Webcafe

За какво ни е МВР, щом с едни телефонни измамници не се справя

Борис Христов
26.11.2013, 12:27 (обновена 27.11.2013, 17:10)
Цветлин Йовчев

Снимка: © sofia photo agency

Така че ако министър Цветлин Йовчев наистина иска на хората да им олекне малко, нека се справи МВР с тия хайдуци, телефонните измамници. С добро ще го запомнят хората, не само като министъра, който опази властта да не падне косъм от главата й

Ако следите ежедневните сводки на МВР и районните управления, ще ви направи впечатление едно и също, неизменно повтарящо се престъпление.

Не е извършено от бежанци, не е нападение или кражба на роми. Става въпрос за телефонните измами и онези банди от хора, които очевидно разполагат с предварително събрана информация.

Само във вчерашния ден три жени са станали жертви на такива измами в Кърджали - 84-годишна баба предала 2000 лева на измамниците, друга 87-годишна жена им дала 680 лева, а 65-годишна изгоряла с 2000 евро. И трите били заблудени, че децата им са претърпели катастрофи и че са нужни пари за лечението им.

Ето как, съвършено необезпокоявани от никого, тези престъпници ежедневно правят удари от по няколко хиляди лева из цялата страна, при това безкръвно и ненасилствено. По-лоши са от марокански скакалци.

1139 полицаи от цялата страна са командировани на граничната бразда с Турция и я пазят така, че имат "визуален контакт" - т.е. кажи речи са един до друг. Само и само да не влезе бежанец. А сигурността на обикновените българи и скромните им спестявания явно не са приоритет, след като ги дават "доброволно".

Любителят на кръстените акции в МВР - бившия министър и вицепремиер Цветан Цветанов, беше направил една шумна акция, сполучливо определена като "с топ по врабчета".

В любимия му Великотърновски район, в Горна Оряховица, през юли 2010 г. 190 полицаи задържаха 41-има, при които в ареста останаха шестима. Не е ясно към днешна дата дали са на свобода или осъдени.

Но бандите продължават да вилнеят и да измъкват по хиляди, две-три хиляди, а понякога и много повече от хората с едни и същи постановки: болест или катастрофа. Изобщо обяснения, свързани все с подкупи за доктори, полицаи, следователи...

Дали МВР не е направило някаква тайна уговорка с банките, за да "проспива" тези обирджии с цел да бъдат убедени хората, че само в банките парите им са на сигурно място и не е необходимо да ги държат по домовете си?! Но телефонните измамници приемат и злато - ако нямате пари, но имате бижута, моля, но само златни, без значение от каратите.

Така че ако министър Цветлин Йовчев наистина иска на хората да им олекне малко, нека се справи МВР с тия хайдуци. С добро ще го запомнят хората, не само като министъра, който така опази властта, че не падна косъм от главата й

Oще: мвр  телефонни измами  цветлин йовчев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.09.2013, 11:03

10 Олег Петров | 29.11.201311:58

Тази схема с телефонните измами е изцяло циганска и е под покровителството на МВР - http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=17825.0
Как искате да се справят сами със себе сиУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

9 KingoftheROAD | 27.11.201316:07

Такива охлюви звъняли и на баща ми, преди година-две, на дом.тел. Казали му че се обаждат там от еди кое си районно:

- Оня твоя келеш ударил дете с колата, и после то починало в болницата, алабала и портокала. Требвало тука еди какви си пари да се плащат на прокурори, адвокати и тн.
Нашия обаче се усетил да ги пита:
- А с каква кола е бил моя келеш?
И ония изпсували и затворили.
Има начини да им се противодейства - инструктаж на личния състав. Требе да им се набива в канчето, докато се изкоруби и вдлъбне навътре. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

8 Оня Дето Го Трият | 27.11.201314:53

Абе стари били......айде кажи им да дадат по 20 лв. (не всичките си спестявания) да боядисат някоя ограда отвънка, всичките ще ревнат- ама стари сме, болни сме, нямаме ние. Тогава са баш с акъла си и стотинка не може да измъкнеш.
Обаче като е за подкупи има.
Май не е до възраст, а до манталитет
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

7 Дара | 27.11.201314:30

За съжаление старите хора стават неадекватни. Уж всичко им е наред , ама...
Обясняваш им по 15 пъти какво да направят, връщаш се от работа - направили точно това , което не е трябвало и което си се страхувал , че ще направят :
Поръчали нещо по реклама по телевизята, хванали се на игра за не знам какво си, спазарили се с "майстор" и дали пари, без да знаят нито името , нито адреса .
Колко пъти казваш " Не вдигай телефона, ако не пише познато име." И после "Ама аз помислих, че може да си ти и да ми звъниш от... ( все едно)"

Измамниците знаят това много добре и се възползват.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 27.11.201310:45

Обърнете внимание на възрастта на жертвите - над 60 години. Защо на мен, много под тази възраст съм, никой не ми е звънял с подобни постановки? Защото престъпниците наистина имат информация за това на този телефонен номер кой ще вдигне. Как не попадат, така случайно де, на по-млади хора, които очевидно, няма да се вържат на историите за катастрофи и тем подобни? Значи знаят. Откъде знаят? От някой, който има достъп до подобна информация.
Така че оставете тия спекулации за борба с корупцията, което е несериозно, или пък твърденията, че възрастните хора са глупави до един. Всеки може да се паникьоса, а в такива случаи хората реагират глупаво. Странно е, че номерът продължава да минава, но това е друг въпрос.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

5 Оня Дето Го Трият | 26.11.201320:25

Аз досега по-силни наказания за опит за корупция от тези не съм видял, така че пак е нещо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 26.11.201318:37

>не е точно задача на МВР да пази всекиго от собствената му глупост

Тривиализираш проблема.
Измамата е престъпен акт, затова е дефинирана и присъства в законовата база.
Ако измамата беше просто човешка глупост, от която на обществото и, следователно, държавата, не им е работа да предпазват никой гражданин, то не би трябвало изобщо да се споменава в наказателния кодекс, например.
Предлагаш ли, тогава, да я премахнем от закона?

А проблемът със склонността да се дават подкупи е очевидно свързан с проблема със склонността да се взимат подкупи - двата се подкрепят и усилват взаимно.
Когато имаме порочен кръг от взаимно подхранващи се нежелани поведенчески модели, много по-практично е да се борим едновременно с всички тях, отколкото да се фокусираме единствено върху едната страна ("ми да спрат да дават подкупи!").
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 26.11.201317:44

Ами тоо... не е точно задача на МВР да пази всекиго от собствената му глупост. Тук някакси не мога да се съглася, че на всяка баба трябва да се назначи по един персонален полицай да я пази непрекъснато от нея самата.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.03.2013, 11:53

2 Chawdar Phillipoff | 26.11.201317:14

МВР има успешни акции срещу телефонни измамници. Не е редно да се генерализира и да се отправят такива тежки обвинения, като в заглавието. Не мислите ли, че проблемът е и в готовността на българите винаги да минат "по втория начин" - с подкупче, пари под масата и т.н.? Информационни акции по телевизиите също са провеждани, но очевидно без ефект. Странно е, че има хора, които все още се връзват.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 26.11.201315:14

"...с едни и същи постановки: болест или катастрофа. Изобщо обяснения, свързани все с подкупи за доктори, полицаи, следователи......"

Съвсем сериозно - аплодисменти за МВР този път. Понякога бездействието е по-добре от напъни за работа.
Опит за корупция казвате?
Е ако хванат някой че опитва да корумпира какво става? Наказват го. Глоба сигурно.
Ми ето МВР тук си върши прекрасно работата. Баба иска да корумпира полицай? Лишена е от спестявания.
Иска да подпупва доктор или адвокат? Лишава се от златна огърлица
Има престъпление - има наказание.
Даже друг път като ти искат подкуп някъде, по вероятно е да си мислиш че са телефонни измамници и да не го дадеш
Корупцията е преборена Много щастлив
   

оценка

+2 -0