Webcafe

Изкуството на соца - в музей. А историята?

Емилия Милчева
25.08.2011, 11:52 (обновена 23.08.2013, 12:44)
Откриване

Снимка: © БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов не дели изкуството на тоталитарно и не-тоталитарно...

На 16 септември в София се открива музеят на тоталитарното изкуство. Всъщност - на социалистическото изкуство, защото министърът на културата Вежди Рашидов се отказал в наименованието да присъства думата "тоталитарно".

Това правителство ще вкара социализма в музея, заяви Рашидов пред TV7. Според него младото поколение не знае нищо за комунизма и ще може да го види в новия музей. Министърът обясни, че много неща от тази епоха са разграбени, унищожени или претопени, но историята трябва да се запазва - независимо дали е добра или лоша.

Така е. Само че историята в музея няма да я има. Нито гнева. Нито болката. Нима не раждат те истинското изкуство?

Легендирахме соца през всичките тези години на преход и съвършено умишлено поколения израснаха без да научат гадните истини за ТОТАЛИТАРНИЯ режим.

Там ще бъдат изложени не скритите в "чекмедже" произведения, неиздадените стихове, рисуваните и непоказани картини по времето на тоталитарния режим.

Там са наградените, възхвалявани автори, "заслужилите" и "народните", с добрите премии, специалните почивки и специалното снабдяване.

Това са творците на тоталитарния режим. Те го възхваляваха - и утвърждаваха създателите му. Вирееха под похлупака. А под краката им вирееха и други. Напук. Имаше ги. Макар и не като в Русия.

Илия Бешков там ли ще е? Ами Александър Жендов... Ами забраненият по време на режима филм на Бинка Желязкова "Привързаният балон" - няма ли да има една зала, в която да се прожектира, заедно с документални филми за репресиите, за да не останат младите хора с превратно впечатление за тоталитаризма/комунизма/социализма?

Защо в музея да не се намери място и за толкова отхвърляния Институт на националната памет, който СДС предлагаше навремето. А вече не предлага. За "изправителните" лагери, за "Белене" - (не АЕЦ), за жертвите, за изселените, за николапетковистите, за Горуня, за възродителния процес.

Иначе излиза, че правим паметник на соца, без да сме научили децата на историята му. А тя беше и гибелна. За това бюстовете на Другарите мълчат. Впрочем - и историците, които отговарят за учебниците.

Oще: вежди рашидов  изкуство  култура  министър  музей  социализъм  творци 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

31 durex | 28.08.201118:36

Аз не се сърдя на Thea Atanasova, защото знам,че коментарите и са толкова повърхностни и безсъдържателни,че единственото,което би ме заинтригувало при нея е как ли изглежда без дрехи Ща схрускам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

30 durex | 28.08.201118:29

До другарите Чинчифон и John Smith

Темата на статията е новият музей на социалистическото изкуство, който вместо да напомя,възвеличава идиотизма на социализма. Типично за управлението на пожарникарско-милиционерският манталитет.И с Веждито начело на културата!
Последното с което бих си запълвал свободното време е да се дърля из форумите с комунисти и анархисти.Още по-малко на нивото,което предлагате вие.Освен това смятам,че споровете от времето на I интернационал през 1864г. между другарите Маркс и Бакунин отразяват духа на социалните турбуленции на XIX век и ваденето им от фризера на историята в днешно време е признак за дълбока изостаналост и социална неадекватност.Токлова за теоретичните диспути по форумите.
Що се отнася до агресивният ми и арогантен коментар под статия с основни теми изкуство и музеи,той е конкретно насочен към т.нар. почитатели на социализЪма и комунизъма.И изразява личното ми отношение към идеология,която не заслужава уважение и толерантност.И няма да ги получи от мен. Индивиди,проповядващи комунизъм, нацизъм, расизъм или религиозен фундаментализъм са престъпници предизвикващи само отвращение и погнуса.
А когато точно те започнат да ми циврят за свобода на правото им на мнение и толерантност към личната позиция,не ми остава друго,освен да ги засипя с презрението си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

29 Thea Atanasova | 27.08.201123:46

Аз не се сърдя на Дюрекс, защото знам, че той е още малко маймунче. Не е дорасло горкото. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

28 Чинчифон | 27.08.201119:44

Драги John Smith,durex е марка презервативи,а снимката е на страшен орангутан.Можете ли,от 3 опита,да се досетите какви емоции мечтае да събужда уважаемият ни колега?И какво точно му липсва? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

27 John Smith | 27.08.201117:20

Г-н Дюрекс , очаквам да прочета и Вашата алтернатива,мисля сте наясно, че света в тоя си вид трудно ще просъществува в близките 5-10 год.
И ако може без нападки и урина, просто споделете виждания.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

26 durex | 27.08.201114:49

г-н Чинчифон

Другарю, ако съм ви поопръскал с обилната си урина държа да ви поясня,че причината не е в персоналното отношение на уриниращия а в местообитанието на опиканите. Т.е. кенефа на историята и миризливата дупка на комунистическата идеологоия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

25 durex | 27.08.201114:41

Ей, abductor
Другарю бивш седесар.Това ли ти е лекцията по политикономия:
"Като казвате "Аз предпочитам демокрацията пред комунизма", трябва да имате предвид, че всъщност комунизмът е почти чиста форма да демокрация."
Или това:
"В действителност политическата система в България беше тоталитарен социализъм, което е доста по-различно, а икономическата - държавен капитализъм."
И като следствие мъдрото заключение,че:
"Всъщност соц. икономиката тръгна надолу чак през 80-те......"

Умно и научнообосновано та чак дрънка! Дрънка на наздравици от кварталната кръчма,където подобни теории и лекции по политикономия и теория на държавата и правото се приемат с охота от сътрапезниците.Заедно с вината и мезетата. Ха наздраве за светлото минало,когато се правеха и стойностни неща,докато сега - НИЩО ! И да отлеем малко за жертвите на демокрацията,които подкрепяха безрезервно СДС-то, когато гъмжеше от ченгета и назначени демократи и които заебаха демократичните си възгледи, когато разбраха,че са останали встрани от софрата. Демократ и антикомунист = мискинин с родители партийци! Демек мръсник ! То и без това всички са маскари, ха наздраве! И да живей!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

24 abductor | 27.08.201113:38

Нямаше как да не изскочи някой първосигнален да ме посече Много щастлив Аз през повечето пост обяснявам, че нещата отиват все по-на зле, защото кадрите на БКП и децата им ни управляват и до ден днешен, а той ме изкара комунист и платен агитатор на БСП Усмивка По-скоро ти, другарю Капут, приличаш на платен писател с риториката си - заучени лозунги плюс обикновени обиди и малко Оруел, за тежест Усмивка Добре, че сегашните управляващи не се оправдават с предишните Усмивка Аз за БСП никога не съм гласувал, няма и да гласувам, обаче съм гласувал за СДС например, за което съжалявам. Не съм комунист, защото комунизмът - система без пари, в която всеки работи според възможностите и получава според потребностите, просто не е приложима при хората, макар и да работи добре при мравките например. Точно заради такива като тебе се опитах да обясня разликата между комунизъм, соц. тоталитаризъм и държавен капитализъм - икономическата система, който не е характерна само за соц. страни, ама изглежда няма смисъл. Такива като тебе умеят само да подскачат и да се пенят Усмивка Нищо чудно да си и ти с видно партийно потекло, те тия сега за най-големите поборници за "демокрация".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

23 Чинчифон | 27.08.201112:43

Драги Durex,успя да ме убедиш,че разполагаш с обилна урина,че умееш да обиждаш свободно и да ругаеш като дегенерован простак.Дано някога се научиш да търсиш логични аргументи и убедителни факти.Защото плюнка
и урина имаш в изобилие,но това е само до време.Дори и при маймуните! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

22 Frida | 27.08.201110:38

хахаа, социалистическо изкуство - Оркестър без име- това ви е социалистическото изкуство - отражение на социалистическата действителност, както е казал ...е, даде, някой го е казАл. с един етап по-нагоре е от -Матриархат- друг филм отсоца. и така, деца нема такъв филм -социалистическо изкуство - ако е социалистическо - то не е изкуство, а агитация и пропаганда, с допуск като в горния вариант - кръчмаро-бунгалска китка, а ако е изкуство - не може да носи фалшивото название -социалистическо- като предишната система, т.е. изкуството няма нищо общо с фалша.
а защо предишната система не бе социалистическа - е друг въпрос, малко встрани от изкуството.
   

оценка

+0 -0