Webcafe

Булгартъпаците - или как вестниците вървят с цигарите

Борис Христов
14.10.2013, 14:04 (обновена 16.10.2013, 16:37)
Вестници

Как вестниците вървят с цигарите

Управляващите подготвят проект за пълна забрана за продажбата на цигари в хипермаркетите, магазините, ресторантите и бензиностанциите, съобщи седмичникът "Капитал".

Каква е целта му? След като продажбата на тютюневи изделия бъде ограничена до определени специализирани обекти, посочени след конкурс, печелившият да бъде националната верига павилиони за цигари и вестници на "Булгартабак", брандирана с надпис Lafka.

Търговците пък ще трябва да отговарят на множество изисквания за чисто кредитно, съдебно и данъчно минало.

Проектозаконът предвижда, че в павилионите за тютюневи изделия ще могат да се продават само цигари, вестници, списания и спиртни напитки - точно такива са обектите на Lafka. 

Ако законът бъде приет, местата, където се продават цигари, ще спаднат от близо 20 хил. в момента, на около 1000. Но готовата мрежа павилиони Lafka ще получи парламентарен подарък - почти пълен монопол, пише "Капитал".

Всъщност, "Булгартабак" ни направи на булгартъпаци още при управлението на ГЕРБ, когато, освен че беше продаден на руската ВТБ и кръга около Корпоративна търговска в края на 2011-а, през 2012 тутакси започна и изграждането на Lafka-та. Лавка, както знаете, е руска дума. (И lafka да стане, произходът й пак ще личи.)

Иначе казано, и пакет цигари да си купиш от Лавка-та, и вестник - все в касичките на КТБ отиват парите. А оттам къде - "изразителят на националните интереси и националният капитал" знае. Впрочем, към цигарите и вестника върви и една гроздова, от Лавка-та най-вероятно ще ви предложат Пещерска.

При управлението на ГЕРБ започна монополизирането на пазара на цигари и печатни издания в цяла България. В София "Разпространение на печата" - това е бившият държавен РЕП - беше купен от "Булгартабак" и така компанията получи 100 павилиона на най-добрите за търговия места в столицата.

Наред с това "Булгартабак" иска и други около 780 будки, главно на автобусни спирки.

За началото на инвазията съобщи през юли м.г. и кореспондентът на "Труд" в Благоевград Иванка Лалева. Тогава над 140 търговци от Благоевград внесоха протестна подписка в общинския съвет срещу решението му да отдаде без търг на "Булгартабак-трейдинг" 28 места за преместваеми обекти в центъра на града.

Решението предвижда павилионите за цигари и вестници на "Булгартабак-трейдинг" да се изградят при преференциални условия, договорът за ползването им е 10 години, месечният наем, който ще плаща компанията - смешните 60-80 лева. А лавките, изградени от дребните търговци, са спечелени на публичен търг за срок на ползване 5 години и месечен наем от 600 до 700 лева.

Хората написаха жалба и до областната управа, която има право да връща незаконосъобразно гласувани решения на общинския съвет. Но областният управител Костадин Хаджигаев (ГЕРБ) не сметнал за необходимо да върне решението за преразглеждане в определения законов срок. И  според председателката на общинския съвет Даниела Савеклиева (ГЕРБ) нарушение няма.

Подобна репресия над дребния бизнес застигна куп още общини в България, включително и в марковия за ГЕРБ Бургас. В Стара Загора, Дупница, в Димитровград търговците се опитаха да направят подписка срещу павилионите на "Булгартабак". С решение на общинския съвет в Димитровград, който се управлява от кмета-калинка от ГЕРБ, в края на 2012 г. беше дадено право на "Булгартабак" да разположи 19 временни преместванеми обекти в централната градска част. Самият кмет Иво Димов беше вносител на докладната за поставянето на павилионите.

И още, и още в много други общини, където изданията на Нова медийна група вървят с цигарите (й). А ние си нижем лафове за лавките.

Така булгартабаците ни направиха на булгартъпаци. Заслугата е на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Но най-вероятно винаги сме си били такива.

Oще: lafka  вестници  цигари 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2013, 14:12

8 Angel South Brothers Mc | 31.10.201314:13

AZ niama da se samozapalvam,no publichno shte pochna da palia LAFKI pa kvot tva she istarpia nakazanieto si i tolkova Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2012, 07:18

7 Дон Кихот | 23.10.201311:00

Това е грандиозен план, който ще остави на улицата, хиляди хора без работа и препитание, които сега някак преживяват. Това е чудовищно! Браво на ГЕРБ, на Йорданка Фандъкова, на Петър Диков, на Доган, на Пеевски, на Цветан Василев, на БСП, на ДПС, на СОС, на СО ..........
Ей, гореизброените, клетвите на гладните ще ви стигнат .........
И тогава, който се смее последен ще се смее най-дълго!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

6 explorer | 18.10.201310:59

Мисля си, че и Родриго и Едисон са прави, но това са различни страни на един проблем. За мен отговора е, че трябва да се предприеме нещо не само в революционен план, но и в чисто предприемачески. Ако някой иска да бъде "контигент" на Lafka / Пеевски и КТБ интересите, това е негово право, но да няма алтератива, това е срам за нас като народ, че го допускаме и търпим Лош или много луд
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 09:31

5 Enigma | 18.10.201308:31

Аз в чисто егоистичен план, спрях да пуша, пия и вече от 5 години не си купувам вестници, нито чета де... Слава на Бог, че така нареди моят житейски пъзел Усмивка Лафка може да ме хване за дедовия...

Бесен

От друга страна обаче това е наистина страшно и ако стане факт, ще е поредното голямо доказателство затова КОЙ, КОЙ, КОЙ си управлява малката губерня....

Нейсе Аз съм оптимист и знам, че няма да продължи дълго - просто тези съзадния, които дърпат конците са много ограничени и повърхностни и не виждат задаващата се буря, направо ураган, който ще помете всичките ни стари разбирания и вярвания....от там и тях, познайте защо!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

4 Мъц | 15.10.201310:43

Един Любомир Симеонов пролет не прави. Ако се появят поне двеста като него, нещата ще изглеждат различно. Пожелавам си го.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 15.10.201305:50

Благодаря за квалификацията, Едисон, но ... точно заради интелектуалци, като теб, които не виждат по-далече от носа си, сме на този хал.
Чете, ама не разбира за какво става дума в статията и коментарите.
Жалко ...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

2 Едисон | 14.10.201318:27

Ами хората който пушат, докато четат вестниците на Пеевски са си тъпи априори, така че не виждам какво се пени авторът и коментаторът по горе.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 14.10.201316:51

Е добре де, не е ли ясно на всички, то е обществена тайна, че въпросната фирма Lafka, на практика е собственост на Делян Пеевски, Цветан Василев - КТБанка и собствениците на Винпром "Пещера".
И ако ще само две години да изкарат с такъв монопол, въпросните господа ще са милиардери, не милионери.

Заеби ситуацията, че всички малки предприемачи, които до момента си изкарват прехраната с павилиони на спирките, ще са на улицата.

Според мен, ако това безобразие мине, най вероятното което ще се случи е, по всички градове, сутрин по никое време, едно стоманено въже на будката и рязко потегляне с колата. Служителя вътре малко ще се понасини и уплаши, нищо няма да му има.

На предните им видяхме оправията, ама тия настоящите наистина заслужават пребиване с камъни.
   

оценка

+12 -1