Webcafe

Вълчи времена

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
07.04.2015, 19:36 (обновена 15.04.2015, 11:51)
Джордан Белфърд

Снимка: © Getty Images

Когато човек е издал многократно тази тайна, доста парадоксален оксиморон е да се опитва да ти пробута каквото и да е срещу заплащане, особено съвети.

Големи фенове на киното трябва да са всички онези, платили по 800 кинта, за да слушат лекцията на Джордан Белфорт как се продават химикалки. Разбира се, организаторите на събитието ще пробват да ви убедят, че срещите с бизнесмени от подобен калибър струват много повече, но то е само защото твърде много са си повярвали, че са добри продавачи.

Всеки билет за събитието увеличава самочувствието им на маломерни вълчета, останалото е бла-бла, както казва самият Белфорт. Така де, той винаги е твърдял, че трикът с търговията е в това да накараш някого да си мисли каква огромна нужда има от нещо, като същевременно няма такава.

Когато човек е издал многократно тази тайна, доста парадоксален оксиморон е да се опитва да ти пробута каквото и да е срещу заплащане, особено съвети.

Но съветването е единственото, което е останало от вълчите времена на Джордан. След като властите му щракнаха нашийника с веригата, някогашният обитател на дивите финансови степи вече е по-скоро цирков пудел, отколкото истински звяр. А това превръща пърформансите му пред публика много повече в декоративна постановка, отколкото в реална школа за харизматични хищници.

Пък и човек няма как да не си мисли за пропуснатия „Оскар" на Лео, винаги когато чуе прочутия анималистичен епитет. Ето защо твърдим, че срещата е полезна главно за феновете на киното. И на тях, и на останалите напомняме, че лентата на Скорсезе беше фарс, не възхвала на високия ни гост, но този жанр очевидно не свършва с края на филма.

Каквото и да мислите за Белфорт, колкото и да харесвате чара на избелената му усмивка, неговата визита у нас изглежда като читалищна изява, понеже ние отдавна си имаме наши хищници, а те ревниво бранят тайните си за продажба на въображаеми химикалки.

За какво ни е Вълка от Уолстрийт, като си имаме Сокола от Сарая, Тигъра от Банкя и Мечо от Лафка?

Легендите около тези обитатели на родната джунгла далеч надминават славата на Джордан, а и натрупаните средства са несъпоставими. Главната разликата обаче е в това, че при нас звероукротител с каишка липсва, прокуратурата е пълна с цаци, така че нашите продавачи дори не се опитват да ни омайват с излишни приказки.

Те са наясно, че хищниците нямат нужда да се обясняват на жертвите си, пък било то даже и постмортем. Затова и никой от тях не смята един ден да ни държи сказки за начина, по който са ни метнали. Не че би било безинтересно да изкарат по някой лев и по този начин.

Нашата финансова джунгла е различна от отвъдокеанската. Вълци, естествено, бродят и в двете, препродават акции, събират боклука, източват „Кремиковци". Представители на други животински фамилии ръфат апетитни парчета плячка с настървение. Но това винаги е на тъмно и под заплахата всяко признание да доведе до раздор вътре в глутницата, така че някой довчерашен хищник да забегне с подвита опашка в странство.

Джордан Белфорт твърди, че обича да ходи в развиващи се икономики, защото намира за забавно да общува с местните и да им разказва баснословния си опит, докато публиката се опитва да открие прилики с Ди Каприо. Далеч по-забавно би било за него обаче да знае, че ако беше върлувал из нашите ширини, най-вероятно нямаше да има кариера на лектор.

Съдбата му щеше да е на истински вълк - или щеше да продължава да разнася апетитни късове из гората, или кожата му отдавна да краси стената на някой друг по-едър грабител. Това се случва с вълците наоколо; рядко подлежат на дресура, още по-рядко биха си разкрили номерата публично.

И ако Белфорт си даваше сметка къде е попаднал, би трябвало да се помъчи по време на престоя си да вземе някой местен урок, не да преподава.

Oще: белфорт  вълка от уолстрийт  вълкът от уолстрийт  джордан белфорт  публична лекция  уолстрийт  финанси  финансови манипулации 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

19 pixie | 09.04.201522:47

Шамито,
Какво има да си смаян? В България това е практика - да нарушаваш закона и да не те хванат, това виждаме ежедневно. Така че да си мошеник тук и да те хванат, те прави много ялов престъпник. За системата никой не говори.
А че трябва да си супер глупав да платиш 800 лева, за да слушаш общи приказки, е друг въпрос. Много ми чудно колко на брой са тъпаците, захранили егото на вълка и олекнали с 8 стотака.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

18 Шамито | 09.04.201515:29

Смаян съм от българската нагласа.Не бил добър престъпник щом е позволил да го хванат.А че каква е тази система позволяваща това–пука ни на сайдера.Е какво да очакваме от такава обществена нагласа.Ами регрес към дъното за сметка на определена прослойка.Ако мислите че всички имат равен шанс да влязат в нея –грешите.Там играе лотарията на парите и шанса.Но колко са комарджиите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

17 pepe | 08.04.201520:50

Жозефинче, пий си хапчетата редовно. Усмивка
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

16 Josephin | 08.04.201518:53

pepe: "... означава, че имаш сериозно разминаване между заплащане и това, за което ти плащат"
Боянче, ама ти сериозно ли?! бой Сарказмът и самоиронията, когато става дума за теб, са си истински цинизъм - същия като на пухчо от Лавка... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

15 Scooby Doo | 08.04.201517:42

Този не е умен, защото са го хванали. Нашите вълци Местан, Доган и Делян са по-умни щото няма и да ги хванат.
Въпроса е колко са прости тия, които са дали по 800лв на хванатия, осъден и лежал в затвора престъпник да ги надъхва как да станат като него?!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

14 pepe | 08.04.201515:56

Вярно е, че въпросния човек е престъпник, който при това е имал неблагоразумието да позволи да бъде хванат /значи не е бил и чак толкова добър престъпник/, интересно е обаче как всички са се загрижили за глупаците, които той можел да завлече с 800 лева /които при това просто някакси изглежда, че заслужават да бъдат лишени от тях - така де, да си склонен да дадеш 800 лева за "мотивация" от такъв човек означава, че имаш сериозно разминаване между заплащане и това, за което ти плащат/. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.03.2015, 12:50

13 Владислав Димитров.1215896615 | 08.04.201515:53

Тук не говорим за резултата от престъплението, а за самото престъпление. Безспорно и при двете престъпление са обществено опасни, те самите деяния, ако не бяха такива, нямаше и да са престъпления. Надолу ставаше въпрос, какво може да се научи от Белфорд. Според мен има какво да се научи, предвид това, че е измамил една от най-стабилните финансови системи. За тази цел, ми се чини, че се изисква малко мозък, тоест човекът е използвал сивото си вещество, за да направи нещо, макар и то да е имало престъпен характер. Като говорим за Ханибал- какво може да научим от него, колко мозък се изисква да извършиш едно убийство. Убийството може да бъде извършено както от ниско интелигентен човек, така и от високоинтелигентен човек. Това е разликата- нискоинтелигентен човек не би могъл да извърши това, което е направил Белфорд.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

12 Rowan | 08.04.201515:03

Мхм, Владиславе, и на мен ми се струва несериозно. Все пак, серийният убиец е отнел само няколко човешки живота, при това без да ги мъчи дълго, а финансовия измамник е обрекъл десетки (ако не и стотици) хиляди на пожизнена мизерия, като е откраднал спестяванията заделяни цент по цент десетилетия за стари години. Наистина, несъизмеримо е отнемането на няколко живота с осъждането на доживотен затвор без право на замяна в килията на бедността, глада и мизерията. Серийният убиец е своего рода хуманист в сравнение със садисти от калибъра на Сорос и наследниците му.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

11 bludniq_sin | 08.04.201515:01

"Мечо от Лафка"?! Драго тука много се изложи. Толкова ли си се притеснил, че не каза истинското му прозвище - прасчо от лафка!!! Такива навеждания говорят доста!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

10 Harry | 08.04.201513:39

ДА!
   

оценка

+0 -0