Webcafe

Двойното дъно на митниците

Петър Николов
10.01.2011, 17:29 (обновена 11.01.2011, 18:11)
ваньо танов

Снимка: © Агенция "Митници"

Ваньо Танов - от първи антимафиот в първи митничар...

Откъде се пръкна тоя скандал със записите?

От двойното дъно на митниците. Едните пари оттам са за партиите/партията на власт, другите - за хазната.

Времето е преди избори, следователно трябва да се съберат пари. Във времена на криза - и повишени акцизи, процъфтява само контрабандният бизнес. Следователно - едни хора трябва да заменят други. Борба между кръговете с всички, главно непозволени, от закона средства. Имаш ли хора на възлови места, "каналджиите" са спокойни - всичко тече, парите също. За подкупи, за избори...

От митниците тръгват големите скандали при всяко едно правителство. При кабинета на Филип Димитров - аферата "Сапио", при Беров - югоембаргото, при Виденов - захарта на "Бартекс трейдинг" и куп други, при Костов - оня доклад за контрабандата на спирт, подготвен от антимафиотите.

При НДСВ си отиде смешникът РевиЗоро и пак при тях бяха назначени - в помощ на реформите в митниците, британците от частната "Краун ейджънтс". Договорът с "агентите", траял при две правителства - на НДСВ и на тройната коалиция, приключи при днешното. Без да има реформа, нито пък ефективна връзка между системите на митническата и данъчната администрация...

Контрабандата няма да спре. Основният въпрос е кой ще прибира парсата, на кого ще се "отчитат" куфарчетата...

Кога ще свърши скандалът?

Когато всички позиции се пренаредят и презаредят. Когато се осъществи смяната по средните и почти високи етажи в митниците и партията, за да пребъде принципът на двойното дъно до края на мандата.

На глобалната карта България е ценна с едно - местоположението си. Това е нейната търговска позиция, която от времената на Византия до ден днешен се осребрява от който е на власт. Във времената на Желязната завеса каналите са контролирани от ДС, в днешно време - от всеки, който има хора в митниците. Така че кадруването там си е висш пилотаж.

Не става по телефона, както очевидно си мислят г-жа Фидосова и г-жа Менда Стоянова. Ето, Ваньо Танов казва как на Менда Стоянова за нейния човек, наречен от него "жив престъпник", за който три затвора правят търг: "Е щом смяташ премиера да занимаваш...иди сега в кабинета на неговото бюро има визитки, да ти се разпише на една... писмено да ми нареди...". Писменото си е друга работа, не е като казаното.

Разбира се, в тая ситуация Борисов го играе хитро. Стои отстрани, уж нищо не прави, други му вадят кестените от огъня, други пренареждат позициите в митниците... А какво всъщност прави премиерът и лидер на управляващите? Как какво - защитава си хората до последно. Но на кадрувалите през главата му няма да прости...

Oще: ваньо танов  дъно  контрабанда  митници  партии 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 11.01.201101:13

Виж, чуй и прецени. Без коментар.
   

оценка

+0 -0