторския блок. Все още няма решение по предложението на "Синьо единство" всяка от партиите да бъде лидер на Блока за по 6 месеца - на принципа на ЕС.

Междувременно ДСБ обявява какви методи за извънпарламентарен контрол ще започне през новия политически сезон. А от партията на Кунева казват как в Реформаторския блок се обсъжда разширяването на формата му с граждански организации, известни личности и демократи, познати на обществото. Странно, как ще бъдат приети - с вишегласие или консенсус, защото някои от лидерите на партиите вярват в правото на избор стига те... да избират :)

Отстрани изглежда като че ли ДБГ иска да доминира в платформата. Единствените големи "планети" в тая галактика са ДСБ и ДБГ и опасността за блока е, че всяка може да се опита да привлече повече "малки" в своята орбита. Засега изглежда, че партията на Кунева единствена осребрява мястото си в Реформаторския блок, тъй като изглежда по-близо до ЕНП, където очаква да я приемат.

Стана ясно, че интерес към т.нар. платформа са заявили и от НДСВ, които бяха в коалиция с партията на Дал за изборите на 12 май. Объркващо, като се има предвид, че НДСВ беше част от тройната коалиция, но какво от това - и г-жа Кунева беше. Но как тогава се вписва защитата на бившия лидер и настоящ член на НДСВ - гражданинът Симеон Сакскобургготски, който "блогува" в полза на настоящата власт и срещу протестите, които плашели деца и инвеститори?!

Неубедително стои в Блока и партията на отцепниците от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов - НПСД. Като членска маса тя е ДПС 2, като цел - анти ДПС, въпреки ясно заявените от Исмаилов десноцентристки позиции.

"Гласувам за ДСБ, не ми допада движението на Кунева, СДС са ми противни, Зелените... какво правят тия леви тук?! Изобщо как ще гласувам на едни скорошни избори?"

Просто си избери нещо от Слона.

Oще: глас народен  движение българия за гражданите  дсб  зелените  меглена кунева  реформаторският блок 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 26.08.201322:38

>Голямата цел на Реформаторският блок е, да бъде креативна алтернатива на това което се нарича управляващо мнозинство в момента

Ето това.

И да, значително по-добре е да имаме поне що-годе сносна дясна политическа сила (ГЕРБ категорично не се квалифицира), била тя и леко тип орел-рак-щука (спорно, но и според мен Зелените нямат никаква работа там), отколкото да нямаме никаква алтернатива на уродливото политчудовище БСП/ДПС/Атака (отново повтарям, ГЕРБ не е такава).

Тази статия аз лично я чета като някакво романтично съжаление, че Реформаторски Блок не е ебем-ти-яката-и-непоклатима обединяваща платформа.
Ми не е.
Нищо не е перфектно.
Вместо, обаче, да скърбим по този неминуем факт, както прави авторката, можем да се зарадваме на това, че се ражда алтернатива, и от енергията на политиците от РБ да намерим сили и ние, гражданите на РБ.

И не, това не е до болка познатото отвратително "всички са маскари, ама тия са най-малкото зло".
Реформаторски Блок не изглежда да са зло.
Поне засега.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.11.2012, 20:15

9 Gele | 26.08.201322:36

Виждам на снимката Радан Кънев, който беше сред протестиращите от юни:
http://www.segabg.com/article.php?id=652961

Отишлите на политическото бунище, се обединяват зад идеята юнският протест да ги вкара в Парламента. Само че двуличието на протеста започва да прозира. Освен провалени политици и платени НПО и пиар активисти, на протеста остават предимно наивници или хора, които си затварят очите за фактите в името на някаква "антикомунистическа идея". Идея, която умря преди години, когато номенклатурчиците станаха едри капиталисти и се влюбиха в "дясното".

Анализ, подкрепепн с много факти - линкове, изображения и видео материали:
http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/protesti_2013/
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

8 Феята на Смъртта | 26.08.201322:12

По принцип, рядко си позволявам да коментирам политическите си пристрастия, още по- малко, да ги отстоявам пред някой, но... тази статия ме провокира.
Първо- моето мнение относно процентите които всяка от тези партии няма да вземе за да влезе в парламента. Ами, на 12ти Май, българите имаха право да гласуват. И, ако огромна част от тях не се беше драпала по..... гърба, ако гласувалите бяха поне 81% вместо 51%, картинката в парламента щеше да бъде съвсем различна! Сега се протестира- еми, ако бяха гласували всички, сега нямаше да има протести! Второ- Реформаторският блок по своята същност е едно уникално явление. И общото между тях е, че никой не иска комунизЪми, социализЪми и прочее изЪми! По някакъв начин, дясното трябва да бъде събрано. Видно е, че не може да има само една или две десни партии у нас, поради твърде големите различия във вижданията. Но, може да има някакъв вид съглашение между всички, обединени върху няколко десни идеи валидни за всички. Голямата цел на Реформаторският блок е, да бъде креативна алтернатива на това което се нарича управляващо мнозинство в момента. Този напреднал свят който познавате, държавите в които голяма част от хората бленуват да емигрират, никога не е имало социалистически идеи и за това, те са на такова ниво в момента! Трето- ДБГ е един изключително сериозен проект, който смея да твърдя много малко хора на този момент разбират, просто защото е надскочил времето си за България. Четвърто- Меглена Кунева е отличен политик, единствен българин бил на такова високо ниво и попил от висшият пилотаж на европейската политика! Пето- аз съм отявлен фен и симпатизант на ДБГ. И шесто- на 41 години съм и не искам да ме управляват комунисти, социалисти и прочее исти! От 1972 до 1989 ми беше достатъчно. Искам да видя единно дясно управление на България! Истинско дясно! Без значение дали в него влизат зелени, тъмно сини, светло сини, оранжеви и пембени. Щом не е червено, значи е добро!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

7 daysydogy | 26.08.201321:44

А „статийката“ е смешена по простата причина, че животът е прекалено сложен и многобразен, та човешкото съзнание не може да го обхване...
Който не вярва, да се разходи човешката история - пълна е с малко очаквани обрати и развития...
Хайде със здраве - четете всякави глупости и правете още по-жалки коментари...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

6 daysydogy | 26.08.201321:35

„Borracho | 26.08.201317:48 ...Костов дебне в засада! Лукавия стои в непристъпния си замък в Драгалевци и крои зловещи планове с малките си, изкривени от злост ръчички...“

„непристъпния си замък“ на който в двора му първия кокошкар преспива...
Приемливо е ако е жлъчна ирония към дребните драскачи-критикари на Костов...
Ако казаното е „от любов“ - то значи е пълна глупост...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 03.04.2012, 18:43

5 Vasko Kanev | 26.08.201318:57

Много слаба дописка! Писвачката да си подава оставката!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

4 Borracho | 26.08.201317:48

Костов дебне в засада! Лукавия стои в непристъпния си замък в Драгалевци и крои зловещи планове с малките си, изкривени от злост ръчички Палав

а всички останали правят чекии на сергей и турски чекии на лютви и руски чекии на "оня гнус чието име на споменаваме".

Аз презирам Пръмова-Кунева, но въпреки това ще гласувам за Блокът на идните избори. Имам ли други избор изобщо?!?! По-добре да пусна рулетка и да видя кой ще се възкачи на трона, отколкото да оставя сегашните комуно-мафиотско-турски изроди там!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.08.2013, 15:38

3 hunde | 26.08.201315:44

Също като четиримата слепци в оная притча, за които слонът бил и палма, и въже, и бъчва с вода и всеки бил убеден, че неговото обяснение е правилното - в зависимост от това коя част на животното опипвали.

Ще обясня как аз го виждам (за разлика от тях):
Тоя с палмата пипа предния крак и достига до хобота, смятайки първото за стебло, а второто - за корона на дървото.
Вторият направо тегли хобота и си мисли, че е въже.
Третият шляпа задника на слона и си представя бъчва.
А четвъртият де е? Той няма ли мнение? И къде е хванал слона.

Извинявай ме за циничната конкретика, но ми стана любопитно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

2 vanko | 26.08.201314:22

А защо трябва да обиждате един от най-интелигентните биологични видове, като го замесвате в статия за някакъв бла-бла блок? Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:35

1 Mira Terziyska | 26.08.201311:34

"...И макар зам.-председателят на ГЕРБ Петър Москов..." - WTF??? Шокиран
   

оценка

+1 -0