Webcafe

Москва не вярва на Фандъкова

Тома Захариев
13.08.2010, 15:10 (обновена 16.08.2010, 16:27)
 йорданка фандъкова

Кметът Йорданка Фандъкова покани бременни московчанки да раждат у нас...

В жегите е нормално да действаш преди да помислиш. Но ако тук съобщението на столичната кметица Йорданка Фандъкова, че е поканила засегнатите от смога бременни московчанки да родят в болници на София буди първосигнално чувство на солидарност с няколко удивителни, в московските жеги подобно предложение със сигурност е поразредило смога със смях.

Ты это серьезно?

Доколкото разбирам от бременност, преодоляването на 2371 километра за жена с бебе в корема едва ли ще бъде най-спокойният и здравословен момент от този тъй съкровен деветмесечен период в живота й - та дори да говорим за всеизвестните с олимпийската си издръжливост рускини.

"Става дума за здрави бременни жени, които могат да раждат планирано", уточни Фандъкова, която с прибързаната си "Да спасим бебетата на братушките" PR кампания пропуска най-малко три съществени неща.

Обикновено при нормално протичаща бременност се разрешава да се лети със самолет до 32-ата седмица (а при проблемна е възможно да се забрани дори в ранните месеци). Бременността май трае около 40 седмици - така че не е ясно какво ще правят тук жените цели осем седмици преди да родят - Фандъкова няма как да им гарантира подслон.

Освен това в някои авиокомпании за полета се изисква документ от гинеколога за протичането на бременността и седмицата, в която лети жената - най-вече при напреднала бременност, в каквато се очаква да накацат тук клетите московчанки. А някои от авиокомпаниите отказват да приемат на борда си бременни в късните месеци - дори и при наличието на този документ.

Добре - ще се качат на влака.

Предстои им едно изключително екстремно 50-часово пътуване, шумът и вибрациите по време на което директно могат да изкарат бебето с революционна песен на уста - някъде по средата на пътя.

Освен това да отправиш покана към посестримите си да родят в страна, в която здравеопазването е меко казано, на ниво "Опасно за вашето здраве!" е твърде безотговорно. И ако Фандъкова е била подведена от сантиментални майчински чувства, сега би трябвало да оттегли предложението си поради същото това майчинско чувство - понеже става въпрос за това България да се ангажира с чужди човешки животи и да гарантира безпроблемност в раждането.

Защото ако обшинските акушеро-гинекологични болници, чийто капацитет - по думите на Фандъкова - позволява да бъдат приемани по 100 жени седмично, могат да си позволяват краварско отношение (и небрежност) към местните родилки, на мъчениците от Русия е редно да се демонстрира пословичното българско гостоприемство.

В момент, в който лекарите на всичкото отгоре предупреждават със стачки, не е уместно да каниш московчани дори на плаж (който е минал през ужаса на инфекциозното детско отделение във Варна, знае защо).

На Фандъкова, която наскоро ни забрани да се къпем във фонтаните със съответните предупредителни табелки, ще й се наложи да сложи и табели "Усмихвайте се и бъдете внимателни" за акушерките в родилните отделения...

Oще: бременни  йорданка фандъкова  лекари  москва 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.02.2010, 11:56

4 SILANCE | 18.08.201018:26

Това не е първата й изцепка,въпреки твърденията й,че имала експерти!А и мис- ля,че остана неразбрана от публиката на "Новини"-те - тя дори не подозира,че времето на съвсем кухите лозунги е отминало.Пък и толкова си може...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.06.2010, 11:19

3 dav4eto | 18.08.201014:30

НАИСТИНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕОБМИСЛЕНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ - ТОВА СА БРЕМЕННИ НА ХИЛЯДИ КМ РАЗСТОЯНИЕ И НА КОИТО ИМ СЕ ПРЕДЛАГА БЪЛГАРСКИ ЗДРАВНИ УСЛУГИ. СМЯХ!А КОЛКОТО ЗА ИНФЕКЦИОЗНО ОТДЕЛЕНИЕ ВЪВ ВАРНА ТАМ КОШМАРА Е ПЪЛЕН КАКТО СНОЩИ КАЗАХА ПО ТВ ОТД Е ПЪЛНО С БОЛНИ И И НЕ ДОСТИГА ПОСТЕЛЪЧЕН МАТЕРИАЛ И СЕ НУЖДАЕ ОТ РЕМОНТ КОЕТО Е ВЯРНО Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.08.2010, 10:27

2 Гражданин | 14.08.201017:12

При такива изцепки и ние никак, ама никак не й вярваме !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

1 Art Pepper | 13.08.201017:42

Дам, тъй като познаваме другарката Фандъкова и колко побира багажника и (интелектуалният, не онзи над задния мост), то тогава тази статия е леееко излишна. Въпреки че е точна и съвсем на място - статията, не Фандъкова.
   

оценка

+0 -0