Webcafe

Димна завеса

Цветана Георгиева
27.05.2013, 15:46 (обновена 28.05.2013, 15:50)
Жена с цигара

Кой ще ходи в закрити заведения през лятото?

Цигарите ще ни спасят, мили хорица. Толкова е просто. Ако не вярвате, питайте БСП и Пламен Орешарски. То криза, работни места, данъци, потребление, туризъм - всичко ще светне, когато кръчмите пак преливат от щастливи пушачи и благодатен тютюнев дим. Истински инкубатор на бъдещия ни икономически възход. Бърза реанимация на погазената ни демокрация и правото на личен избор.

Поне така звучеше „конструктивният разговор" в парламента, където червените депутати и представители на бизнеса се обединиха около идеята, че е нормално, справедливо и доходоносно да се върне старият режим за пушене на обществени места - със съответните зали за пушачи и за непушачи.

„Теорията на пепелника" бе възприета доста бързо от едва проходилата нова власт. Нали иска да връща България на хората ... и цигарите в устите им. Пък и ресторантски организации я заплашиха с протести, ако не им осигури изконното право да развиват бизнеса си. Не с инвестиции в качеството и разнообразие в програмата, а с пълни пепелници и димящи гърла.

Хората, които помнят повече от година назад, колкото време живее забраната, много добре знаят, че помещенията за непушачи бяха обидно празни и нарочно затънтени, както и че не забраната, а обедняването на народа опразни заведенията.

Още малко остана, драги пушачи, преди новата власт да ви върне човешкото право да харчите купища пари по заведения, докато си пушите любимите цигари. И ще си пиете ракията и кафето по стар български обичай - с цигара в устата. Дори да нямате пари и за една вода, няма страшно - поне ще си я пиете, както ви е сладко.

Ако изобщо има нещо европейско в България, това е забраната за пушене на обществени места. Премахването й ще е поредното доказателство, че у нас правилата горят за фас време. И ще е доста глупав първи ход за новата власт, истинска димна завеса, която сама си натресе.

Oще: бсп  заведения  пушене  тютюнопушене  цигари 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

48 Bichkiiata | 31.05.201319:09

От един истински мъж трябва да се издига
или барутен, или тютюнев дим - стара казахска
поговорка, запечатала се в слонската ми памет
в далечното минало, когато ти още не си била родена,
от филма Кавказка пленница.

в същност потник ти си тесно специализиран в запечатване на еделвайси посредством слонска балуба в зафатното ти тричаво дупе:

"Страх
23/05/2011 - 18:19 Иван Дочев Вълков

Постоянно се страхувам , че съм станал австриец и работя като хамалин в предприятие за дограма . Шефа на експедицията ( косовар ) вместо да ми плаща в ЕR ми набива еделвайси в задника с огромната си балуба . Как мислите , трябва ли да консултирам или да започна да отглеждам домати ? "
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

47 Илияна Т. | 31.05.201312:33

Мина, така поставен въпросът ти има логика, наистина си права, но от гледна точка на непушач...Няма как да знаеш, че пушачът отива на кафе, за да пие кафе и пуши, отива на кръчма, за да пие бира и пуши, на бар - за да пие уиски и пуши... Смее се Само в ресторант може да не пуши Смее се И то, щото устата му е заета Смее се В крайна сметка, барът така или иначе е нездравословно място, ето консеснус, нека се пуши само там, след 12, когато се набляга на пиенето, а маниаците по здравословен живот, отдавна са си изяли салатите и са с пижами в леглата...На практика не е невъзможно пушачът да се отучи да пуши в заведения, както вече не пуши на много места, но просто, не виждам смисъл, пак казвам, за мен, докато продават цигари, всичко тожа е безумно...
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

46 qhasper | 30.05.201322:36

Мина, а защо тогава непушачите да не можете да изтраете 3-4 часа в задимената кръчма? Вие сте силни души, вярвам във вас. А колкото до това в кое затворено помещение да се пуши и в кое не тва го определят множество други фактори. В самолетите например няма и вани, в театрите няма шведски маси и тва не е щото нещо фатално ше стане ако има, просто е непрактично.

Нещата са много прости - като не искаш да пушиш не пуши и не стой където има много пушачи, като не си гей/лесбийка не се пецкай със същия пол, като те дразнят всички не излизай навън. Никой не е длъжен да спре каквото прави и да те пита имаш ли нещо против лично ти. Гарантирам ти, че ти самата също дразниш много от околните със собствените си навици, но ако някой рече да те цака със забрани ще опищиш орталъка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

45 Мина | 29.05.201315:35

Трендафиле/Потнико, ако обичаш да не ми пишеш и оскверняваш името, нещастнико! Само гнус се излива от устата ти! И от непушене ,и от въздържание никой не е умрял. Ама дотам стигат единствено приликите. Не мисля, че 35 години наркотизираният ти мозък може да го разбере, затова няма и да се хабя- млъкни, защото няма да те удостоя нито с дума внимание повече!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

44 Мина | 29.05.201315:29

Илиана, благодаря за комплимента! Обаче наистина не разбирам за какво ства дума!?? Избор казваш? АМа защо искате точно заведения за пушачи, а не самолети/болници/складове/офиси/влакове/магазини/кина и т.н.т.н.т. за пушачи? Може да ти се вужда странно, но наистина не разбирам защо!??? Каква е оргомната разлика да не ти е кофти, че не трябва да пушиш в детската градина (пазиш децата), в офиса (пазиш колегите непушачи) или пък в самолета (пазиш ВСИЧКИ да не се подпалими да загинем), а ТОЧНО заведението ти е проблема! Защо трябва ВЪТРЕ да се пуши!?? На концерт/театър- пушиш в антракта, ама за излизане са малко от заведението/ресторанта- сакън и дума да не става? АМа защо едното е ОК, а другото - нЕ??? Логиката ли не виждаш, чее съвсем същото какво ли?? Да, наистина, ако падне самолета, последиците са много по-големи, отколкото ако се повредят компютрите от дима, ама ако се замислиш верно ли е така- компютрите отдалеч и космически кораби контролират! Сервитьорката може да умре преждевременно и да остави сирачета, заради натрупване на отрови, ВКЛЮЧИТЕЛНО и от твоята цигара. Всяко нещо има логика и има и последици, защо говорите за избор като не става дума за това ДАЛИ да пушите икли не, а просто КЪДЕ!?? И много места са органичени за това от десетилетия! Какво толкова сега е станало!???
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

43 Илияна Т. | 29.05.201315:01

Смее се ти я измисли, бе, виж си по-долу въпроса Много щастлив Иначе почти позна - баща ми е от София, майка ми от Бургас - някъде там се пада Стара Загора Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

42 Илияна Т. | 29.05.201314:33

ТрендафилЧО, гълташила съм го и още го гълташа Смее се В началото от незнание, после за кеф добре де, добре Иначе съм съгласна за нацията, но не и за нападките Намига НЕВИЖДАМ ОТГОВОР НА ВЪПРОСА СИ, ОБАЧЕ, а това е смисълът за мен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

41 Илияна Т. | 29.05.201314:03

ТребдафилЧО, ако четеш по-Фнимателно, ША разбереш, че в предния ми пост точно тъй пише: не навсякъде на Запад е така! Лично дадох пример с Гърция, ма, хайде да дам и с Австрийсите Алпи, които удимихме дружно с местните баш тая зима...знам аз, ама Пройчо тука не знае...къде е спорът?...А Минка не познавам, нищо лично, не знам нищо за нея, просто попитах, сори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

40 Илияна Т. | 29.05.201313:32

Мина, видиш ми се интелигентна жена, НАИСТИНА ЛИ НЕ РАЗБИРАШ къде е ключът от бараката? ИСКАМЕ ПРАВО НА ИЗБОР!!! След като пушенето не е ЗАБРАНЕНО, ПРОТИВОЗАКОННО, искаме да има заведения и за ПУШАЧИ. Всеки има избор - дали или не да пуши, дали да умре със здрави или не дробове, ако са се загрижили за здравето НАИСТИНА, просто ТРЯБВА ДА СПРАТ ДА ГИ ПРОИЗВЕЖДАТ И ПРОДАВАТ!!! Другото е лицемерие от всички страни, защото прибират и пари, не ти ли е ясно??? Значи, отговори ми, моля, ясно и конкретно на въпроса - КОЕ ПРЕЧИ ДА ИМА ЗАВЕДЕНИЯ САМО ЗА ПУШАЧИ, както и за непушачи, нека първите са по малко, нека са 3, 2, едно поне, но къде е логиката да няма?! Чувствам се идиот, и не ми изллизайте с мантрата "На запад е така", щото като мислещ човек съм длъжна и там да търся логика, а не само да подражавам, отделен е въпросът, че не навсякъде е така. НИЩО ОБЩО няма дали мога да издържа, аз не пуша по цели дни, ама КАТО ИСКАМ ДА ПУША, трябва да МОГА!!! Докато това е ЗАКОННО! Другото е чист БУЛШИТ. И престанете да се дърляте като малки деца за такова нещо - разликата между едните и другите е само една цигара, всички пушачи са били непушачи, никой не се е родил с фас в уста, много пушачи стават непушаяи всекидневно, ако не ти, близките ти могат да пушат или да ги спрат...обикновено на човек с възрастта наситина спира да му харесва идеята да се трови, но ако изпитва още удоволстиве, ТРЯБВА ДА ИМА ИЗБОР! Чакам смислени аргументи, спестете си глупостите, които могат да се избълват в хиляда теми...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

39 Мина | 29.05.201312:12

Е, намалих ги. Аз виждам неоспоримо доказателство, че пушачите са в състояние ФИЗИЧЕСКИ (сори, нама почерняне за натъртване! Плези се ) да не пушат от 2 до 12 часа (в самолет например, но и на мноооооого други забранени места, за които никой не протестира). Следователно причината толкова да пискат не е физическа! И аз питам- каква е тогава? И нали се сещаш, че май каквато и да е, тя може СЪЩО да се приложи към ситуацията със самолетите и т.н.т.н.т., където са я приели, тогава за какво изобщо става дума?? Сега по-ясно ли е?
   

оценка

+0 -0