Webcafe

Да нахраним рейтинга

Петър Николов
20.12.2010, 16:32 (обновена 21.12.2010, 14:41)
мирослав найденов

"Не е нормално това увеличение на бананите от 150-200%, нали?", запита почти искрено Мирослав Найденов

Да си храниш рейтинга е като да хвърляш нон стоп храна на човек с тения.

Към лоша практика се е ориентирал земеделският министър Мирослав Найденов. А би трябвало, като ветеринар с практика, да е наясно с проблема. За ненаситната тения ми е думата, не за рейтинга. Обаче политикът е като човек с тения - има ненаситен апетит. Също като прочутия раблесовски Гаргантюа, който казал, че апетитът идва с яденето.

Тоест - колкото повече (рейтинг), толкова повече (PR акции).

Найденов, като земеделски министър, хвърля всичките си имиджови усилия върху я-де-не-то. (Да се беше съсредоточил върху ДФ "Земеделие", вместо да се прави на ни лук ял, ни лук мирисал за проблемите на "калинките" там...) Затова, заедно с подобаваща група инспектори-ветеринари и прочие eскорт, тръгна да прави - под светлините на прожекторите, проверка на борси и тържища за цените.

И днес каза да бойкотираме бананите. Те били с 200% надценка в магазините. Да, г-н Найденов, а при цветята е още по-зле - стига и до триста процента. За китайските запалки и други подобни джунджурии по-добре да не говорим. Както и за замразените меса, които се внасят на безценица, за да се влагат в прескъпите колбаси - но тук вие сте по-наясно.

Министърът очаквал проверките да "респектират" търговците. Подобна глупотевина казаха преди него едни други, които смятаха, че арестите били най-сериозната антикризисна мярка.

Най-добре Найденов да спре с тия акции - да продава шарани и да лови бременни калинки. Справка: в огласеното днес изследване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) за последния месец министър Мирослав Найденов губи 5% одобрение, но все пак остава в групата на най-популярните министри.

А най-добре временно да се скрие от светлините на прожекторите и да свърши малко истинска работа. Без да похапва супичка в ясли междувременно - пак сниман от камери и фотоапарати, и да казва колко лоши са били храните, дето сме яли в последните 20 години. Сиреч, ГЕРБ сега ще ни нахрани здравословно...

Най-смехотворното на днешните акции е, че ветеринарите ще проверяват и анализират "например колко струва един литър мляко, как минава през преработвателите и какво се случва в търговската мрежа". За да се  дисциплинират търговците.

Работата на ветеринарите е да следят за качеството на храните, които еднолично са разрешили да се пускат на пазара. И да видят как така литър мляко се изкупува за 30 стотинки, в едно кило сирене се слагат поне 7-8 литра, а се продава по над 8 лева, пълно с шупли и неузряло. Тоест - какво още е добавено в него, швейцарско краве мляко за тая цена - или долнопробна растителна мазнина, която поне трябва да е отразена на етикета. И да стои на рафт "храни с растителни мазнини"...

Ако безсмислицата с проверките на Найденов има за цел да прехвърли недоволството ни от скъпите храни от производителите върху търговците, и това е, меко казано, пълно недомислие. Защото всеки здравомислещ човек е наясно кой как си формира цените, маржа и как печели.

Проверките на Комисията за защита на конкуренцията преди време показаха, че картелите при цените са точно при производители - на хляб и на хлебни изделия и на олио. В Европа за наговаряне при цените изловиха търговски вериги супермаркети.

Ударният отряд на Найденов е като фойерверките "Бат Бойко", хит във Варна преди празниците. Гърми, но не плаши. Защото ни един от тия, дето министърът е помъкнал със себе си, начело с него, не може да санкционира ценообразуването. Но пък се вдига медиен шум - и се пилее някоя и друга пара на държавата, за да се разкарват тия хора по борси и тържища.

Умилително е друго - как земеделският министър призовава търговците да пожалят пенсионерите и социално слабите, щото 8% от българите нямало да могат да си позволят празнична трапеза. Е такова лицемерие мирише на късен здрав соц. Загрижената власт, която съветва алчните търгаши да се омилостивят, да смирят апетитите си за печалба преди този светъл християнски празник.

Да бъдат хора за две минути - понеже правителството не успя да намери 70 млн. лева за коледни добавки от по петдесетачка за пенсионерите. Министърът-добротворко, с широкото сърце, отворено за болките на недохранените - в тоя дух може да се откарат доста... PR акции.

Сега ако се намери някой да напише ода за министъра, ще стане страховито. Особено на фона на сълзливите му думички как тези 8 процента спестявали цяла година, "за да могат да си купят някои храни за празниците".

Но да му простим, а? Празници са, иде Коледа. А и нали знаете колко е страшна тенията - апетитът се овълчва...

Oще: министър  мирослав найденов  проверки  храни 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.