Webcafe

Само Борисов заслужава бонуси

Петър Николов
24.02.2012, 13:55 (обновена 27.02.2012, 09:38)
Росен Плевенлиев

Преди да защитава чиновници като Нешева и награждаването с бонуси, държавният глава е редно да се образова за работата, която "кипи" в НЗОК

Президентът Росен Плевнелиев защити раздаването на бонуси в държавната администрация.

Държавният глава смята, че бившият вече управител на НЗОК Нели Нешева е трябвало да получи повече от това, което си е дала. "Може ли, когато един човек като д-р Нели Нешева, който управлява 4 млрд. лева на година и носи огромна отговорност за всяка своя грешка, да получи 12 000 лв. бонус? Не "може", а трябва. Трябва да получи повече..."

Не, не трябва.

Първо, отговорността не я носи д-р Нешева. Тя е политическо, а не експертно назначение, така че я носи управляващата политическа партия ГЕРБ. С парите за болниците ГЕРБ прави тяхната си политика - дава на "своите", така както са правели и другите дотогава. Няма експертиза, има политическа поръчка. Така че отговорността на Нешева е нулева - тя просто е "бушонът", който подписва.

Второ, надзорът на НЗОК, а не д-р Нешева, има думата при деблокирането на милиони от оперативния резерв на касата, за да плащат на доставчиците на лекарства. Така както направиха в края на м.г., когато похарчиха 180.3 милиона лева от близо 226 млн. лева, за да се разплатят с производители и доставчици на медикаменти.

Трето, д-р Нешева не пое никаква отговорност от продължаващата вече при четвърто правителство липса на информационна система на НЗОК. Но и тя, и други успешно консумират липсата й във вид на бонуси.

Само да припомним, че шефката на НЗОК при тройната коалиция - и сестра на известната социалистка Илиана Йотова, обеща НЗОК да има най-сетне информационна система, която се прави още от кабинета Костов - по-точно от декември 1999 г.

Липсата на тази система в момента на практика изключва болниците от контрола на касата. Ако от НЗОК са така добрички да представят разбивка на санкциите, които събират, ще стане ясно, че на техния прицел попадат главно личните лекари и ДКЦ-атата. Както призна още през 2010 г. д-р Нешева, касата работи с 26 различни софтуера, а този, който отчита лечебните заведения, не е вързан и към основната система.

"Свръзките" не се подобриха, за да се даде възможност да се упражнява контрол в реално време над фалшивите клинични пътеки например.

Например достъп до електронното здравно досие имат само гражданите с електронен подпис. Лекарите също би трябвало да имат достъп до досиетата на пациентите си, но пак им трябва електронен подпис. Реално електронно отчитане на общопрактикуващите лекари всъщност няма. Въпреки че отишлата си д-р Нешева нещо пообеща да направи. Но ако има такова, няма да има толкова глобички и съответно бонуси, нали?

Ако касата имаше действаща е-система, щяхме да разберем и защо разходите за лекарства са в неизменен възход в последните години - независимо от всички други показатели.

Така че съвършено не е ясно за каква толкова добре свършена работа се е самооценила д-р Нешева. НЗОК има някакъв план за приходите, това е ясно. След като по закон джипитата са толкова обременени с документация за попълване и писане, то глобата е заложена по подразбиране. Затова и мнозина от тях предпочитат да платят за отказ от глоба, защото все за нещо ще ги изкарат криви. Няма информационна система, няма електронни досиета. Ето как липсата на е-услуги храни чиновниците по най-добрия начин, при това с пари за гурме храни.

Няма за какво да се самонаграждават чиновниците в държава, която е челник по корупция, която изостава спрямо предишни години по условия за правене на бизнес, в която бюджетът се формира не като пари за свършена работа - т.е. програмно бюджетиране, а като раздаване на калпак и мъртви щатове, както е при МВР.

Разбира се, има един, който може да бъде награден с бонуси. Премиерът. Той е навсякъде, следи всички, сменя който си иска когато си иска, и най-вече - носи огромната отговорност. Не и Нешева и сие. Президентът поизбърза със защитата.

Най-смешното е, че временен шеф на НЗОК до избора на постоянен става една от заместничките на Нешева - Мариана Василева. Тя е взела по-голям и от шефката си бонус - 15 000 лева. Интересно, срещу какво - и ще го връща ли, или ще си го харчи?

Oще: бонуси  държавен глава  нели нешева  нзок  президент  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

26 Ицо | 27.02.201210:05

Наглост Наглост !!! Ако бяхме народ - да излезем на протест за това изказване на президента и да поискаме да се махне.

Моето мнение е - за добра работа трябва да се получава заплатата. А който не работи добре - да го уволнчват !!! От каде на каде и бонуси когато няма пари за нищо.

Така е в Америка например. Затова всеки държавен служител там все гледа как да ти угоди и да ти направи живота по-лесен. За разлика от българския чиновник, който като отидеш да ти свърши някаква работа за която е длъжен, той ти се прави на велик и гледа с презрение на теб. И само гледа как да те мотае, с надеждата да му дадеш някакъв рушвет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

25 Ближи си сладоледа | 25.02.201215:24

MacAllister,
съгласявам се с мнението ти за нещата. Чета ти постовете с голямо внимание и интерес.

Имаме много хубави приказки, казали сме много неща с тях, имаме готови рецепти за живеене, една от тях е приказката за Неволята. Забравили сме я, а не трябва. Та, сега живеем в "интересни времена" като в китайското проклятие, ако сами не си помогнем и Господ не може да ни помогне.

Хигиена, душевна хигиена и малко ум се иска, ама навреме да ни дойде.

Svelini ,
да, радвам се когато срещам хора, които са с отворени възприятия към света, както повечето хора, които коментират тук, не между другото.
И аз обичам сладолед , да си го хапвам с хора, с които ми е уютно.

Хубава събота и още по-хубава неделя, пожелавам на всички!

П.П. А за Борисов , дупе да му е яко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2011, 04:37

24 Katya Blagoeva | 25.02.201215:15

Аз пък през цялото време се смущавам от достойнството на (надявам се поне д-р) Нешева. Защото докато тя си оценява достойнството народа ще вземе да се гътне.
То и Мирослав Найденов ме изненада, че се били хранели добре, щото не вярвам да включва и останалите 90% българи.
Изобщо - не им липсва наглост на управляващите ( защото хаотичното околодействие не може да се нарече управление).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

23 Чинчифон | 25.02.201214:08

Щом Плевненлиев обявява лично,че само Борисов заслужава бонуси,това означава,че бонусите идват от самият Плевненлиев.Иначе ще излезе,че и той е гьон сурат.Защото всеки,който поема държавна работа,сключва договор за цената на своя труд.Ако цената му си вижда малка,той е свободен да си върви!Тъжното в случая е,В.Левски,бащата на"държавна работа"не само че не е взел нищо,но е дал живота си за своя народ.А тези упорито го ограбват,за да трупат...имоти!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 17:11

22 Svelini | 25.02.201212:39

Ближи си сладоледа,
много може да се напише за ББ. За тези близо три години бяха сътворени толкова недомислици /а и мислици/. Надявам се нашите коментари да изиграят някаква роля за това българите да не мислим първосигнално, когато трябва да избираме кой да ни управлява. Ние сме виновни, че цялата власт в момента е в ръцете на такива наглеци.
Иначе аз чета е-вестник и много обичам сладолед.
Хубав уикенд!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 00:58

21 Krivcho | 25.02.201200:33

Идва ми да псувам от наглия гьонсуратлук.Гусин Президентино,не стига че стана Височество чрез изнасилване на демокрацията ами имаш и наглоста да ни учиш на морал?Когато си отговориш на въпроса що е Демокрация и може ли да съществува с клептокрация,тогава ме учи. ПОМООООООЩ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

20 MacAllister | 25.02.201200:21

Ближи си сладоледа, пишат ги бе пишат ги, и тука пишеше и на други места пишеше, то и в Държавен вестник пише с кого е бил съдружник ама хората като омаяни не искат да го обсъждат. Като предаде Уорлик какво казва телеграфа и почнат да какнижат "основните" медии и се сменя темата - точно по почина на Цецко - ти го питаш той кво е свършил, той в отговор ти обяснява Костов какво не е свършил (например). Накарая на хората им писва да не ги слушат и да ги приемат за жълта преса и почват да се ебават, че то друго не остава. Докато има достатъчно хора да се радват на просташко-селската диктатура на простарията и изборите могат да се фалшифицират спокойно и да се приватизира и превъртизира всичко - и да каже някой нещо, нещото ще потъне под лавина от приказки за измислени престъпници и дежурни врагове. Едва ли има и 10% от хората да са относително независими и да не блеят подир синия екран и те са такива, защото най-често са хора дето ги бие на индивидуализъм. Не можеш да очакваш от тях бунтове и манифестации, поне не често, тъй че каквото каже телевизора това е станало, другото се води някаква жълта преса и атака от БСП - другата глава на същия Цербер. Едната глава псува другата и си върви кервана, хората се радват на свадите, едни се кефят как едната глава треперела от заканите на другата, други се омайват от социалните общания на "треперещата" глава, но тялото дето се храни е все същото, пържолките, така да се каже, все влизат в същото куче, а то за разлика от ония полицейските, дето щяха да ги награждава Слънцеподобния, е тргънало да работи на нивата, или поне така казва. Кеква може да я свърши там народа в едни по-нетеливизионни времена е знаел много добре, само че сега някак си го е позабравил. Гладни седят и искат пъдаря да ги нахрани - по-големи будали от това не може да има, за съжаление са наши сънародници Тъжен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 19:22

19 cultov | 24.02.201222:42

ГЕРБ - Гарант за Еволюиращо Раздаване на Бонуси... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

18 Ближи си сладоледа | 24.02.201222:33

13 Svelini , темата за ходенето на Борисов в Банско да покара ски не с кой да е, а с Цеко Минев, чиято фирма затвори тази зима лифтовете на Витоша!!!

Защо Борисов не отиде пеш на Витоша да покара там ски както софиянци го правят?

Защо вездесъщият Борисов НЕ МОЖЕ да се справи с една фирмичка на Цеко Минев , дето извива ръцете на държавата? Дали защото май, май има някакъв финансов интерес самият Борисов? Та чак ходи на Банско личният курорт на същия Цеко Минев, да си покара ските.

Ето линк към темата за Банско, Бойко и Цеко .
http://e-vestnik.bg/13974/boyko-saydisa-proklet-tseko-v-bansko-i-pokaraha-ski/

П.П. Май Маджести, права си не заслужават да си разваляме хубавата петъчна вечер. Мммм прияде ми се крем-карамел Много щастлив Ох, много ми се прияде Смее се .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

17 Оня Дето Го Трият | 24.02.201222:21

Тоа па Плевнелиев мълча, мълча и се изсра на метеното накрая - кви бонуси, кви 5 лева луд!?!?!
Все повече ми става ясно що и жена му не ще да стои до тоя....
   

оценка

+0 -0