Webcafe

Какво ще се случи с банка "Виктория"

Георги Ангелов, ст. икономист в Институт „Отворено общество“
04.11.2014, 18:44 (обновена 08.11.2014, 07:55)

1 от 2 снимки Назад Напред

ктб протест

Снимка: © webcafe.bg

Единственият обявен в медиите потенциален купувач – сравнително малката руска банка Росийски кредит – няма банков лиценз от нито една европейска страна и едва ли лесно ще получи такъв, особено след налагането на европейски санкции срещу Русия

Някои банки нямат късмет и стават жертви на фатални съвпадения. Ето например какво се случи с банка „Виктория" (предишна Креди Агрикол - България).

На 12 юни се проведе Общо събрание на акционерите, чрез което КТБ официално стана собственик на 100% банка „Виктория", а дъщерята на Цветан Василев оглави Надзорния съвет на институцията. На 13 юни започна масово теглене от КТБ, което се пренесе и върху „Виктория", която вече беше станала поделение на КТБ.

Така банка „Виктория" беше заразена от паниката около КТБ и за една седмица бяха изтеглени 56 милиона лева. Към 20 юни има наредени преводи за още 27 милиона лева, докато наличните средства на банката са едва 7 милиона лева.

ТБ „Виктория" изпадна в неликвидност и БНБ я постави под специален надзор

Впоследствие докладът на одиторите показа, че активите и кредитите на банка „Виктория" са с добро качество и банката е с положителна капиталова адекватност. Обаче, банката продължава да е неликвидна - няма достатъчно парични средства, за да работи нормално. Като част от банковата група КТБ, банка „Виктория" не може да получи финансиране нито от своите акционери, нито от държавата. Няма големи загуби от лоши кредити, но въпреки това не може да отвори поради липса на източник на ликвидност.

Тогава какво е бъдещето й?

Вариант 1. Продажба на цялата банка

На теория квесторите на поставената под особен надзор КТБ (или синдиците след започването на процедурата по фалит) могат да продадат банка „Виктория" на нов собственик, който да осигури необходимите налични средства, за да отвори банката. Според последния отчет към края на месец март ТБ „Виктория" има депозити и задължения за над 360 милиона лева като най-голям кредитор на банката (с 90 млн. лв депозит) е нейният собственик (преди Креди Агрикол - Франция, а сега - КТБ).

За да може да отвори, ТБ „Виктория" трябва да има достъп до голяма ликвидност, тъй като не е възможно да се предскаже колко от вложителите ще искат да изтеглят парите си. Със сигурност КТБ ще иска да си изтегли парите, за да ги използва за изплащане на собствените си дългове. Следователно, за да отвори „Виктория", ще трябва да има налични пари или кредитна линия в размер на около 360 милиона лева. Това е значителна сума, която трябва да бъде осигурена от новия собственик.

Нещо повече, новият собственик на банката няма никаква сигурност, че ще може да успокои вложителите и да ги задържи в банката. Възможен е сценарият всички изнервени от чакане вложители да си изтеглят парите при отварянето на й, т.е. дадените от новия собственик 360 милиона лева за временна ликвидна подкрепа всъщност няма да са временна, а постоянна подкрепа.

По този начин ефективната цена на банка „Виктория" скача от няколко милиона лева (колкото КТБ плати за акциите на банката) до стотици милиони. Това ще обезкуражи повечето потенциални купувачи. За 360 милиона лева може да се купи далеч по-голяма банка от „Виктория" и не си заслужава да се дават за малка банка.

Нещо повече, финансовите резултати на „Виктория" не са много добри.

Банката е на загуба от 7 години насам и започва осма - като акумулираните загуби достигат 67 милиона лева

Вероятно тежестта на тези загуби е една от причините „Креди Агрикол" да продаде банката и да напусне България. Просто „Виктория" е много малка банка (предпоследна по размер на активите) и дейността й не може да покрие разходите й. Това я прави непривлекателна и за други потенциални собственици.

Не на последно място, новият собственик на Виктория трябва да мине през тежка проверка, за да получи разрешение да я закупи. След случая с КТБ тези проверки ще станат още по-взискателни.

Единственият обявен в медиите потенциален купувач - сравнително малката руска банка Росийски кредит - няма банков лиценз от нито една европейска страна и едва ли лесно ще получи такъв, особено след налагането на европейски санкции срещу Русия. С други думи, продажбата на Виктория е възможна, но малко вероятно.

Вариант 2. Осигуряване на ликвидност

При фалирал собственик като КТБ, дългогодишна работа на загуба и потенциал за изтегляне на голяма част от депозитите, ТБ „Виктория" едва ли може да получи ликвидна подкрепа от държавата. Тогава остава един-единствен вариант - да се продадат неликвидните активи на банката, за да се придобият пари в брой.

Квесторите на банката вече са извършили необходимата подготовка - предложили са пакети от кредити на други банки и би трябвало вече да са получили оферти за закупуването им. След оценка на най-изгодните оферти, реалната продажба и получаването на плащането може да стане бързо - за броени дни или седмица след евентуалното вземане на решение.

Специалният надзор над банката изтича на 22 ноември. Това означава, че ако скоро не се появи някой изненадващ спасител с дълбок джоб, най-късно до 16-17 ноември БНБ ще трябва да упълномощи квесторите да продадат кредитите и да превърнат активите на ТБ „Виктория" в налични пари.

Ако много клиенти си изтеглят депозитите, ТБ „Виктория" едва ли ще има възможност да продължи да съществува като пълноценна банка и или ще остане бутикова институция, или ще престане да съществува.

Oще: бнб  виктория  депозити  загуба  креди агрикол  ктб  ликвидност  отваряне  продажба на активи  сценарии  търговска банка виктория  цветан василев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.