Webcafe

Нощна стража

Цветана Георгиева
19.11.2013, 16:44 (обновена 28.11.2013, 13:06)
Боян Расате

Снимка: © Sofia photo agency

Те са честни, отговорни и бдят за вашата сигурност в центъра на София. Те са опасни, агресивни и търсят кого от скитащите бежанци да набият. Изберете сами. Патриоти или фашисти? Т.нар. "граждански патрули" обаче, създадени от националистически формации да "помагат" на МВР, не помагат на себе си.

Момчетата пазят упорито мълчание, дори когато нощните им обиколки са придружени от телевизионни камери - и ги преследва групата на популярен блогър, предаващ на живо в интернет. Поведение, което не пасва много на логиката, че няма какво да криеш, когато ти е чиста работата.

Симеон Костадинов, лидер на новосъздадената Националистическа партия на България, отказа да ни осигури среща с тях. Защото "не искат публичност, напротив - бягат от нея и предпочитат да не се набиват на очи". Уточни, че става дума за 11 патрула с от по трима до петима души.

Вълци или агънца?

Костадинов ни ги описа: образовани, около 30-40 годишни, работещи, а извънредният труд, който полагат - основно по ул. "Пиротска", на 12-часови смени, е доброволен и мирен. Нямали общо с яките момчета с бръснати глави, кубинки и трибагреници по кожените якета, които нашумяха покрай незаконната очна ставка със случайни бежанци около Централни хали и джамията "Баня Башъ".

Според националистическия лидер вече са предотвратени "десетки престъпления" - кражби, нападения, обири, сбивания, повечето от които са свързани именно с нелегални имигранти. Партията води "вътрешна статистика", която не е за медийна употреба.

Но каквато и да им е вътрешната статистика, достатъчно е да се разходите към района на "Пиротска" и ще ви ошашави не просто осезаемото, а набиващо се на очи полицейско присъствие.

"Тези патрули са абсолютно незаконни. Никъде в сегашното законодателство не присъства подобна възможност за организиране на граждански патрули. Още по-абсурдно е гражданин да спре друг гражданин и да му иска документите за проверка. Единствената гаранция за запазване на обществения ред е държавата", коментира Борислав Димитров, един от организаторите на неделното шествие "Внимание! Омраза".

То се проведе срещу зачестилите криминални деяния на расова или етническа основа, езика на омразата и дискриминацията над бежанци. "Нетърпимостта към насилието като метод за решаване на даден проблем не те прави родоотстъпник или предател", изтъква той.

Димитров припомня, че подобни структури, опитващи да присвоят държавни функции, са нелегитимни. Още повече, че СДВР отрече да има разрешение за уличните уборки на хората на Костадинов, Боян Расате, "Кръв и чест" и други.

Те пък твърдят, че не нарушават ничии права и се намесват в краен случай. Симеон Костадинов е убеден, че обществената безопасност трябва да бъде гарантирана, когато полицията не си върши работата. А и законът не забранява изрично нощните разходки. Забранява обаче създаването на паралелна власт в държавата.

Претоплена стара идея

"Това е поредното изкривяване и сатанизиране на една полезна за обществото идея. Когато направиш национализмът да изглежда уличен и кретенски, той губи подкрепа. Има една линия на говорене, която не трябва да бъде минавана. И ето - полудяха и контраполудяха", коментира Ангел Джамбазки, зам.-лидер на ВМРО и общински съветник.

Преди шест месеца той повдигна проблема с нарасналата престъпност около ул. "Пиротска" на сесиите на Столичния общински съвет. Конфликтите са между самите имигранти, всяка вечер има сбивания, а властите му отговорили, че нямат възможност да пратят подкрепления.

Нападението с нож срещу 20-годишната Виктория Христова от алжиреца Салахедин бин Аладин, чието истинско име се оказа Фудат Абдул Кадер, преобърна ситуацията. Джамбазки коментира, че целият казус има поне едно добро следствие - бизнесът с проституция и наркотици просто е изчезнал оттам заради струпването на униформени.

ВМРО не праща миротворци и служебни партийни защитници по улиците, но отдавна предлага узаконяване на доброволни формирования за сигурност, каквито има в западните държави - т.нар. "night watch". Джамбазки разяснява, че гражданските отряди трябва да носят светлоотразителни жителки, а не черни дрехи, и да държат връзка с полицията по радиостанции.

"Тогава говорихме, че хората, които искат да станат част от подобна дейност, трябва да бъдат неосъждани, образовани и грамотни, физически и психически здрави", допълва той. Законопроектът не вижда бял свят. Сега въпросът опира до това - на МВР ли да се помага в името на реда и сигурността или всичко е партиен пиар.

Другите, без които можем

Макар и прозаични, до болка известните ни причини - бедност, недоверие в държавата, рехава средна класа, голям брой възрастни хора, които живеят в мизерия, поляризират обществото и не работят в полза на милосърдието и съпричастността на бягащите от войната в Сирия бежанци. Идеална хранителна среда за националистически партии, особено когато през май догодина е сигурната дата на едните избори - за евродепутати.

"За мен това, което наблюдаваме, не е естествена злоба, а насадена злоба. Или по-точно - целенасочена дезинформираност на обществото. Всекидневно се изказват различни лица, като в повечето случаи всеки върти и представя информацията частично - така че да угажда на собствените си цели", коментира Борислав Димитров.

И дава пример с дискриминацията над сирийци и несирийци: "Нека разберем, че международните актове не дават право на закрила само на хора, идващи от места с признат военен конфликт, но и на такива, които могат да бъдат или са били обект на преследване в страната си на произход. Това се основа на 5 ясно дефинирани признака - раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или политическо мнение и/или убеждение".

Сирийските бежанци са удобна мишена. Работа на институциите е да преценят кои от тях са опасни и кои не. И някои вече открито надигат глас срещу третиране им като нелегални имигранти, престъпници и засипване с куп неприятни епитети. Ето защо един от лозунгите на шествието беше "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

Ангел Джамбазки коментира, че след шест месеца никой няма да си спомня за патрулите. Бежанският проблем обаче надали ще е разрешен. "Къде тези бяха тези граждани по ул. "Пиротска", когато там беше арабско гето и всяка вечер имаше сбивания?", пита той.

"Хората вече наистина се мразят безплатно - обиждат се на комунисти и герберасти. И това се видя на партийните протести. Обвиняват ни в реч на омразата. В същото време част от тези, които се определят като умни, красиви и горди, обвиняват други български граждани, че са орки, фашисти, умиращи бабички, платени цигани. Ако ние кажем това - ставаме расисти и ксенофоби. Но те явно могат", продължава той.

Сирийските бежанци са само върхът на айсберга, който разполовява общественото мнение на две. Трудно е да разбираш и приемеш чуждоземци, когато не може да се помириш със собствените си сънародници.

В района на "Пиротска" вече гъмжи от полицаи. И патрулите ги няма. Бежанците са се разпръснали. Проблемът си е тук. В кв. "Овча купел", Харманли, Телиш страстите кипят.

Oще: ангел джамбазки  бежанци  борислав димитров  боян расате  вмро  граждански патрули  национализъм  пиротска  сирия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

69 Lucky Stike | 25.11.201319:43

ню,ти от кой народ беше Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

68 deowin | 25.11.201319:01

Склонен съм да се съглася с Blagovest.
И на сегашните сатрапи от висшата политклика им е в полза да доят народа ефективно.
Съществената разлика, обаче, между тях и едни евентуални доячи от ЕС е това, че от една страна политиците от европейските страни са доказали, че са способни да го направят, докато от друга страна българските са доказали своята абсолютна некадърност.
Да, не следва, че ако сложим немец за цар той ще използва ръководните си способности и умения за доброто на българския народ.
Но пък ако оставим БСП+ДПС+Атака+ГЕРБ, то тяхната доказана некадърност, съчетана с очевидната злонамереност и тъпа, недалновидна загриженост единствено за собствения си гъз, е пълна гаранция за мизерия на този народ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

67 Blagovest Iordanov | 25.11.201315:42

@Fedar
Историята ми е любимо хоби. Смятай колко ми е писнало и какъв скептик съм, че можем да се справим със собствени сили.
На моменти ми се струва, че ако някой дойде да ни управлява, ще сме по-добре, щото възложителя (управляващия ни) ще знае, че трябва да ни осигури някакви минимални условия с цел максимизиране на печалбата си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

66 Manuela Gerenova | 25.11.201315:11

Аз ли си внушавам, или символът върху лентите на "патрулите" поразително напомня чуковете от "Стената"? Странна ирония ще да е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

65 qhasper | 25.11.201309:29

Бойчо, като не е изрично написано "недей въртя колата на ръчна на магистралата" мога да си връткам спокойно нали? Ех, как обичам понички... Ама ше речеш, пише да не се създава опасност за останалите на пътя. Аз с понички правя димни съгнали и уведомявам за опастност на пътя бе, доброволно се хабя в полза на обществото, не те е срам да ме критикуваш, родоотстъпнико! Смее се

За болните националисти, патриоти или каквито там се викат, проблема иде винаги от "другите". Само съседа да не беше циганин, пишката ми щеше да е 30 санта. Само да не получаваха циганите помощи, заплатата ми щеше да е тройна. Само да нямаше турско, сега да сме ги минали американците. Само да не идваха сирийците, нямаше да има престъпност. Май ваща сган ше се окаже най-слабодушната и страхливата. Винаги някой някъди ви прави мръсно нарочно и целенасочено, страх ви е от всичко и всички. Дори тези уж от ваща група, ако не са толко изпаднали като вас, че да мразят безогледно, стават ваши врагове и ваши предатели, защото ви оставят сами срещу "другите".

И все ше се намери някой а каже, че като малък или сега е познавал някои от тия други и специално тези, които познава са свестни хора, ама като цяло другите са сволоч недна, рушаща мечтата за утопия. Като деца и аз съм бил приятел с цигани, защото нито аз нито те сме знаели, че трябва да се мразим. Така ше кажете, защото познавате човека и виждате, че с нищо не е по-долу от вас, но твърдоглаво продължавате да мразите неговата група, защото не можете всички за познавате. Тва е толкова елементарно полежение, че недоумявам как не можете да се усетите, че е нерационално да гледате на група от хора като група от еднакви хора. Със същия успех мога да кажа, че белите българи, които познавам са ОК, ама като цяло всички останали са лайноеди. А аз не познавам никого в тоя сайт.....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

64 Феята на Смъртта | 25.11.201307:25

Fedar
Много си е як ник-а и честно... кефя му се.
Исках да е нещо като Ейнджъл оф Дет на Слейър.
В последно време, съм затънал в дебрите на Готик Метъла и специално- Парадайз Лост...
И така, пиейки вино една вечер, потопил се в дива готик меланхолия от Майсторите се роди този ник.
И специално за него си търсих аватар доста време.
Да отговаря на ник-а и настроението.
И смятам, че успях.
Лично, не смятам че е женски.
И по повода- има един страхотен виц, който искам да ти го кажа:
Вървяла си из гората Добрата Фея, с окървавена брадва в ръка.
Едно джудже я среща и я пита:
Ти коя си?
Тя отговаря:
Аз съм Добрата Фея!
Джуджето я пита:
А, защо с тази окървавена брадва, тогава?
Феята отговорила:
Днес съм в кофти настроение...
Лош или много луд Лош или много луд Лош или много луд Лош или много луд Бесен Бесен Бесен Бесен Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

63 Fedar | 25.11.201300:45

Благовест, и ти много се излагаш, въпреки, че те имам за един от най-ерудираните в тоя сайт (не е комплимент, а констатация). Очевидно обаче историята не ти е била любима дисциплина. Какъв чужд суверен, какви пет лева?! Няма чужд суверен в историята, който да работи в интерес на чужд нему народ.

Все едно да вкараш съседа си в дома си, и да му дадеш пълен суверенитет да управлява, понеже е по-добър суверен. Така ще управлява, че първото нещо, което ще направи е да легне с жена ти и да те изгони да спиш на дивана.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

62 Fedar | 25.11.201300:34

Феята (абе кви са тия женски никове за дърт металяга?!),

по принцип тия патрули са позьорска работа и само за стойки и медиен ефект. Но твоето мнение в случая е още по-позьорско и безмислено и от самите патрули.

За какъв съд и затвор говориш?! В коя нормална държава ще арестуват хора, които просто се събират в група с еднаква екипировка (в която няма забранени символи), разхождат се и не нарушават обществения ред?! В Северна Корея, може би?! Да си чувал нещо за свободата за събирания?! Колкото и да са смешни и позьорски тези "патрули", те не нарушават закона, и това прави автоматически хората, които призовават за затвори и съдилища, още по-смешни и несъстоятелни от самите патрули.

Въобще комедийното шоу мейд ин БиДжи продължава с пълна сила. Някакви клоуни са се самопровъзгласили за националисти и правят патрули, които май основно патрулират в студиата на телевизиите. Лидерът на т.нар. "националисти" призовава за сътрудничество с Милен Илиев - лидер на комунистите в България и убеден комунист (а комунизмът е изконния враг на национализма).

Същевременно, едни още по-смешни и несъстоятелни хора, самообявили се за либерали и демократи, се опитват да направят от мухата слон, или в случая да превърнат малката мушица, наречена патрул на Расате, в огромен и страшен хитлеристки слон. Естествено подбудите на самозваните либерали далеч не са безкористни - колкото по-страховити и значими са изкарвани клоуните на Расате, с колкото по-тъмни краски и черни погребални нотки се описва ужасът на настъпващия нео-хитлеризъм, толкова медийно внимание получават въпросните "либерали", а с медийното внимание идват и претенциите за повече политическо влияние ( а при някои и за по-солидно финансиране от чужбина).

Привидно двата враждуващи лагера - на "националисти" и "либерали", всъщност съжителстват в една много щастлива и взаимноизгодна симбиоза. Едните не могат без другите. Едните правят другите значими и популярни, и обратното. Всяка от двете страни без другата щеше да бъде просто сбор от обикновенни и безполезни дришльовци - едните - дришльовци с безмислено хуманитарно образование, а другите- дришльовци без образование.

И много ми стана забавно как същите десни либерали, дето иначе толкова харесват ромите, малцинствата, бежанците, турците и т.н., преди две седмици като нацистки гаулайтери брояха броя на мургавите и небългарски изглеждащи посетители на митинга на БСП и ДПС, и с патос, на който би завидял и самият Хитлер, описваха хората там като безполезна и ненужна био маса.

Лицемерни боклуци сте!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

61 Frida | 24.11.201319:13

България е все още европейска територия, германското посолство, територия на германия, т.е. европейска територия. логично е да Ви помислят за луд.
но не са луди тези, които се целуват публично умишлено, за да демонстрират скрепения съюз за поделяне на европейската територия на България между две азиатски империи. все още не административно, но на сфери на влияние. а вие си духайте супата. само да не стигнете до момент, в който няма да можете да препарите до германското посолство, за да поискате --- убежище, заради заграждения и постове на национално-патриотични патрулиращи..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

60 Blagovest Iordanov | 23.11.201319:09

Ами, Фрида, за съжаление не е. Утре, ако вляза примерно в немското посолство и ги замоля да започнат да ни администрират, вероятно ще извикат медицински лица.

Ще ми се управляващите, законите, умереното военно присъствие да в не-българско.
   

оценка

+0 -0