Webcafe

Патриотични игри

Петър Николов
26.05.2011, 14:20 (обновена 27.05.2011, 21:09)
Бойко Борисов

Снимка: © FT

Ще го играе ли Бойко Борисов този мач 3 в едно или няма да го играе? Че кой, ако не той...

Тоя номер с предсрочните избори е наистина добър. Бойко Борисов го вкара не за да ни/им гледа сеира - любимото му занимание, а най-вероятно да ни подготви.

Сергей Станишев обмисляше същия ход през пролетта на 2007 г. с разбираемия аргумент, че целта, за която бе създадена тройната коалиция - членството на България в Европейския съюз, вече е изпълнена. Не му достигнаха сили и съратници да го направи. Попречиха му други сили и други съмишленици.

Така обмисляният от него вариант: да разпусне парламента и като най-голяма политическа сила в коалиционното правителство да поиска нов вот на доверие от избирателите, се провали. Въпреки благоприятната тогава среда и инвестиционен климат, както и добрите рейтинги.

Ако го беше направил, политическото му бъдеще към днешна дата може би щеше да е по-различно. А БСП нямаше да има най-малобройната си парламентарна група. Освен това не е много сигурно и колко щеше да го има Бойко Борисов с ГЕРБ...

Борисов обаче има дарбата да се учи от грешките на другите. Освен това ГЕРБ си е негова персонална партия. Защо да губи ценно време да прави свои грешки и да извлича поуки от тях?!

Предсрочни избори по едно и също време с президентските и местните са уместен политически ход да се капитализират остатъците от доверие в Борисов - респективно в ГЕРБ. Ако превалят зимата, съвсем ще са опразнили рейтингите.

Наред с това, ако Бойко Борисов се впусне в президентски палувания в следващите пет години, дължи този жест на партията си. Иначе тя изчезва барабар с всичките си Цачевки, Фидоски, КрасимирВелчевци, Цв.Цв. и пр. И в ГЕРБ го разбират.

Едва ли са нахлули в политиката, за да танцуват едно лято. Eдва ли ще позволят на Борисов да ги зареже така по средата на пътя и преди да са си дояли.

Затова, вместо да правят въртели на "своя" си президент, по-добре да си стиснат ръцете и да се споразумеят как Борисов да им осигури още известно време във властта - преди тотално да са ги намразили, а те на него - каквото му трябва, за да е добър президент...

А какво му трябва на един добър президент - да акушира на поне две правителства, което значи да си повтори мандата, и да действа като кадровик в съдебната власт, отбраната и спецслужбите.

Предсрочни избори след местните и президентските ще означават загуба за ГЕРБ - в смисъл че при сегашните 32-35%, според различни социологически агенции, след зимата на 2011/2012 могат да се сринат до не повече от двайсетина.

За какво иначе да иска предсрочни избори Бойко Борисов? Да си уголеми малцинството... Едва ли. Сегашният вариант 117 + независими е къде къде по-удобен.

Да изтръска от парламентарния клон "Атака", РЗС и десните? Е, поне две от тях със сигурност, за Синята коалиция едва ли ще успее, макар че нищо чудно те да са му мишената. Десните са действителният коректив на ГЕРБ. Но истината е, че всички те наистина висят на косъм за Народното събрание при следващи избори и здраво трябва да се потрудят, за да си осигурят парадния вход.

Освен ако Сидеров и сие не са решили до изборите да развяват черни фереджета като матадорите - плащове пред биковете. Предвид качеството на електоралния материал, очевидно върши добра работа - и даже спестява бая пот на ДПС да си успокояват хората, разбунени от Касим Дал и групата му.

Да прехвърли отговорността за АЕЦ "Белене" на служебно правителство? И да не стане, пак ще я делегира другиму - това го умее, да се измъква от персонална отговорност.

Да услужи на отиващия си президент и АБВ-то му, което е пълна мистификация към днешна дата? Напълно възможно. Това вече е добра и сериозна причина. Въпреки че Борисов не ходи в руското посолство (виж вдясно)...

Защото какво наистина ще работи сегашният държавен глава Георги Първанов след януарската инагурация на бъдещия президент? Не се ли приземи тутакси след "Дондуков"2 - като партиен лидер или премиер, го чака постепенно забвение.

Освен ако не си върне БСП.

Oще: аец белене  атака  бойко борисов  герб  избори  сергей станишев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 27.05.201108:38

Това са отвличащи вниманието маневри на ГЕРБ. Няма да има 3 в 1, нито ББ ще става президент. Най-вероятно Младенов. Но до тогава ще заливат пространството с измислици за да объркат всички, включително избирателите си. И мисля, че ще успеят и напълно ще демотивират своя електорат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2011, 10:40

1 brinn | 26.05.201118:54

Такива ходове можеха да имат успех само до края на първата година от управлението (с мотив постигане на пълно мнозинство) - сега в разгара на сражението когато " корабите" на ГЕРБ са под кръстосания огън на всички засегнати ,единственото което се очаква от правителството е устойчивост,твърдост(без да се търпят некадърниците ) и довършване на мандата ( накрая да се види кой какво е обещавал и какво е свършил ) ,всеки намек за вдигане на бяло знаме ( предсрочни парламентарни избори ) ще бъде равносилен на самопотопяване на флота ,барабар с капитана !
   

оценка

+0 -0