Webcafe

Когато медиите обърнат палачинката

Веселин Стойнев
18.01.2011, 17:43 (обновена 28.01.2011, 12:00)
Бойко Борисов

Снимка: © Бгнес

Медиите много обичат Бойко. Интернет много му се смее

Медиите много обичат Бойко. Интернет много му се смее. Никаква изненада за никого. Изследването на Фондация "Медийна демокрация" и социологическа агенция "Маркет линкс" обаче го доказаха с числа.

И показаха много нагледно какъв е форматът на управлението. Това, че мнозинството национални всекидневници и телевизии са нещо между прост ретранслатор на всяка дума на премиера и помощник-драматург на едно безкрайно one man show; че критиката към Борисов е 4 пъти по-малко от хвалебствията за него; че вестниците на Ирена Кръстева начело с "Монитор" са недостижими в слагачеството си към премиера; че министрите и кабинетът могат да бъдат критикувани тъкмо защото премиерът не бива да се критикува; че опозицията почти отсъства в централните медии - всичко това е самата реализация на един медийно-популистки тип управление.

То се състои само от Нашия лидер и Неговите медии. Всичко останало са подробности от пейзажа.

Все повече хора обаче се информират от и формират мнението си в Интернет. А там с Бойко или добродушно се гъбаркат, или безпощадно го иронизират. Т.е. в Интернет премиерът не е сакралното политическо животно на националните медии - най-малкото не е вече сакрално, а често пъти даже не е и политическо. Особено в сайтовете за видеосподеляне, в блоговете и форумите.

Интернет играе ролята на вицовете в тоталитарното общество. Разказвани от уста на уста, политическите вицове при комунизма създаваха неофициална критична публичност на официозната публичност на режима. Когато хиляди знаят един и същи виц и му се смеят от сърце, те не само споделят едно и също мнение, но и прекрасно знаят, че мнозина други го споделят.

Сега вицовете срещу властта скорострелно се разпространяват по Интернет, но вицовата роля на Мрежата е много по-голяма - тя прави възможно разобличаването на мнозинството национални медии като официозни.

Не е достатъчно читателят или зрителят самостоятелно да отхвърля една или друга медия като официозни. Нужна е паралелна публичност на споделяно отхвърляне на официозността. Защото само тогава може да има огледало, в което всички - и гражданинът със съгражданина си, и управникът с издателите и редакторите на тези медии, да могат да виждат един и същи образ.

Образът на официозната публичност и нейните основни крепители стават напълно ясни и разпознаваеми в необятното огледало Интернет. Една малка неофициозна медия - а такива у нас са предимно малки, не е в състояние сама, без платформата на Интернет, да играе ролята на всеобщо огледало на официозността.

Благодарение на Интернет официозните медии все повече губят публика. Или най-малкото - имат публика, която не им е напълно подвластна, защото тя има достъп и до паралелна публичност в нета. Загубата на легитимност и падането от власт на медийно-популисткия тип управление започва тъкмо с разпада на официозната публичност. Процесът вече е започнал - вицът вече не буди смях, защото всичко се оказва гола истина.

Oще: бойко борисов  интернет  официоз 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.12.2010, 04:39

8 mecho | 29.01.201118:32

Бояна | 19.01.2011 19:01


що на мен ми харесва, а според последните проучвания и сега да има избори ще е с пълно мнозинство
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 00:06

7 Мирослав Чернев | 25.01.201121:47

Французите са го измислили : "Cliche". Подхожда за цялата статия и повечето коментари. Като печат. Или дамга. Като гледам било е преди седмица. Но не се усеща. Все едно времето е спряло. Само дето е като отражение в криво огледало. Истината е, че всички плюят Бойко от самото начало. Нямаше време за толерантност и др. глезотии. Нито в пресата нито в Интернет. И приказките в 1 лице мн.число, че го избрахме ама сбъркахме и песента му била изпята. Също като приказките на експремиера ни Костов, че народа не е толкова прост да не гласува за него. И в целия блясък на добре измити мозъци, може би само свежата поява на Лара Крофт. Бих искал някога да имам възможността специално да и благодаря. Уж съм физически и психически здрав, но толкова прилика с обикновен вестник, предизвиква параноя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

6 Бояна | 19.01.201119:01

Реално за повечето българи сагата с управлението на Б.Б. вече е приключила.Очевидно той е вече пътник.Въпросът е обаче колко дълго ще трая агонията на това популистко управление, а от там и цената която ще платим за глупостта си да го изберем и то законно на изборите преди година и половина!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:46

5 Lara Croft | 19.01.201112:55

"Все повече хора обаче се информират от и формират мнението си в Интернет. А там с Бойко или добродушно се гъбаркат, или безпощадно го иронизират."

Има и трета група хора. Автора обаче най-манипулативно я премълчава. Въпреки че която и статия за премиера да отвориш дори тук уебкафе ще видиш про-Герб анти-Герб мненията са 50 на 50 Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:46

4 Lara Croft | 19.01.201112:49

Може и медиите да губят пространство заради това, че публиката формира по-голяма част влиянието чрез коментарите си, но когато в някоя медия журналистите почнат да е държат като интернет-коментаторите, става тъпо и медията губи още повече влиянието си.

Журналистите просто трябва да свикнат, че могат да зададат тема, но не и да упражняват влияние. Не и в интернет.

Това е положението!! Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 19.01.201105:07

Правоверните комуняги не биха го бутнали. За чий им е да се борят сега за мнозинство? Няма да спечелят, но след година може и да имат шанс. Сините са трагикомични. Жълти некви имаше.. оакани до кафяво ^^
Чакаме следващия експеримент Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

2 pueblo | 18.01.201123:14

Смее се а такъв! само дето ИлИкторатъ на прайм министъра хич не му дреме къде ,какво пише....
чета тая вечер: ббб искал вот на доверие! баси............какъв драматизъм! ще ти го дадат бе пич-споко! тия олигофрени дето са в нс,много добре осъзнават,че са там за пръв и последен път!( поне 60% от тях) да не са луди,сами да се изритат от хранилката....това и само това е единствената причина,щото да те пощадят Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 18.01.201122:25

Баш! ДА!
   

оценка

+0 -0