Webcafe

Клети десни избиратели

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
25.09.2018, 17:04 (обновена 27.09.2018, 09:08)
Статуята на Атлас в Центъра "Рокфелер" в Ню Йорк - символ на капитализма

Снимка: © fee.org

Изобщо, нашата България е много весела страна: социалистите се държат като крайна десница напук на европейските социалисти; "автентичните" десни се държат като социалисти и даже като маркузианци; управляващите "десни" се държат като болшевики, а "патриотите" - както интернационалисти, които искат да ударят световния капитализъм с меча на класовата борба.

Случвало се е да казвам, че моментното управление на България (ГЕРБ + всевъзможни "патриоти") би могло да се определи и като дясно, ако не за друго, то поне заради това, че за него са гласували избиратели, мислещи себе си за десни.

Днес вече съм готов да изляза на площада и да се оставя да ме замерят с фъшкии за тези думи. През последните дни правителството се показа не само като безкритично популистко, но и като толкова левичарско, че в сравнение с него неомарксистите приличат на либертарианци.

Става дума за идеята с административна сила да се наложи на търговците да продават стоки без печалба или с държавно регулирана такава. Струва ми се, че подобен начин на мислене не бяхме виждали от годините на колективизацията в болшевишка Русия.

Знам. Знам откъде блика болката: задават се избори – европейски и местни – и ще е много лошо, ако те се проведат в условията на поскъпващ хляб. Ах, хлебецът на народеца! Мога да си представя как Корнелия Нинова ще вие като противовъздушна сирена, вкопала мощни бедра в редута на Боримечката. Неприятно е, знам. Но политика се прави не с насилствени регулации, а със създаване на условия, с гарантиране на здравословна саморегулираща се среда.

Преди около седмица правителството подметна, че щяло да преговаря с търговците да продават хляб без печалба. Мъча се да си представя тези преговори. Нали когато преговаряш, за да поискаш нещо, трябва да предложиш нещо друго. Какво предлага държавата на търговците срещу това те да продават хляба без печалба?

Отстъпка от данъците? Да не ги закачат данъчните (респективно да ги закачат, ако не се навият)? Достъп до обществени поръчки? Лобистко законодателство?

Какво би могла да предложи една държава на едни търговци, освен някакви подобни нечисти договорки! И какво ще спечели в крайна сметка пазарът, какво ще спечели потребителят срещу няколкото месеца медийно спокойствие за властта?

Във вторник изтече вестта, че вицепремиерът Каракачанов предлага "фиксирана надценка" за стоки от т.нар. "социална кошница". Държавата щяла да очертае едно виртуално пространство, поетично наречено „кошница“, което обхваща най-свидното и най-необходимото като хляб, сирене, кашкавал и яйца, месо и масло, а също и олио – все от български производители, вероятно такива с големи калпаци, дълги мустаци и пищови в пояса (синята каска е предимство) – и да каже на какви цени да се продават тези продукти. Дотук с пазарната икономика, дотук с европейските ценности. Дотук с дясното лицемерие. Ние сме болшевики – ей ни нà!

Как държавата и в частност партийни водачи като Каракачанов и техните "експерти" си представят търговската печалба? Какво е за тях печалбата? Вероятно това са последните петачета на бедния народ, които хищни търговци с големи шкембета, кожени яки, цилиндри и пенснета скубят от вдовици и сираци, за да трупат жълтици в чували и да си палят пурите с банкноти? Картина, на която и Маяковски би завидял!

Не си ли дават сметка, че търговската печалба, която те по ленински наричат "надценка", освен че възпроизвежда предприятието на предприемача, плаща данъци, плаща наеми, плаща ток, плаща парно и вода, плаща заплати, издържа семействата на наетите в дейността работници, плаща на доставчици и подизпълнители и издържа семействата на техните работници, в крайна сметка потребява и създава печалба на други търговци, от които всичко изредено тръгва отначало.

Печалбата е гръбнакът на търговията, а търговията е гръбнакът на икономиката, защото производството няма смисъл, докато произведеното не бъде разменено. Това се нарича разделение на труда, специализация. Нарича се нарича в крайна сметка цивилизация.

Защо в България ще се вдигне цената на хляба? Защото ще се вдигнат цените на тока и газта. Кой ще вдигне цените на тока и газта? Държавата. Виж ти!

Обаче държава не иска тя да си понесе последиците от народния гняв, от гнева на онези "шопи със сопи, мотики, копрали и търнокопи" (така ли беше?), а иска пешкира да операт търговците, сякаш те не са нейни граждани и данъкоплатци.

Това ли е единственото, което може да направи държавата? Разбира се, че не е, но да удариш по лошия, по богаташа, си има и своята пропагандна стойност, показва образа ти на весел народняк, готов да организира и публични екзекуции, само и само да има зрелище за тълпата.

Защо, например, държавата не договори по-евтин природен газ, при положение че разполага с всички необходими и твърде благоприятни условия за това? Вероятно за да не докачи нещо руската страна, с която си има други договорки. Трай, народе, за зелена трева!

Защо държавата не преразгледа политиката си на субсидии към т.нар. „зърнари“ и всякакви други склонни към картелни споразумения субекти? Защото те вече са достатъчно богати, за да кажат как ще изглежда същата тази държава, кой ще я управлява и срещу какви задължения.

Защо държавата не субсидира пряко продуктите от „социалната кошница“? Макар че с какви пари ще ги субсидира – с пари от бюджета, тоест няма да направи нищо, ами ще прехвърля от единия джоб в другия.

Защо в крайна сметка държавата не намали ДДС на социалната кошница? Този данък е най-мощният инструмент, чрез който държавата може да влияе върху икономиката. Вярно, в бюджета ще влизат по-малко пари и по-малко ще остава за крадене през обществени поръчки, но нали най-важен е човекът, малкият човек и неговото голямо добруване?

Не. Аз съм морално неспособен да гласувам за политици, готови чрез държавна сила да репресират частния предприемач, удряйки в сърцето на капитализма – принадената стойност, търговската печалба. Неспособен съм, може би защото продължавам да бъда десен избирател, независимо от това какви причудливости вече се влагат в това понятие.

Скъпи народни водачи (скъпи както в емоционален, така и във финансов смисъл)! Създайте благоприятни условия за всички (не само за фирмите на вашите некадърни роднини) и нещата ще се регулират сами, никой няма да продава хляб по 5 лева, не бойте се. Няма да продава, защото в нормални условия ще фалира.

Популистите твърдят, че искат да регулират печалбите на търговците за благото на хората. Ето какво ще им напомня: съвсем наскоро излезе годишният доклад на канадския институт "Фрейзър" (представен у нас от Института за пазарна икономика) за икономическата свобода по света. Там за България няма изненади – тя е на 46 място от 162 държави, което за едни е добре, а за други е зле: зависи дали виждаш чашата наполовина пълна или наполовина празна.

Но не е толкова важно къде е България в класацията. Важно е потвърждаването на констатацията, че колкото по-свободна е икономиката, колкото по-свободен е пазарът, толкова по-високи са доходите на глава от населението, толкова бедните са по-малко бедни, толкова по-малко са хората под прага на бедността, толкова е по-голяма продължителността на живота, толкова по-защитени са гражданските свободи и толкова по-бърз е икономическият растеж, който за мнозина е идол.

Нека не забравят това всички, които искат властта не за себе си (има си хас!), а единствено и само за добруването на НАРОДА! Той, народът, не е идиот и добре вижда, когато някой рони крокодилски сълзи над съдбата му. Макар че знае ли човек...

Изобщо, нашата България е много весела страна: социалистите се държат като крайна десница напук на европейските социалисти; "автентичните" десни се държат като социалисти и даже като маркузианци; управляващите "десни" се държат като болшевики, а "патриотите" - както интернационалисти, които искат да ударят световния капитализъм с меча на класовата борба.

Клети десни избирателю! Пак ли няма за кого да гласуваш? Не е вярно, че всички пътища водят до Рим. Всички пътища водят до Картаген. Но аз не спирам да мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Oще: десни  десни избиратели  дясно  ляво  печалба  свободен пазар  социализъм  търговска печалба  търговци  условия за бизнес  хляб  цена на хляба 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

16 Онуфрий | 30.09.201823:09

Да бе ,Онуфрий.. искат да ударят българския производител.
========================================

Нали това се опитвам да обясня - такъв въобще не се допуска да има.А откритието на нашенеца , дето гореше вода вместо бензин?
=========================================

За него не знам, но знам, че проф. Венко Бешков от БАН има патент за добиване на електроенергия и водород от сероводорода в Черно море.
Държавата обаче явно не й се инвестира в в подобни глупости, защото за какво ни е по-евтин и неизчерпаем източник на електроенергия (и не само) - от това няма далавера. Къде по-добре е да заровим още 30 млрд в ядрения кенеф Белене, щото тама лапачката е гарантирана и то в космически мащаби.
На нас ако не ни трябват такива неща обаче все ще се намери някой, на когото му трябват:

http://3e-news.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D0%BE%D1%82-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5_55399
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

15 sim4o | 28.09.201819:02

opetkov | 27.09.201809:18

Поздравявам коментатора Сим4о за това, че най-сетне някой поставя "патриотите", фашистите и нацистите на истинското им място в политическата скала и ги поставя там, където им е мястото: в най-левия фланг на редицата им, редом с комунистите.
------------------------------
Kaто ето част от фашистките политики .. :

-жилищно строителство и кредити за младите семейства..

.. "действовала программа помощи молодым парам, которые могли получить беспроцентный двухлетний кредит на сумму до 1 тыс. Марок на приобретение мебели. Уже в 1933 г. было заключено на 200 тыс. (!) Браков больше. И хотя трудно привязывать такой рост к одной только помощи, он не может не отражать, по меньшей мере, пробуждение надежды нации."

-телевизор за всяко семейство (това в 1940 г !!!!!) ...
.". немцы к 1943 году планировали «оснастить» все германские домохозяйства народным телевизором FE-III - ибо телевидение в Третьем Рейхе начало успешно функционировать с 15 января 1936г ....

-автомобил за всяко семейство (вече давах данни) .. мрежа от пътища ( и до ден-днешен построената от Райхът пътна мрежа е най-голямата в света!)

-политика по социализация на инвалидите!
ПОВЕЧЕТО СПОРТОВЕ В ПАРАОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ са разработени в Райха!

-борба за здравословен начин на живот. Кампании за ограничаване на тютюнопушенето. Подобряване на условията в заводите.

-детски градини. Детско летуване .. И те са от Райха .. Много щастлив

ТЕЗИ кървави практики, уви , са в момента норма в много държави!

Хора бдете!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 28.09.201813:22

Да бе ,Онуфрий.. искат да ударят българския производител.

А откритието на нашенеца , дето гореше вода вместо бензин?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

13 Онуфрий | 27.09.201823:54

И още един детайл. Миналата година Германия (чрез научно-изследователския кораб “МЕТЕОР”) беше поискала разрешение от Румъния и България за проучване (не, добив!) на залежите на газови хидрати в Черно море. Румънците разрешиха, а при нас молбата получи мълчалив отказ, след като потъна в блатото на бюрокрацията между няколко министерства. Детайли по забатачването тук:

https://frognews.bg/novini/skandal-gerb-propusna-posledniia-vlak-dobiv-priroden-gaz-cherno-more.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

12 Онуфрий | 27.09.201823:40

Откъде тоя евтин газ, бе Онуфрие? Кажи да си вземем и ние малко?
==============================================

По делото с Газпром съдът постанови страните, които са надплащали или да си поискат сумата на надплатеното, или да се съгласят с обещанията на Газпром, че "повече няма да правят така". Е, познай кое са избрали професионалните навеждачи в правителството. Ето ти ти един механизъм ако не за поевтиняване, то най-малкото за задържане цените на газа за известен период от време.

Второ имаме договор за 1млрд кубика азерски газ (това е грубо 1/3 от годишното потребление), който ще дойде по газопровода ТАП и ТАНАП през Турция, обаче... интерконекторите с Турция и Гърция са наникъде. Защо е така не е трудно да се досетим и следите водят пак в онази посока.

Трето направи се всичко възможно да се бойкотира проучването и добива на газ на местна почва. В първите редици на протеста са няколко тъмночервени проруски паравоенни организации, които следят зорко някой да не засегне по някакъв начин руските интереси.

Четвърто знаеш ли какво е газов хидрат? Знаеш ли, че в Китай и Япония макар и в начална фаза вече добиват успешно газ от хидрати? Ако не си в час, време е да влезеш:

https://www.168chasa.bg/article/4256639

Да сте чували от медиите някой от властимащите да е говорил за това?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

11 sim4o | 27.09.201816:37

Онуфрий | 27.09.201810:44

Опититте да се регулират цени водят до...Венецуела.
------------------
В доста държави е имало и има регулация ..

Напр. в Германския Райх ..
Щом намесата на държавата в сектора "храни" до това води , до Венецуела - ОК..

Помня един десен премиер-Жан Виденов-бе оставил невидимата ръка на пазара, да регулира всичко .. ама доста седерасти бяха недоволни, вместо да скачат от радост се чумареха.
Що тъй правят тез хора?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

10 sim4o | 27.09.201816:32

opetkov | 27.09.201809:18

Поздравявам коментатора Сим4о за това, че най-сетне някой поставя "патриотите", фашистите и нацистите на истинското им място в политическата скала и ги поставя там, където им е мястото: в най-левия фланг на редицата им, редом с комунистите..
---------------------

Ами наляво ли, надясно ли , или си има специален термин "крайнодясно" .. не знам, ама ЕТО ГИ ФАКТИТЕ:

осле прихода к власти Гитлер приказал щедро финансировать социальные программы: только до конца 1934 г. правительство инвестировало около 5 млрд марок на различные программы занятости - в три раза больше, чем за это же время оно инвестировало в промышленность.

1 февраля 1933 г. Гитлер заявил, что через четыре года безработица будет ликвидирована, и обещание выполнил: когда нацисты пришли к власти, в Германии было 25,9 млн безработных (в США - 35,3 млн, во Франции - 14,1 млн),в 1934 г. в Германии - 13,5 млн (в США - 30,6 млн, во Франции - 13,8 млн),в 1935 г. в Германии - 10,3 млн (в США - 28,4 млн, во Франции - 14,5 млн),в 1936 г. в Германии - 7,4 млн (в США - 23,9 млн, во Франции - 10,4 млн),в 1937 г. в Германии - 4,1 млн (в США - 20 мл
н, во Франции - 7,4 млн),в 1938 г. в Германии - 1,9 млн (в США - 26,4 млн, во Франции - 7,8 млн). ..

... Выдвинутый Геббельсом лозунг "генерального наступления на безработицу" произвёл неслыханный общественный резонанс и имел самое сильное воздействие на немецкий народ. Огромное значение для ликвидации социальной напряжённости и сокращения безработицы имели обширные и щедро финансируемые общественные работы, среди которых особое место занимало строительство автобанов. ..

... При Гитлере была принята программа "народного автомобиля". По поручению Гитлера Лей создал "Общество подготовки к созданию немецкого народного автомобиля (Volkswagens)", руководство которым поручили У. Лафференцу .."

- "Разработанная национал-социалистами программа предусматривала, что каждую неделю рабочий будет перечислять на специальный счет 5 марок. И спустя 3 года 8 месяцев он накапливал бы 990 марок, на которые он мог купить автомобиль под названием KdF («сила через радость»).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 27.09.201816:15

Откъде тоя евтин газ, бе Онуфрие? Кажи да си вземем и ние малко?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

8 Онуфрий | 27.09.201810:44

Опититте да се регулират цени водят до...Венецуела.

"Защо, например, държавата не договори по-евтин природен газ, при положение че разполага с всички необходими и твърде благоприятни условия за това? Вероятно за да не докачи нещо руската страна, с която си има други договорки."
===================================================

Договорките са ясни. От Кремъл всеки месец набиват канчето на Тиквоний по телефона и питат какво става с Белене. Я пуснал друг газ освен руския, я извадили каквото имат за него службите.
От ЕС бяха дали 10 седмичен срок страните по делото с Газпром да се договорят за компенсанции, обаче смеят ли да гъкнат тука нашите професионални навеждачи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

7 sim4o | 27.09.201809:31

Всъщност за Симчо основното разделение е хора , които се борят за Световно правителство в Йерусалим и останалите.
Болшевиците ,соросоидите , хилъристите са за интернационализма.

П.П.
Крайно-десните със своята политика увеличават населеието..
   

оценка

+0 -0