Webcafe

Прекалено усмихнат за политик

Владислава Кръстева
03.04.2016, 14:13 (обновена 05.04.2016, 13:48)
Васил Цолов, Кмет на Оборище

В първите дни като районен кмет Васил Цолов решава да провери кой кога идва на работа. Вместо да прави внезапни проверки, просто взима тетрадката, в която служителите се подписват при влизане в сградата в кабинета си - така всеки закъснял трябва да почука на вратата му, за да се подпише и съответно да измисли правдоподобна версия.

Миналия октомври Васил Цолов би ГЕРБ на изборите за районни кметове в София ("Оборище"), за изненада на "анализаторите".

Защо? Защото не изглежда като чиновник, не действа като чиновник, а и не е много наясно какво е това. Говори високо и открито, смее се повече, отколкото "системата" е свикнала да понася.

Всичко това беше забелязано много бързо, пак от "системата", защото още неуспял да седне на кметския стол и да намери къде да си сложи шапката, за него се появи як пасквил в един от вестниците, на които писането на пасквили им е основен бизнес.

Какъв е основния "бизнес" на мажоритарно избран районен кмет обаче е въпрос с повишена трудност. Все пак, отговорът може да се сведе до това, че на него му е отредено да е нещо като гръмоотвод, ама от долу нагоре, и да си знае, че няма правомощия да реши изцяло почти никакъв местен въпрос. Трябва да пита по-големите началници - я кмет, я общински съвет.

Цолов е нов за политика и това му помага засега - като човек, развивал се в частния бизнес, той е свикнал да си поставя цели, да ражда идеи, вместо да чака партията-майка да му каже какво мислим днес.

Цялото му номиниране за кандидат-кмет на "Оборище" е доза късмет или случайност. Казват му "Ти нали живееш там, значи си подходящ".

Подценяват го дори и когато стига до балотаж, защото "шансовете" му изглеждат нулеви.

За разлика от бившата вече районна кметица, чиято кампания е плътно с образа на Фандъкова, Цолов прави кампания в стил: "Аз съм един от вас - момчето от квартала". Пише лични писма да избирателите си, в които обяснява кой е и защо иска да стане районен кмет.

Едно от първите неща, които прави, когато става част от администрацията, е да провери как работи машината за гражданите.

Започва да пише мейли и чака някой да му отговори.

Мълчание.

Това задължително е първият шок за всички хора, развивали се встрани от държавни или общински институции, министерства, обществени медии.

Денят му минава бързо - голяма част от него заема "оборота на документи", както го нарича той. Сутрин идва преди всички, за да може да свърши част от работата си спокойно. Следват срещи срещи с хора от администрацията на района или общината.

В първите дни като районен решава да провери кой кога идва на работа . Вместо да прави внезапни проверки, просто взима тетрадката, в която служителите се подписват при влизане в сградата в кабинета си - така всеки закъснял трябва да почука на вратата му, за да се подпише и съответно да измисли правдоподобна версия.

Следващото предизвикателство - започват обаждания и молби от колеги "от името на госпожа Фандъкова". Цолов започва да се ориентира кои са истински и кои просто спестяват нечие време и добавят малко авторитет.

Като човек, свикнал да работи винаги на две места, динамиката и в новата му работа е почти същата.

Различното е периметърът на взимане на решения, който е много по-тесен. А отговорността - много по голяма.

“Най-сериозен проблем за мен е липсата на възможност някои проблеми да се решават самостоятелно от района.” На нас, мажоритарно избраните районни кметове, ни трябва по-голяма самостоятелност. Бюджетът ни трябва да е децентрализиран от общината, може и да не е напълно, но с възможност да решаваш важни проблеми, възникнали сега, в този момент, или поне да разполагаш с гарантирана сума, за да си планираш разходите.”

Балансът между личен живот и работа също силно се променя: “Приятелите ми по-рядко се обаждат с оправданието, че много съм зает и да не ме безпокоят, което всъщност ми липсва”, казва Цолов. “Някои хора ме поздравяват, когато съм на улицата. Заговарят ме, макар и плахо, за проблеми. Други - са малко директни и резки в преценките си и очакванията и т.н.”

При думата "проблем" кметът на "Оборище" започва да изрежда: ремонтите на тротоарите по малките улички, осветлението, корените на дърветата..., поддържането на общинските жилища - все повече стават необитаемите, защото фондът е много остарял и парите са прекалено малко.

Проблемите и с етажните собствености - хората имат различни нужди и казуси помежду си. Вече е възобновил срещите с домоуправителите на етажните собствености.

"Блокадата на София" е най-софийската тема в последните седмица - тя не засяга пряко район "Оборище", но започването на ремонта на бул. "Дондуков" е въпрос на време, а завършването му - на още повече време.

"Подготовката за това трябва вече да започва"

Ако кажем, че ул. "Искър" (първата успоредна на бул "Дондуков") ще е обходен маршрут, то цялата подземна комуникация (ВИК, Топлофикация, Електро и др.) трябва да бъде подновна, казва Цолов. Улицата трябва да стане двупосочна и да бъде асфалтирана и ремонтирана от край до край, а не, когато затворим бул. "Дондуков", да започнем да копаем за кабели или тръби. Само така ще намалим стреса на част от живущите в района."

Кръстовището на "Дондуков" и "Раковски" е една от най-шумните точки в София - комбинацията от едър паваж, натоварен трафик и преминаващи трамваи е силно травматична.

Нивото на звука през деня стига до 90 децибела - толкова е измерен шумът от Ниагарския водопад. Според медицински изследвания, шум над 95 децибела води до промени в здравето на хората. Нормата в зони за промишлено производства в България е 70 децибела, а за централна градска част - 60.

"За доброто на хората ,живеещи от двете страни на "Дондуков", ще е подмяната на релсовия път, както и намаляването на шума, идващ от автомобилите", казва Цолов.

"Големият план" за Оборище - въпросът за един милион долара.

Ще работя за това училищните дворове да се ползват за спортни площадки - срещу минимално заплащане хората от квартала ще могат да спортуват.

Ще се опитвам да създавам повече възможности за бизнеса да работи на наша територия и да създава работни места за живущите в района.

Ще се опитам да привлека чуждите мисии и посолства на територията на района за по-добро сътрудничество и взаимна полза.

Промяната често не е въпрос на пари, а сами по себе си парите без идеи не водят до промяна. Въпросът е, човек да може да вдигне глава и до погледне нещата отгоре.

Oще: васил цолов  кмет на район оборище  община оборище  районен кмет  софия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.