Webcafe

За шуреите и баджанаците в късната византийско-османска политика на България

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
03.10.2017, 18:48 (обновена 06.10.2017, 20:12)
Делян Добрев и Добри Беливанов откриват обновено училище в Хасково

Снимка: © gerb.bg

Проблемът е този - у нас кариерата много често минава през държавна служба или обществена поръчка, а те пък от своя страна минават през политика. Беднотия, какво да правиш...

Темата изглежда е станала толкова голяма, че вчера бях поканен да я обсъждам и в националното радио, и в националната телевизия. Шуробаджанащината в българската политика. Великолепна дума - "шуробаджанащина". Получена по същия граматически начин, по който е получена и "човещина" - нещо толкова просто, нещо толкова естествено. Както е казал бай Ганьо: "А, оригнах се, прощавайте: туй малко просташко пада, ама пърдон, човещина, не можеш да го задържиш!"...

Та така и с шуробаджанащината, не можеш да я задържиш, пардон! Може би затова българският език е толкова богат на думи, изразяващи роднински отношения. Другите народи имат майка, баща, чичо, леля и толкоз.

При нас едва ли не втората учинайка на калекото се нарича с дума различна от тази, с която наричаме първата учинайка, тетинът и бабалъкът имат толкова общо помежду си, колкото зълвата и етървата. Вероятно е така, защото при нас има огромно значение кой на кого какъв се пада. От това зависи и възходът, и позорът на цели родове.

Историята тръгна от Хасково - свиден мой избирателен район, за който продължавам да получавам качествена информация.

Там дълго царуваше мустакат кмет, съименник на първия български космонавт. Беше омръзнал на много хора, дори името му беше заличено (къде справедливо, къде – не) от гордостта на града, монумента на св. Богородица. Говореше се, че в кабинета му имало две купчини преписки: такива, които ще минат, и такива, които няма да минат. Въпрос на парични потоци.

Но ето че дойде Крали Бойко Борисов, яхнал коня шарколия, помете той стария кмет и сложи нов, модерен, макар и на старозаветна възраст. Новият кмет беше избран твърде сполучливо – външно прилича на Конрад Аденауер, но вътрешно може да играе хоро. Кампанията му беше добра - господар на мълчанието като Царя. Всичко е окей, докато Аденауер Беливанов не реши да "скъса синджира". Започна романтична връзка с общинска служителка - връзка, при която и до ден днешен не се знае точно кой кого е покорил и покварил.

В сравнение с кмета, служителката е на младенческата възраст между 30 и 40 години и това изглежда е отприщило затлачените канали не неговите жизнени сокове. И защо не? Той е местен велможа, той е аристократ, нему се полагат всякакви феодални права, включително jus primae (или ultimae) noctis.

В сюжета се намесва и многопартиен хасковски бизнесмен (Стаматов), който спокойно би могъл да бъде наречен "Мефистофел", стига да намерим достатъчно основание да наречем кмета Беливанов „д-р Фауст“.

Мефистофел започва да изкушава своя Фауст из френската Ривиера с разните му там бентлита и други съблазни, като по този начин го вкарва в полезрението на принципната и морална българска журналистика.

Попаднал веднъж в това специфично полезрение, скъсалият синджира кмет става лесна плячка за политически спекулации. Депутатката Елена Йончева решава, че може да нанесе удар връз глобалния политически опонент (ГЕРБ) на национално ниво. Започва да търси (и да намира) разни роднини на областния координатор Делян Добрев, които били назначени в общината – видите ли шуробаджанащината в ГЕРБ е толкова безобразна, че повече не може да се търпи.

Същата тази Елена Йончева, която преди време произведе завидно скъпа телевизионна продукция, докато нейният възлюбен беше премиер на Тройната коалиция - плод на смешна случайност, разбира се. Но една Елена не може да бъде нито шурей, нито баджанак.

Надигнаха се осъдителни гласове и от т. нар. „дясно“, оттам, откъдето се насладиха на циганските гласове при предишния кмет на Хасково, Георги Иванов. Неговият син Станислав, благодарение именно на тези гласове, стана депутат от Реформаторския блок. Но това не попречи на бивши активисти на бившия Реформаторски блок да защитят определена своя настояща позиция.

Скандалът стана толкова голям, че земята се разтресе.

Делян Добрев подаде оставка от всички политически постове. О, ужас! Веднага скочиха и казаха: "На кого ни оставяш, бàщице!". Заговори се, че възмутеният парламент гневно ще откаже да гласува оставката му. До броени дни Добрев смирено ще сведе глава и ще продължи да заема постовете си в името на общото благо.

Надигна се вълна на подкрепа и "отвън". Изправиха се патриоти, изправиха се консерватори. Започнаха да се търсят аналози на греха в противниковия лагер.

То е като в тениса – колкото по-силна топка ти дадат, толкова по-силно ще я отиграеш. Щом ще си говорим за шуробаджанащина, казаха патриотично-консервативните опоненти, тогава дайте да видим какво става в Каварна. Бум! Силен ретур!

В Каварна кметицата – същата, която отряза рокендрола, – се оказа, че устроила целия си джинс до девето коляно на обществената хранилка. Само че при нея не знам дали е коректно да се говори за шуробаджанащина или за зълвоетървовщина. Да не изпадаме в сексизъм...

Та, ето поради тези причини в последните дни се заговори за шуробаджанащина в политиката, защото почнаха да си вадят кирливите ризи един на друг. Не че се е случило нещо ново и нечувано. Това, че мераклиите да водят бащина дружина се замерят денонощно с фъшкии, не изненадва никого. За мен обаче по-интересно е друго.

За мен е по-интересно защо у нас шуробаджанащината е такъв проблем – голям праз кой на кого бил рода. Мисля си, че причините са две: една много абстрактна и една много конкретна.

Абстрактната е следната. У нас представата за политика е обърната. У нас политиката не е общо дело на националния елит за управление на държавата в името на обществения интерес. У нас политиката е поприще, на което всеки трябва да се докаже и да извлече за себе си максимален дивидент. У нас политиката е далавера, а не служение. У нас хората не харчат свои пари, за да се сдобият с власт, а се домогват до властта, за да изкара пари за себе си. Ние гледаме на политиката като на концесия – някой си плаща за дадена златна мина и после я експлоатира, докато може. При това положение наистина има значение кой на кого е братовчед.

Но идеята не е такава, идеята е точно обратната. Човек трябва да се занимава с политика, не за да взима, а за да дава (смеете се, нали? Смейте се...). Докато политиката е далавера, естествено е обществото да изследва кой и по какви пътища се е уредил в нея.

Конкретната причина пък шуробаджанащината да е проблем, е тази, че прекалено се абстрахира там, където трябва да се конкретизира. Да, сигурно е проява на будна гражданска съвест да посочиш чий роднина е заел този или онзи обществено пост, но пък би било тъжно да пропуснеш в процеса на това изобличение да провериш дали пък човекът не става, дали пък наистина няма качества за позицията, пък бил той братовчед, баща, лелинчо, калеко, тетин или даже шуробаджанак на някой влиятелен политически фактор.

Проблемът е този - у нас кариерата много често минава през държавна служба или обществена поръчка, а те пък от своя страна минават през политика. Беднотия, какво да правиш...

Такава е философията на византийско-османската империя, където всичко е държавно и аристокрацията е административна, а не поземлена.

Политиката трябва да бъде обществено управление, а не бизнес. Но пък това е идеал, който е непостижим не само в нашата иначе прекрасна и великолепна за живеене страна, но и навред по света. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Oще: администрация  беливанов  герб  делян добрев  елена йончева  иван стабмолов - сула  иван стамболов  хасково  човещина  шуробаджанащина 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

12 Уточнител | 20.10.201713:32

ТАНКИСТИ

Не съм съгласен. Работата на танкиста е да кара танка, без да мисли, защото изпълнява заповеди. Познания по литература не му се полагат по устав.
Така, че не го нападайте! Човекът не е виновен, толкова знае.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

11 Уточнител | 20.10.201713:27

БРАВО СУЛА!

Истински римлянин.
И все пак смятаме, че "шуробаджанащината" е кьорфишек подхвърлен на нискоинтелигентната публика за отвличане на вниманието. Защото това явление не е ПРИЧИНА, а СЛЕДСТВИЕ, от други, много по-важни обективни причини, заради които сме бедни и ПРОСТИ (вж по-долу)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.06.2017, 01:00

10 viking | 06.10.201723:26

Момчета,следя внимателно мисловният ви процес,много сте умни и интелигентни но защо държавата е на това дередже???Като ви слуша човек все едно сте швейцарци бе!!!А не живеещи в България!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

9 МарКом | 06.10.201701:31

Абе може ли някой да ме осветли по какво е такъв невероятен специалист гн-Делян Добрев та ГЕРБ са готови да станат за смях ама да не го махнат?
Просто ми е интересно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2017, 09:47

8 Филип Добрев.1858783357715861 | 04.10.201715:32

Добре е да прочетете мислите на Ники Велев от коментар № 3.
Браво Ники, има голяма истина в написаното от теб!
Шуробаджанащината у нас или тази патриархална обвързаност пречи на развитието на икономиката и гражданско общество, спъва финансовия прогрес на нацията, тя е причина дори за безработицата, липсата на качествени кадри , лошото образование, та дори и мизерното здравеопазване.
Шуробаджанащината в прав превод означава просперитет на некадърника!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

7 TheRock | 04.10.201714:15

Преди 132 г., на 9 юли 1885 година, в пловдивския вестник „Борба”, година I, бр. 7, излиза фейлетонът на Захари Стоянов „Зетьо-шуро-баджанакизъм”.
http://www.reduta.bg/%d0%b7%d0%b5%d1%82%d1%8c%d0%be-%d1%88%d1%83%d1%80%d0%be-%d0%b1%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d0%b7%d1%8a%d0%bc/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.04.2017, 00:50

6 hypocritical bastard | 04.10.201711:53

Г-н Танкист , моля да обърнете внимание , че човека цитира "Бай Ганьо" и доколкото си спомням в книгата беше написано точно по този начин . Не че Алеко не знае как се пише "пърдон" , но се предполага че въпросния Ганьо говори на диалект . Нормално е все пак подобно четиво да не фигурира в малката библиотека на вашият танк .
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 13:11

5 Бай Пешо Танкиста | 04.10.201711:06

Искам само да направя лека забележка на "списващия", моля ви да забележите, че в изречението : -"ама пърдон, човещина, не можеш да го задържиш!", неправилно сте изписали "пЪрдон", правилно е да се напише "пАрдон". Все пак тук става дума за извинение, не за изпускане на газове от задното отвърстие! Моля ви, внимавайте-все пак автора се предполага да е образован човек?!?!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 28.06.2017, 16:50

4 Ники Велев.928711617260522 | 04.10.201710:45

С риск да бъда обвинен, че измествам темата от основната линия искам само да вметна ( по пвод на коментар №3 ), че и в частните фирми шуробаджанащината е основен фактор в кадруването.
Работя в такава бързорастяща фирма в сферата на велосипедостроенето и имам лични впечатления от 7-8 години.
На първо място проблем за икономиката на държавата е факта, че частните фирми обикновено не наемат компетентни управители, а назначават цялото семейство да управлява, кой фирмата, кой безбройните свързани с нея пак техни фирми, кой определени , според тяхната некомпетентност "възлови" отдели.
И от там нататък като се започне: назначават се служители с роднински връзки в данъчното - може да се наложи да помагат, назначават децата, съпругите или съпрузите на роднини, познати съученици....
" А бе Ванка, синът ми завърши право, бе-търсим му работа. Нещо там при вас..., а?
"Хммм...за право няма бройка, амам мога да го сложа в счетоводството-ще свикне, бе! Те там са много отворени-ще го научат за месец-два", мъдро отсича един от множеството "собственици"
И те...така.
Разбира се, от време на време назначават и някой случаен - нали трябва някой все пак да върши работа. Но случайните бързо биват "поставени" на място и скоро напускат.
И те...такааа
Тя за това и икономиката ни цикли.
И как да не цикли като недипломиран еколог, например, конструира велосипеди, а недипломирана психоложка ги продава?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

3 Гризли | 04.10.201710:14

"процеса на това изобличение да провериш дали пък човекът не става, дали пък наистина няма качества за позицията, пък бил той братовчед, баща, лелинчо, калеко, тетин или даже шуробаджанак на някой влиятелен политически фактор."

Ами точно в това е един от най-големите проблеми - никой не е проверил дали тези хора стават... Ако бяха минали през конкурс и го бяха спечелили (дали честно?) това поне щеше да е основание защо са на тези постове...
Но да са там, понеже някой измислен министър е решил, че те са "дрийм тийма на града" - това е пълна тъпотия на този измислен политик!
Затова скандала е голям - защото са назначени на държавна хранилка без конкурс, без нищо - просто с малко подписи...
Ако ставаше дума за частна фирма надали щеше да има значение - фирмата и собственост на някой, той може да реши какво да прави с нея и кой ще работи в нея.
Но да дойдеш на власт, директно да назначиш всичките си роднини и приятели с препоръката, че са най-добрите - това е изключително нагло! Особено, когато после кажеш, че това е нормално и няма нищо лошо и нечестно...

Добрев трябва като Костов да мълчи две години. След което всички да забравим за него...
   

оценка

+0 -0