Webcafe

Полицаите са ни скъпи

Николай КировНиколай Киров
14.06.2015, 21:56 (обновена 18.06.2015, 16:50)
полиция

Снимка: © Impact Press Group

Това са близо 7% от работещите българи. Сериозен брой хора, които не произвеждат нищо

  • От 47 000 души в МВР, 11 600 работят в администрацията
  • Макар броят на служителите да намалява, бюджетът всяка година расте, при това генерира дефицит от около 10 на сто
  • На човек се падат средно по 1 650 лева на месец.
  • Близо 7% от работещите българи са в сектор "Сигурност"

Полицаите са ценни за България и българите. Поне от гледна точка на това, което харчим за тях.

България е сред държавите в Европа с най-високи разходи за издръжка на полицията.

В същото време страната определено не може да се похвали с високо ниво на сигурност.

България е сред държавите с най-ниско доверие в полицията. Сред тези с най-висок брой пътнотранспортни произшествия на човек от населението. С над средните нива на тежки престъпления срещу личността. С най-ниската разкриваемост в Европейския съюз.

На този фон въобще не е учудващо, че много от престъпленията въобще не стигат до системата на Министерството на вътрешните работи. Хората предпочитат да се оправят сами, защото нямат доверие нито в полицията, нито в българското право. България е начело в Европа по корупция и по дял на нерегистрираната престъпност.

С други думи имаме система на вътрешна сигурност, която очевидно не работи добре. Но въпреки това се финансира щедро с парите на данъкоплатците.

Бюджетът на МВР за 2015 г. е в размер на 1.03 млрд. лв., от които 936 млн.лв. са предназначение за заплати и обезщетения. При общо 47 000 заети в системата, на човек се падат средно по малко над 1 650 лева на месец.

През последните 5 години заетите в системата са намалели с 9 300. Но бюджетът на МВР се увеличава. Всяка година той формира дефицит от над 10%. И тази едва ли ще е по-различно. Вече беше поискано увеличаването му с 18 млн. лв. за обезщетения на напускащи служители.

През миналата година МВР получи бюджет от 999 млн. лв., но накрая изхарчи 1267 млн. лв.

Средната заплата в системата на МВР е доста над средната за страната, въпреки че на фона на ЕС е ниска. При средно 882 лв. за страната, по данни на НСИ, полицаите получават над 1100 лв. брутно месечно възнаграждение.

Тази средна заплата е донякъде подвеждаща, тъй като реалните доходи варират силно в зависимост от стажа и длъжността в системата на МВР. Но пък служителите в полицията се ползват и с редица допълнителни привилегии.

Сред тях са по-дълги отпуски, повече позволен извънреден труд, разнообразни признати служебни разходи, достъп до здравна помощ и до допълнително обучение, достъп до ведомствени почивни бази и центрове за рехабилитация. Както и обезщетение от 20 заплати при пенсиониране и правото на ранно излизане в пенсия при 27 години натрупан трудов стаж.

В цял свят полицаите се ползват с допълнителни привилегии, но на малко места тези бонуси са толкова големи, колкото в България. Все пак работата е рискова и е свързана с опасни ситуации, които застрашават живота на служителите в МВР.

Тук обаче трябва да се запитаме, необходимо ли е в България да има толкова много полицаи?

От една страна техническите средства и доброто оборудване могат в редица да случаи да свършат по-добра работа от хората по отношение на сигурността.

В МВР обаче те не са на почит. Предвидените в бюджета за тази година капиталови разходи са 12.9 млн. лв. Да, от 1.03 млрд. лв. само 1% отиват за инвестиции. Останалите са за възнаграждения и издръжка на персонала.

Истината е, че МВР се декапитализира всяка година и за това определено вината не носят полицаите.

Активите на министерството се оценяват на около 2.6 млрд. лв. С други думи бюджетът се харчи за поддържане на сградния фонд и текущи разходи за издържане на персонала. А дали въпросният персонал има уменията и средствата да си върши качествено работата изглежда няма голямо значение.

Да не забравяме също така, че голяма част от работата на полицията не е свързана с превенция и разкриване на престъпления, а с различни административни услуги. Реално заети с полицейски правомощия към края на 2014 г. са близо 29 хил. служители.

От 47 000 работещи в МВР, 11 600 се трудят в администрацията, занимават се с издаване на документи или обслужват телефон 112. Голяма част тази дейност би трябвало отдавана да става по електронен път.

Всеки в България се е сблъсквал с проблеми при получаването на документи, издавани от МВР. Да не говорим за това, че още през 2011 г. се планираше личните карти да бъдат с електронен чип и подпис, който да не позволява фалшификацията им и да помогне за внедряването на редица други електронни услуги. Това все още не се е случило.

Как стоят нещата в другите страни.

В съседна Румъния полицаите са по-зле платени. Средното възнаграждение в сектора е малко над 400 евро, при 578 евро за страната. А заетите са близо 60 000. Ако обаче погледнем колко полицаи се падат на човек от населението, то България определено изпреварва Румъния.

Все пак румънското МВР харчи почти толкова, колкото и българското, като дял от брутния вътрешен продукта на страната. Само че по-голяма част от разходите са насочени към инвестиции. Но и там капиталовите разходи отиват най-вече за поддръжка на материалните активи.

Проблемите и в двете държави са идентични. Липса на доверие, корупция, недостатъчна техническа обезпеченост на полицейската работа.

Австрия е друг добър пример. Там броят на полицаите е малко по-малък от този в България, а средното брутно месечно възнаграждение в сектора е около 2600 евро при 2200 евро средно за страната.

Полицията в Австрия обаче има доста по-добри показатели за ефективността на работата си, както от тази в България, така и от румънската.

А не трябва да забравяме, че секторът на сигурността не се изчерпва само с полицията. В него влизат и армията и частните охранителни фирми. Ако прибавим и заетите в тях, общият брой на хората, които пазят сигурността и спокойствието на българите надхвърля 200 хил. души.

Това са близо 7% от работещите българи. Сериозен брой хора, които не произвеждат нищо.

А и качеството на предлаганите от тях услуги е под въпрос. За жалост стойността на сигурността не се включва в изчисляването на брутния вътрешен продукт. Ето защо заетите в сектора помагат за растежа на икономиката основно по линия на крайното потребление.

От казаното дотук можем да си направим извода, че българските полицаи са безполезни, но добре платени. Няма да сме прави. Много от тях взимат по-ниски от средните заплати. В същото време при условие, че системата разчита основно на човешката сила, не трябва да се учудваме, че ефективността на работещите в МВР е ниска.

Но вината не е тяхна, а на хората, които ги управляват. Реформите в сектора се бавят с години, а дори, когато се реализират, се свеждат до закриване на щатни бройки. Много малко се прави за подобряване на условията на труд и на качеството на работата на служителите.

Абсурдно е например, че мнозинството от полицаите, които биват командировани всяко лято да пазят туристите на българското Черноморие, не знаят нито един чужд език. Абсурдно е, че в XXI век хората трябва да се редят на опашки, за да си получат документите от МВР. Корупцията в системата, особено в КАТ и Гранична полиция, въобще не подлежи на коментар.

За МВР трябва да престане да се мисли като за охранителна фирма с няколко допълнителни функции. Работата на полицията е важна, защото сигурността носи просперитет.

Да гарантираш на хората това, че могат да планират утрешния си ден, без да се тревожат за себе си, за имуществото си и за личното си време, има съвсем реални икономически последствия като повишено потребление и частни инвестиции.

Oще: заплати на мвр  заплащане на полицаите  мвр  полицаи  полицейски служители  полиция  протест на полицаите  сектор за сигурност 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2014, 02:07

10 Sotis | 19.06.201500:19

Родната полиция ни е скъпа, това е ясно, но да вземат да си заработят парите ли?...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

9 Крив Макарон | 16.06.201510:48

До колкото разбирам от посочените примери е по-добре да бъдат съкратени половината полицаи, и да бъдат въведени технически средства за наблюдение, както и електронни средства за плащане на глоби. Това е добра идея, но как ще бъде охранявана властта от народната любов? Ми, то ще трява политиците до престанат да крадат. Което е и основната причина за състоянието на служителите от МВР.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

8 pixie | 15.06.201523:06

Абе колко да получават, и те на държавната милост, ама поне да се държат на положение, а те не могат да избягат от "властта е у мен"-синдрома. По време на абитуриентските балове им се наложи да регулират движението и един закръглен (отвсякъде) вика на мен и приятелката ми с всичката досада в тона "Аре, ако шъ минавате, минавайте". Тонът му просто няма как да изразя с думички, но ако още малко се бяхме позабавили, можеше и да реши да ни поступа, щото задръстваме движението, а ние просто бяхме стъписани от арогантното му отношение - просто трябваше да пресечем улицата, ама с неговото благоволение. Е, как да ги уважавам и да им съчувствам, като се държат с редовите граждани като с рая? Няма как да стане. Каквото почукало, такова се обадило, народът го е казал.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

7 AlahAkbar | 15.06.201522:10

Или да си вършат работата или да стават продавачки в мола. Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

6 Вълков | 15.06.201521:27

Шефовете и администрацията им прибират парите ,а те седнали пред нар. събрание да пушат-полицаи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

5 Rodrigo Diaz de Vivar | 15.06.201520:55

Делфине, тук автора говори за средно възнаграждение. Естествено е секретарката, хигиенистката, леля на гишето за приемане на документи да взема 700 лева.
Иначе, полицай с поне една година стаж не пада под 1000 лева месечно.
И колко да взема със средното си образование за търкане на униформата в седалката на колата и/или пред бюрото?
Имаш ли представа колко взема един инженер започващ работа?
А лекар в едно провинциално село?
Няма как да си завършил техникум по обществено хранене, по някакъв начин да си се добрал до униформата и да искаш да си прекрасно платен.
Още повече пък, ако очевАдно не си вършиш работата.
Остави медиите, ние не живеем на Марс. Случвало ни се е да опираме до МВР, а и само се огледай. Лично аз, гледайки през прозореца мога да видя поне 5 нарушения на правилата по улицата, които никой не санкционира. От паркиране до пресичане, не се ограничавам само със шофьорите. И пешеходците сме същата стока. И същевременно, пет служителки, полицейски приятелки, съпруги, лели и братовчедки си говорят с трима униформени в офиса за издаване на документи докато 30 човека си чакат реда по билетчетата от апарата.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

4 Rowan | 15.06.201520:55

700 взема продавачка в мола, следователно от редовия полицай не може да искате повече компетентност и старание отколкото полага една продавачка в мола. Одеве си говорих с комшията – шофьор на самосвал взема между 950 и 1200 на месец, което ме навежда на мисълта, че за полицаи кандидатстват онези, дето не могат да си вземат „С“ категория. Сами си правете изводите.

ПП: И щях да пропусна – парите за министерствата не са малко, но до полицая на улицата стигат само онези 700 лева. Големите пари изтичат още в министерствата.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

3 AlahAkbar | 15.06.201517:56

Виждаме ги всекидневно как служат на родината ушевите...
Те не са доволни от заплатите си, ние не сме доволни от тях...
А заплатите ги плащаме ние с данъците си, тоест кой трябва да направи промяна в поведението си?
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 15.06.2015, 15:52

2 Delfin | 15.06.201516:17

Не бива да заблуждавате хората цитирайки неверни цифри!Редовият пътен полицай далеч не получава посочената заплата от 1100лв.Ха дано,ама надали!Полицай с 20 години стаж работи за 915 лв на месец,а новопостъпилите служители получават по 700 лв.При обявена средна работна заплата за 2014 година от 847 лв,едва ли можем да наречем полицейските заплати твърде високи.
От друга страна доверието към полицията е занижено,поради начина на медийно отразяване и поради това,че държавата не застава зад служителите си.Вярно е,че във всяко стадо има и мърша,но има и момчета,коити наистина си вършат работата и ,както се казва служат на народа и Родината,и те никак не са малко!Кой ли пише за тях ,обаче!?
   

оценка

+2 -6

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 15.06.201514:49

Моля за сравнение.Полицаите били такива онакива.Ха сравнете ги със сегмента от нашето общество политиците.С какво са по лоши от тях.Едните създават закони–другите се стараят да спазват законите.Ами каквито са политиците такива и са полицаите.Е що да са грешни като имитират политиците.Финна перверзия.Не схващайки това ще пишем учудени статии и коментари.
   

оценка

+2 -5