Webcafe

Доклад на един таен клиент на държавата БГ

Пич Божи
23.07.2010, 13:48 (обновена 24.07.2010, 11:47)
агент

Агент 0,07 докладва

Доклад на един български гражданин, таен клиент на държавата БГ, до Европейския парламент и до Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка

1. ВЪВЕДЕНИЕ

Настоящият доклад има за цел да внесе повече яснота и обективност относно предприетите реформи и цялостното състояние на политическата, икономическа и обществената ситуация в България. Докладът  е полезен :

 * за България, тъй като дава обективни оценки и препоръки за областите, в които е необходимо да се предприемат действия;

* за Европейска комисия и останалите държави-членки, които могат да следят напредъка и да оказват подходяща подкрепа на България.

2. ПОСТИЖЕНИЯ

През последната година правителството предприе редица стъпки за насърчаване и подпомагане на частния бизнес в България:

На първо място бих посочил ювелирната акция на ГДБОП срещу престъпният сайт, самоозаглавил се "Моята библиотека", но по известен като chitanka.info. Безкомпромисните действия на властта за пръв път от много време дадоха глътка свеж въздух на задъхващото се българско книгоиздаване, едва оцеляващо под ударите на до този момент недосегаемите виртуални пирати. Тази акция допринесе за повдигане самочувствието на българските автори, които за първи път усетиха , че някой защитава тяхната интелектуална собственост.

На второ място бих поставил опитите за прокарване на така наречените "лобистки закони", които въпреки че не се увенчаха с успех, все пак ясно говорят за решимостта на управляващите да подпомогнат частния бизнес и то особено едрия частен бизнес в борбата му с кризата и запазването на работни места. Смятам, че въпреки първоначалните незадоволителни резултати, правителството показа, че има воля и за в бъдеще очаквам устрема в подпомагането на бизнеса чрез приемането на специални закони да се увеличи и увенчае с успех.

За първи път това правителство обърна внимание на полицията, наброяваща около 60 000 души и реши да повдигне тяхното самочувствие в борбата им с 300-те престъпници, торомозещи българския народ. За целта, за да не се чувстват полицаите като "сганта на Ксеркса пред 300 спартанци" беше създаден затрогващ химн, изпълнен от един от най-прочувствените български изпълнители. Независимо от това, че обществото посрещна с насмешка тази стъпка, то аз я смятам за положителна заради зародилият се обществен дебат относно дейността и приноса на редовия полицай в борбата с престъпноста.

За първи път пак това правителство предприе истински реформи в сферата на културата, като постави на равни начала поп-фолка и операта, театъра и клубовете и по този начин насърчи свободният пазар в тази иначе субсидирана от държавата сфера. Така то даде възможност на истински ценната и оценявана от обществото част от българската култура да се пребори и докаже смисъла на собственото си съществуване.

За първи път България има и премиер, широко застъпващ идеите на плурализма. Той доказа на практика, че по един въпрос е възможно да съществуват съвместно две и повече мнения и те да се изказват от един и същи човек, дори и да са взаимно изключващи се логически. Този широко популяризиран от българските медии плурализъм за съжаление се възприема от някои части на обществото като популизъм, но смятам, че това с времето ще отшуми.

След дълги колебания и лутания, правителството най-после пое ангажимент и занапред България да бъде руски енергиен център на Балканите. Така то не се огъна пред не особенно дипломатичните дипломатически действия на американския посланик, доказвайки за първи път в своята история, че България може да води независима външна политика, базирана единствено на стратегическите национални интереси.

3. ПРЕПОРЪКИ

Все още най-нереформираната част от българското общество остава съдебната система.

Въпреки усилията на полициятта и кинематографското студио към нея, съдиите продължават да съдят въз основа на законите на Република България и настояват за по-добри и неоспорими доказателства. По този начин съдебната система саботира усилията на правителството да се справи с организираната престъпност, поставяйки закона над общественото мнение и желание, което за една правова държава е недопустимо.

За да се справи с този така наболял проблем, препоръчвам на българското правителство да се замисли и осъществи промяна в Наказателния кодекс, която да позволи да се осъждат престъпниците въз основа на клюки, слухове и недоказани твърдения. В момента се наблюдават положителни стъпки в тази посока, особенно що се отнася да налагането на контрол над интернет и информацията, блуждаеща из него, която е основна заплаха за стабилноста и сигурноста на управляващите.

Тъй като е обществена тайна, че 5% от съдебният състав се е срастнал с организираната престъпност, то моето мнение е, че подобно на царските гори и тук е необходима санитарна сеч, която може да се комбинира и с така желаната от обществото санитарна сеч сред бездомните кучета, гейовете и редица други дразнещи групички от българското общество, като за целта се приеме специален "Закон за Санитарна сеч".

Необходимо е правителсто най-накрая да бутне и барбекюто на Доган, за което вече има издадено съдебно решение, но то все още не е приведено в изпълнение. По този начин то ще демонстрира пред обществото, че пред закона всички са равни и рано или късно всеки политик  понася последствията от своите действия.

4.ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Въз основа на гореизложеното аз съм оптимист и смятам, че България ще става все по-добро и по-демократично място за живеене и притегателен център за чуждите инвеститори.  

Подпис: Агент 0,07      

Oще: доклад  таен клиент 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.07.2010, 15:31

2 assface | 24.07.201015:35

И какво като така Усмивка
Диагноза - лесна работа, виж терапията . . . ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2010, 15:50

1 The_seeker | 24.07.201009:11

Ни съ друсай уа чувек...
   

оценка

+0 -0