Webcafe

Гората – последната ни крепост

Цветана Георгиева
08.11.2012, 13:05 (обновена 09.11.2012, 09:22)
Еколози в гората

Зелена природа, а не сив бетон

Моята гора е моята крепост. Този лозунг липсваше на сутрешния протест срещу строителството на нов път през Борисовата градина, но със сигурност важи за всички, събрали се пред сградата на Столична община. И не само.

Това не е нито обикновен лозунг, нито закачливо прекроена народна мъдрост. Такова е разбирането на повечето българи, когато научат, че се готви сеч в парка, гората, планината.

Независимо от светлите намерения и красивите обещания, българинът не иска рев на багери и виещи се шосета в гората. Не иска тя да има бетонната съдба на Черноморието ни.

Помним протестите на Орлов мост в защита на Витоша и саморъчното гасене на североизточния й склон (пожара в резерват „Бистришко Бранище"), помним окупацията на Общинския съвет във Варна заради Алея Първа. Това бяха най-запомнящите се, силни и искрени протести в последните месеци, а защо не и години.

Нещо повече, битката за зелено е може би единствената обща кауза, която ни остана. Тя изкарва на улицата не само еколози, както услужливо се твърди, а най-вече обикновени граждани от всички професионални поприща, социални слоеве и възрастови групи.

Това се доказа и от първия, макар и малоброен протест срещу прокарване на нов път през местността „Погребите" в Борисовата градина.

В условията на сериозно информационно затъмнение и минимален медиен интерес, хората от квартала пускаха възражения и задаваха въпроси. Основното питане - кому е нужно да се строи нов път и каква е ползата?

Формално отговор бе даден от главния архитект Петър Диков, който може да се резюмира така: проектът е заложен в устройствения план, новото трасе ще разтовари трафика, няма как да стане без жертви. И, разбира се, обещанието - на всяко отсечено дърво - три нови.

Местните не искат подобна компенсация, гарнирана с пресен асфалт. Дори предпочитат да киснат в задръстване, вместо да изгубят красивата си гледка.

Дори да наречете това мазохизъм или инат, хората от „Лозенец" няма да се откажат от битката. Гората е последната им останала крепост.

Подкрепата за тази кауза расте бавно, но сигурно. Няма как. Все пак, гората е последната ни крепост.

Oще: борисова градина  инфраструктура  лозенец  погребите  сеч  строителство 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2011, 11:34

3 bridgeking | 19.11.201223:33

Местните не искат подобна компенсация, гарнирана с пресен асфалт. Дори предпочитат да киснат в задръстване, вместо да изгубят красивата си гледка.

Ти как решаваш от името на 200-300 хиляди души,какво искат???

Така стана и за закона за горите ,като природозащитниците блокираха орлов мост
Значи вместо да се създават работни места,и да влизат пари в България и да ни драпа икономиката напред( от черноморския туризъм влизат 2 млрд евро годишно в България) те убиват и малкото възможности ,които имаме...
Сега заради тая глупост,австрииците ше направят няколко милиарда евро от ски туризма през зимата,а ние пак ше си стоим царвулите на Европа......Защо Австрия трябва да прави милиарди евро всяка година на наш гръб??Защо тея пари да не дойдат при нас ,и при нас да се създават работни места??ЗАЩО??

Това природозащитниците са най най големите нещастници!!!!! Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.09.2012, 16:23

2 Evgeny Petrov | 14.11.201212:49

Що пък да не подкрепяте строителството? Нали ви е все едно, дали ще живеете в бетонно-асфалтова кочина. До толкова ви стига акъла и изискванията към околното пространство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 14:28

1 Nikolay Arsov | 12.11.201214:29

Хората от "Лозенец" не само тази група, които са против. Аз и много мои приятели и съседи подкрепяме стоителството на този път.
   

оценка

+1 -2